Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 46

Thread: Peraturan Photo Challenge

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Peraturan Photo Challenge

    SYARAT DAN PERATURAN PHOTO CHALLENGE SERIES.!!!

    - Terbuka kepada semua ahli FMDC yg berdaftar dan ada kamera sendiri atau kamera pinjam atau kamera syarikat.
    - Setiap ahli hanya boleh hantar satu ( 1 ) gambar sahaja.!!!!!
    - Saiz gambar TIDAK LEBIH dari 640 x 480 pixel
    - Proses pertandingan akan berlangsung selama 1 MINGGU dari hari isnin hingga ke hari sabtu - minggu berikutnya ).
    - Pemenang akan di umumkan pada hari Ahad / Isnin.
    - Terdapat DUA (2) PEMENANG yg dipilih JURI.
    - Bagi yang terpilih sebagai PEMENANG PERTAMA boleh membuka topik PC yang seterusnya mengikut tema yang di pilih sendiri (bebas). Satu hari diberikan masa untuk beliau membuka topik PC seterusnya.
    - Sekiranya pemenang pertama tidak membuka topik dalam masa satu hari, PEMENANG KEDUA mengambil alih untuk membuka topik.
    - Mana2 pemenang yang membuka topik PC seterusnya LAYAK DAN WAJIB MENJADI JURI BAGI TEMA TERSEBUT dan memilih dua pemenang lagi.
    - Keputusan juri adalah MUKTAMAD,sebarang surat menyurat,sms,calling2,pm dan yang sewaktu denganya tidak akan di layan.
    - TIDAK BOLEH menukar gambar yg telah di hantar,so b4 hantar pikir masak2..hehe
    - Gambar tidak kira bila masa di ambil janji menetapi tema yg telah di beri. Bleh korek stok lama nih..
    - Exif data TIDAK di perlukan.
    - DILARANG keras untuk melencong di dalam topic PC ini.
    - DIBENARKAN untuk membuat komen terhadap foto yg di hantar peserta. Komen tentang foto SAHAJA.
    - TIADA hadiah menanti pemenang namun mereka akan mendapat puji-pujian yang melambung tinggi dari rakan-rakan.



    Sila akses utk challenge di thread Photo Challenge yang baru di buka oleh TD..

  2. #2

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    1,371
    kalau ada neh .. dapat hadiah ke ?
    atau bagaimanakah perjalanan pertandingan challenge ini ??
    Paint with the light
    http://lilylulu.fotopages.com

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    Lily : hadiah yg paling bernilai bila gambar kita shot di hargai .. tehehe

    polini : sila baca topik photo challenge #1

    marcia : konsep the winner become the bos, pemenang bagi setiap photo challenge akan berhak utk menetapkan apa2 tema bg photo.c minggu berikutnya dan memilih pemenang. dan begitulah seterusnya sampai kiamat.

  4. #4

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    1,813
    LensBuruk...gambo nak letak dlm galeri atau fotopages sendiri? Sebaiknye, gambo yg menang diletakkan dlm satu galeri khas. Amacam...ade brani ka?

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    gambar post di forum.sudah ada ruangan photo challege di buka.
    semua gambar2 yg menang akan di arkibkan nanti di galeri sebagai rujukan

  6. #6

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Twilight Zone
    Posts
    3,221
    Adei Marcia = mcm Foto Challenge kat community Fotopages ler.

    Lense => satu gambar seorang. kalau ada yg nak tukar gambar, gambar yg asal boleh didelete dan diganti dengan yg barukan...?

    Satu lagi pertanyaan...kalau POTM mesti diambil pada bulan berkenaan. Mcm mana pula dengan yg photo challenge ni...? Apakah mesti diambil pada minggu atau bulan yg berkenaan...? Apakah EXIF data pun kena disertakan mcm POTM...?

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    Quote Originally Posted by ambig
    Adei Marcia = mcm Foto Challenge kat community Fotopages ler.

    Lense => satu gambar seorang. kalau ada yg nak tukar gambar, gambar yg asal boleh didelete dan diganti dengan yg barukan...?

    Satu lagi pertanyaan...kalau POTM mesti diambil pada bulan berkenaan. Mcm mana pula dengan yg photo challenge ni...? Apakah mesti diambil pada minggu atau bulan yg berkenaan...? Apakah EXIF data pun kena disertakan mcm POTM...?
    lupa nak masuk dlm rulez .. gambar yg di hantar tak leh di tukar

    exif tak payah..gambar tak kisah ambik bila2 janji menetapi tema yg di beri

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    jika ada apa2 pertanyaan..jangan malu jgn segan... admin sedia membantu anda walau dimana anda berada..

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Jom meriahkan bersama2.....

    saya dah checked thread photo challenge #1...hari Isnin dah nak masuk hari Selasa.....huh...masing2 tentu berhati2 nak load image apa, sebab tak boleh tukau2 kan????..bagus rules seumpama ..lebih ramai yg berhati2...emm...tgh cari gambo lelama...satu pong tak ada....tapi dokper...ada selasa,rabu,khamis dan jumaat.....kamera dah standby dlm keta, tapi idea yg tak ada....tadi ingat nak singgah sekolah anak utk capture images for POTM, pong tak jadi...semua tak jadi..."enjen" belum panas kot...so apa tunggu lagi???jom kita sama2 memeriahkan POTM and photo celeng #1... :wink:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  10. #10

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    1,813
    Steady la Jie...kasi kaw-kaw punya gamba. Belum coba belum tau...kan

    Cadangan saya agar tread Photo Challenge di pinkan di main page, agar mendapat perhatian, sementara link berita (yg banyak dah obsolete) tu di kurangkan bagi memberi ruang kpd POTM dan Photo Challenge.. Ini kerana, pertandingan ini adalah tempat menjadi kayu ukur kebolehan masing-masing disamping POTM. Yg menariknya...SEMUA adalah pemenang, cuma kita mencari yg terbaik dari terbaik. Setidak-tidaknye, berdasarkan tajuk/situasi yg sama berbagai aksi boleh dijana dan dirakamkan. Ini boleh membuka minda dlm mencari subject bila kita outing nanti. Cuma kurang sambutan dan masih belum ade yg menghantar gambar ...termasuklah saya. Mungkin kah kerana tajuk yg diberikan agak berat atau susah? Harap ade yg memulakanye...

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    susah ke ? itu lah cabaran.. photograper kena kreatif hehe

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    somewhere...in ur dreams
    Posts
    4,288
    Nothing is senang dlm hidup ini..and nothing juga yg susah if kita x berusaha untuk menyenangkan......itu baru cabaran namanya
    "Our lives improve only when we take chances and the first and most difficult risk we can take is to be honest with ourselves." - Walter Anderson



    http://lianaadra.fotopages.com
    http://anna1404.fotopages.com
    http://www.jieadra.com/gallery

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    saya dah pecahkan ice photo challenge #1...hari ini saya shoot two birds with one bullet...satu image utk photo challenge dan satu image utk POTM..huh lega akhirnya saya berjaya visit sekolah rendah saya di Sri Petaling...asek takder masa manjang so lunch tadi saya bekejar kesana ...shoot bebudak yg menunggu kenderaan utk balik kerumah selepas waktu sekolah selesai...macam2 tingkah laku bebudak ini, tak dapat nak curi2...asek menunggu depan kamera....itulah namanya bebudak.....POTM saya upload seorg budak tengah tercari2 beleng duit dlm wallet nak beli sekerem...photo challenge...menepati tajuk ke tidak tak tahulah..terpulang...yg pasti saya dah support aktiviti FM...rasa tak bersalah dah sebagai ahli....mission accomplished..tiada hutang... :wink:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    sagu ke ruyung mama tak kisah....yg diharapkan mereka yg arif2 tuh jgn duduk goyang kaki, beri komen pd images mama tuh....penat2 amik...tapi tak ada komen membina hampa juga....just imagine dgn berkebaya dibawah panas terik bekejar kesekolah hanya nak amik gambo....so those prof photog spt Bubba,abahwafi,bimmer,pokcik dll.....berilah komen, kak zain bukan nak menang nak belajau jer.... :cry:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,323
    Quote Originally Posted by zainzubir
    sagu ke ruyung mama tak kisah....yg diharapkan mereka yg arif2 tuh jgn duduk goyang kaki, beri komen pd images mama tuh....penat2 amik...tapi tak ada komen membina hampa juga....just imagine dgn berkebaya dibawah panas terik bekejar kesekolah hanya nak amik gambo....so those prof photog spt Bubba,abahwafi,bimmer,pokcik dll.....berilah komen, kak zain bukan nak menang nak belajau jer.... :cry:
    Kak Zain....dalam peraturan photo challenge, mana boleh beri komen. Lagi pon, kitorang pon masuk bertanding gak...heheheee. Karang lain pulak citernya... :roll:
    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •