Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 38

Thread: Kamera apa yang terbaik untuk beginner?

  1. #1

    Kamera apa yang terbaik untuk beginner?

    nk tanya otai2 semua kamera ape yg terbaik utk insan yg baru belajar macam sy. kat opis ade biasa guna sony DHC-H5

    Basic Features

    7.2-megapixel CCD
    12x zoom lens (equivalent to a 36-432mm lens on a 35mm camera)
    Max 16-52x digital Smart Zoom (depending on selected resolution) plus 24x Precision Digital zoom.
    Electronic optical viewfinder
    3.0-inch color LCD monitor
    Full Manual through Automatic exposure available, including Aperture and Shutter priority and seven Scene modes
    Built-in flash with five modes and an intensity adjustment
    32MB internal memory
    Sony Memory Stick Duo storage (no card included), compatible with Memory Stick Pro Duo.
    USB 2.0 computer connection
    Two AA NiMH rechargeable batteries and charger included
    Software for Mac and PC


    Special Features

    Super Steady Shot optical image stabilization for steady shots at telephoto focal lengths
    High Sensitivity, Twilight, Twilight Portrait, Beach, High-speed shutter, Landscape and Portrait preset modes
    Movie recording mode (with sound)
    Multi-Burst slow motion mode and Burst continuous shooting mode
    Email modes
    Shutter speeds from 1/2,000 to 1/4 sec in Auto mode, 1/2,000 to one second in Program mode; and 1/1,000 to 30 seconds in Manual mode.
    Aperture range from f2.8 to f8, depending on zoom position
    Image Sharpness and Contrast adjustments, plus Image Color options
    Self-timer for delayed shutter release
    Macro (close-up) lens adjustment
    Spot, Center-Weighted, and Multi-Metering modes
    Adjustable AF area and four AF modes
    Auto ISO setting or 80, 100, 200, 400, 800 and 1,000 ISO equivalents
    White balance (color) adjustment with seven options, including a manual setting
    DPOF (Digital Print Order Format) and PictBridge printing compatibility

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2
    kalau tgk spec kau.. DHC-H5 je yg leh kut?

  4. #3

    Join Date
    May 2006
    Location
    Ampang
    Posts
    543
    kalau Canon.. angkat jer EOS-1D Mark III
    Nikon.. DSLR D2Xs

    sure.. cepat blajer nyer... :twisted:

  5. #4

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bertam City
    Posts
    2,010
    kalau tingok spec tu cam boleh manual jer...

    biasakan shot guna manual.. manual segalanya.. apeture, speed, ISO, WB dan Flash. Hanya tak leh tukar lens jer body u tu..

    dah cekap guna manual tu.. dah faham konsepnya.. cari ler apa-apa DSLR..pasti cepat pandai..

    p/s: cadangan dari saya ler...

  6. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    negeri kayangan
    Posts
    1,936
    apa kata mulakan dengan SLR dulu (mana2 model pun tak pe) .. baru mencabar sket..

    info
    SLR = single lenses reflek ( filem )
    dSLR = digital single lenses reflek ( digital )
    he he he.. :p

  7. #6
    Kalau nak try DSLR boleh try Nikon D40X atau Canon D400

  8. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Putrajaya
    Posts
    2,297
    tak kisah sebenarnya...lagi 'besar' kamera tu..lagi lebih yg kita dapat blaja..
    pasal kamera yg mahal..sudah tentu 'option menu' dia lagi banyak dari kamera yg biasa..
    kalo ada modal....dan mampu pro body pon boleh kalo nak start blaja
    tapi..paling elok..angkat la D300...

    *aaarrrggghh!!..adakah aku sebut D300??

  9. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    negeri kayangan
    Posts
    1,936
    Quote Originally Posted by shaifulrizal
    tak kisah sebenarnya...lagi 'besar' kamera tu..lagi lebih yg kita dapat blaja..
    pasal kamera yg mahal..sudah tentu 'option menu' dia lagi banyak dari kamera yg biasa..
    kalo ada modal....dan mampu pro body pon boleh kalo nak start blaja
    tapi..paling elok..angkat la D300...

    *aaarrrggghh!!..adakah aku sebut D300??
    makan d300..

    minum d300..

    tido d300..

    kerja d300..

    hehehe..
    he he he.. :p

  10. #9

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661
    kita harus melangkah kehadapan dan jangan kekal di belakang. terus maju dalam apa jua bidang termasuk fotografi. gunakan alat yang terbaik mengikut kemampuan. seperti membeli komputer riba, anda akan memilih processor centrino dan tidak celeron untuk mendapatkan hasil yang terbaik walaupun anda pengguna baru. Jesteru itu D300 atau D3!!! Pasti ianya NIKON.
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


  11. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,669
    alo bang, kalau maju ke depan x de la latest model tetiba hilang AF motor dalam body.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  12. #11
    Quote Originally Posted by LENZ
    Kalau nak try DSLR boleh try Nikon D40X atau Canon D400
    harga brape?

  13. #12

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3 47.073, E103 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106
    Tengok bajet saudara. Kalau boleh sampai >2K, angkat la D80. Kalau idak, D40x pun OK. Beginner sure pakai kit lens dulu kan?

    Kalau Canon, saya kurang arif.

    Saya ada H5. Tak best lah.

  14. #13

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,669
    bukan semua orang sesuai pakai dslr sebagaimana bukan semua sesuai bawak subaru impreza. kalau nak ambik gambar family dan suka2, cari je compact. jimat duit dan senang nak dibawa mana2. dslr ni berat, mahal dan kena belajar cara nak guna ( x susah mana pun sebenarnya). dah beli body, nanti nak beli lens, flash macam2 la plak.

    buy a compact/prosumer if you want to take pictures. buy a dslr if you want to know photography.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  15. #14

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    bandar tasik selatan
    Posts
    742
    Quote Originally Posted by red
    bukan semua orang sesuai pakai dslr sebagaimana bukan semua sesuai bawak subaru impreza. kalau nak ambik gambar family dan suka2, cari je compact. jimat duit dan senang nak dibawa mana2. dslr ni berat, mahal dan kena belajar cara nak guna ( x susah mana pun sebenarnya). dah beli body, nanti nak beli lens, flash macam2 la plak.

    buy a compact/prosumer if you want to take pictures. buy a dslr if you want to know photography.
    aku cam tuh la red.. tapi w/pun baru dengan dslr, janji rajin belajar n tanya orang.. kan en. red..
    MyNameIsMuhammadAzmir a.k.a t-rex :)

  16. #15
    ok lah.. kalau nak tau kamera apa yg bagus utk beginer.. cuba 2 pilihan ni..

    a) Nikon D3
    b) Canon 1dMkIII

    sure memang cukup bagus utk beginer...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •