Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Metering : Apa itu Matrix, Spot dan Center Weighted?

  1. #1

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362

    Metering : Apa itu Matrix, Spot dan Center Weighted?

    Saya nie sejak pegang kamera dSLR...masih lagi musykil
    apa sebenarnya kegunaan metering dan masa bila (keadaan) dan bagaimana cara
    kita nak gunakan metering ni untuk dapatkan exposure yg
    tepat dan memuaskan....

    Yang saya tahu kebanyakkan orang gunakan Matrix metering...
    tetapi bagaimana pula dengan Spot Metering dan Center-weighted...?

    saya cuba praktikkan apabila shoot potrait, saya akan gunakan center-weighted
    manakala utk menghasilkan silhoutte saya akan gunakan
    spot-metering... hasilnya memang mengkagumkan... tetapi saya
    masih belum jelas bagaimana cara yg terbaik atau tepat dalam penggunaan
    metering dan exposure yg betul....

    Ada sesiapa yg boleh membantu saya???

  2. #2

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    Kura˛ dlm perahu ekk buntal.... :P

    Pada zaman skrg, pelbagai mode dibekalkan bersama kebanyakan kamera untuk menyukat cahaya. Jua pelbagai cara untuk mengetahui setiap cahaya yang berlainan jumlahnya.

    Apa yang diutarakan oleh buntal ni metering datangnya dari sistem Nikon... Matrix, center-weighted dan spot. Ketiga tiga metering ini digunakan mengikut keperluan masing˛...

    Matrix, menyukat keseluruhan dedahan cahaya sehingga 100% yang membahagikan kepada beberapa bahagian petak di dalam frame. Bahagian yang terbahagi bergantung atas satu˛ model kamera Nikon, ada 8, 10, 12 dan pelbagai.. Sistem Matrix sangat sesuai untuk kebanyak keadaan tetapi ada kalanya metering Matrix ni tertipu ...

    Center-Weighted digunakan semenjak 1952 dan diguna pakai sehingga kini.... membaca sukatan cahaya dalam lingkungan 70% dlm frame. Amat sesuai untuk landscaping cuma harus "master" kan dulu untuk menggunakannya..

    Spot hanya membaca 2-4% cahaya di dalam frame. Ditugaskan untuk mengenali cahaya˛ yang sukar seperti back lighting, terlalu gelap, terlalu cerah dan bermacam. Contoh, seperti jua hendak memokus objek " kucing putih dalam timbunan kain putih " atau " kucing hitam dalam timbunan warna hitam ".

    *** Canon ada 4 metering mode sprt Avaluative, center-weighted, Partial dan Spot. "Partial" membaca cahaya sehingga 12 %. Tapi jgn lupa pada Minolta sbb dia ada "Honeycomb"
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  3. #3
    maaf ye kawan2...aku tak tau pape pon psl tajuk ini.
    ~tak hairanlah apabila kamu memberikan seseorang itu kayu untuk memukul ular di depannya tetapi dia memukul di kepalamu kerana itu adalah lumrah bagi manusia yang tidak bersyukur dan hati yang diterbalikkan Allah~

  4. #4

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Good info pelaris.....

    Pelaris??? kalau kura2 dlm perahu tu kita guna metering apa elok???
    sorri...bab teknikal ni aku tak berapa paham sangat... ini main tibai ajer....
    tau nak cantik ajerr he he he
    Kadang-kadang bila kita guna sesuatu mesti tahu fungsinya dengan betul..
    Barulah tak malu nak jawab bila orang bertanya....

    So far aku dah paham sikit....
    Nanti kalau saya tak paham saya....tanya lagi yee...pelaris....

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    buntal..
    lain kali tanya aku jek..
    kekekekekek.. kelmarin baru nak tanya ko pasal apa pakai matrix..
    oleh kerana dah ko sibuk nak gi berak...
    aku terlupa lah pulak!!!

  6. #6

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    takpe cg.... aku gi toilet pun still bleh online...
    ko pun online apa dlm toilet....???

  7. #7

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    wokeh buntal... no problemo... ehekS!

    pembetulan la sikit, bukan perkataan "boleh tanya" tapi harus ditukar kepada "boleh berbincang"...
    sebabnya, fotografi ni saya tak tahu banyak, hanya 50% je ilmu yang ada...
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  8. #8

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    cgmulia yang dikasihi...

    gambar FMDC pantai timur akan menyusul, kat thread manakah harus di "post" ?
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,587
    a'kum..

    matrix, center weight dan spot tu cuma besar mana dari the whole view finder yang dimeter oleh camera kita..
    yg penting kena tau basic n principle of metering.. so baru boleh membantu kita untuk memilih mode metering mana yang hendak dipilih..

    nanti En PeLaris akan explain..

    tima kasih..

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,587
    a'kum..

    matrix, center weight dan spot tu cuma besar mana dari the whole view finder yang dimeter oleh camera kita..
    yg penting kena tau basic n principle of metering.. so baru boleh membantu kita untuk memilih mode metering mana yang hendak dipilih..

    nanti En PeLaris akan explain..

    tima kasih..

  11. #11

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    ok... dah paham sikit... teruskan....

  12. #12

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986


    Paling mudah dan selamat ialah dengan menggunakan Matrix[N] /Evaluative[C] /Honeycomb[M] metering... Seperti contoh gambar diatas, matrix digunakan dalam persekitaran "back lighting". Cuma yang perlu dilakukan, tambahkan exp. comp. pada kadar +1.7/0.2 stop..

    Tidak digalakkan menggunakan spot metering berterusan, ini menyebabkan hasil gambar jadi huru hara. Kadangkala under dan over. Seperti yang dibincangkan, spot hanya untuk menyukat persekitaran cahaya yang khusus yakni suatu dedahan yang amat sukar diramal atau juga disebut "tricky lighting"...
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  13. #13

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    2,911
    Bagaimana pula dengan Canon terutamanya model 20D? Nak tahu biler situasi yang sesuai untuk gunakan metering ni. Masih baru menggunakan DSLR ini. Harap sifu-sifu boleh membincangkan topik ini. Thanks.
    {}{}{}{}{}{} If it's worth doing, it's worth doing right {}{}{}{}{}{}

    Flickr - http://www.flickr.com/photos/dinictis
    Submit Photos to Shutterstock and make $$$! - http://submit.shutterstock.com/?ref=6109

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    dari Melor ke PJ...
    Posts
    650
    Quote Originally Posted by dinictis
    Bagaimana pula dengan Canon terutamanya model 20D? Nak tahu biler situasi yang sesuai untuk gunakan metering ni. Masih baru menggunakan DSLR ini. Harap sifu-sifu boleh membincangkan topik ini. Thanks.
    ehh, dinictis dh angkat 20D ke?

    Okay bro Pelaris, tolong jelaskan secara elaborately sikit komen by Dr Malek tu..basic n principle of metering


  15. #15

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    yang sikit tu dah bincang kat post memula " Posted: Feb 06, 2006 - 09:28 AM #28129 "..

    nanti dr malek terang secara lebih detail yang selebihnya ...
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •