Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 56

Thread: Foto Street Shooting | Pasar Ramadhan 2007

  1. #1

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Foto Street Shooting | Pasar Ramadhan 2007

    Petang tadi aku gi pasar ramadhan yg kat sebelah stadium shah alam. kebetulan bawak kamera, start la menembak. tak leh tembak banyak sangat sebab hari dah start nak gerimis.














    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  2. #2

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    AtAs PoKoK cElAh DaUn
    Posts
    114
    rase lapau plak.....heee
    ~ B e L a J a R d A r I k E s I l A p A n ~

  3. #3

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Klang,Selangor
    Posts
    132


    nie kat area klang.......... 8) :twisted:
    012.343.73.59 (Freelance Photographer)
    What u call the P I C T U R E ?
    M U S E
    inTORQXICated Shutterbugs , Malaysia

  4. #4

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655
    red...aku selalu ke sana red....ritu 1st day bazaar ni ade org amek gamba...satu pasor die pusing...

  5. #5

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Kota Warisan, Sepang , Selangor, Malaysia
    Posts
    33
    red , ko tembak pakai camera apa? slr yang bagak ker camera poket jer?
    00567 MOHD FARIS MOHD ALI

  6. #6

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Wide Area Network
    Posts
    1,252
    Dari saya yg masih baru ..

    Lokasi: Tmn Equine Park-Seri Kembangan








  7. #7

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Melbourne, Victoria, Australia, Australia
    Posts
    1,315
    rajen korang ngeshoot kat bazaar ramadhan....tak macam aku.....neways takde gamba sunset di bazaaar ke?hehe sme org sibuk mkn la tuh... :P
    "So do you think you have nailed it?? ;)"
    http://www.flickr.com/photos/andenkm

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    negeri kayangan
    Posts
    1,936
    byk pic makanan je nie.. pic mcm lain takde ke ?
    he he he.. :p

  9. #9

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kerteh
    Posts
    455

    Re: Foto | Pasar Ramadhan

    Quote Originally Posted by red
    Petang tadi aku gi pasar ramadhan yg kat sebelah stadium shah alam. kebetulan bawak kamera, start la menembak. tak leh tembak banyak sangat sebab hari dah start nak gerimis.
    Quote Originally Posted by Meorjay2
    Suratan atau Kebetulan? To me, Akak jual kueh kat atas tu, ada iras Akak FMDC kita ni. Atau mata saya yang perlukan sebarang pembetulan. Sorrylah Kak Zain, but l just wonder upon His Creation...

  10. #10

    Re: Foto | Pasar Ramadhan

    Quote Originally Posted by wmsoo
    Quote Originally Posted by red
    Petang tadi aku gi pasar ramadhan yg kat sebelah stadium shah alam. kebetulan bawak kamera, start la menembak. tak leh tembak banyak sangat sebab hari dah start nak gerimis.
    Quote Originally Posted by Meorjay2
    Suratan atau Kebetulan? To me, Akak jual kueh kat atas tu, ada iras Akak FMDC kita ni. Atau mata saya yang perlukan sebarang pembetulan. Sorrylah Kak Zain, but l just wonder upon His Creation...
    tak ler.. antie ni lagi vogue de vast hehehhehe
    Who do you think u are?? whateva....

  11. #11

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685
    haha, hanty nak kumpul duit mau angkat 40D tu. kena kumpul sikit2 jual lauk buka pose. hmm... muka seiras, perangai lebih kurang, area pun sama kat shah alam...

    ni pasar ramadhan di peramu, kuantan. peramu ni asalnya perkampungan nelayan yg terletak di seberang sungai kuantan. dulu2 sebelum ada jambatan, kalau orang kuantan nak ke sana kena naik bot penambang.


    Murtabak kuantan



    Tenggiri bakar. 2 ekor Rm5.



    Ayam panggang. bape ringgit ntah
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Blue Planet
    Posts
    845

    Street Shoot Photo | Bazar Ramadhan 2007

    Sy nak jugak belajar apa itu street shooting. Tapi apakan daya, tak sempat nak ke area masjid India. Sy cuma nak berkongsi apa yang sy cuba untuk pelajari street shooting ni. Harap beri tunjuk ajar pada sy. Apakah betul ini yang dinamakan street shooting? Sy main belasah je


    Antara puluhan gerai yang terdapat di pasar Ramadan, hanya satu-satunya yang menjual kepak ayam.


    Encik Borhan, peniaga ayam madu yang berasal dari Kangar, Perlis sedang membakar ayam yang diminta pelangganya.


    Ribuan pengunjung pasar Ramadan, si anak kecil dan si bapa juga tidak melepaskan peluang untuk membeli juadah berbuka puasa.
    mataku adalah kameraku, tapi kameraku bukanlah mataku

    http://www.pesonaimage.com
    http://twitter.com/pesonaimage

  13. #13

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Sateville
    Posts
    185
    Salams...
    Apabila kita berbicara tentang Ramadhan alMubarrak, sebagai rakyat Malaysia yg pastinya kita tidak dapat lari daripada berbicara tentang Bazaar Ramadhan ataupun di sesetengah tempat ianya mungkin dipanggil Pasar Ramadhan. Oleh kerana ianya terdapat di serata pelusuk negara kita, maka untuk perbandingan, yg pastinya kita akan bercerita tentang sesuatu yg unik di sesebuah Bazaar Ramadhan tersebut.

    Contohnya, seperti di Segamat, dimana keluarga saya menetap. Salah satu tarikan utama di Pasar Ramadhan yg terdapat di bandar Segamat adalah "murtabak hidustan" (kalau salah kasi tau aa ok orang Segamat yg lelain!).


    Macha yg bersongkok tu adalah "the mastermind" dan sepanjang masa perniagaan dijalankan ianya akan berlatar-belakangkan musik/ lagu khas tentang murtabak tersebut. Kiranya, branding dah ada la ini macha punyer business! Yang membezakan murtabak ini dengan yg lain adalah ianya agak "gigantic" tetapi dari segi rasa, pada saya, saya kurang berkenan. Saya lebih gemar murtabak yg "medium sized". Terpulang kepada citarasa masing-masinglah kan?

    Selain daripada itu, satu hidangan unik yang boleh didapati di sini adalah Air Katira.




    Brother Rahmat A. Majid adalah pelopor air katira. Apa yg best tentang air katira ini adalah rasa & bahan-bahan yg di adunkan. Bahan asas utamanya ialah susu kambing yg akan diadunkan dengan "condiments" seperti cincau, agar-agar pelbagai warna & perisa, jagung, kekacang dan sebagainya. Selain daripada resipi asli, ada pelbagai variasi air katira ini seperti katira pandan, katira keladi, katira jagung dan lain-lain yg dijual oleh peniaga-peniaga lain di mana-mana Pasar Ramadhan dalam dearah Segamat itu sendiri.

    Pastinya kita ada pilihan makan yang kita gemari sebagi juadah berbuka. Bagi diri saya, antara yg saya minati adalah murtabak ayam - hinggakan anak-anak saya pun sudah agak terpengaruh dengan murtabak. Kenapa murtabak? Mungkin kerana pada masa saya kecil dahulu murtabak adalah agak "luxury" (compare dgn roti canai kosong kan ianya lagi mahal?!) dan setiap kali dapat murtabak adalah sesuatu yg "best giler" la time kecik-kecik dulu!

    Di Pasar Ramadhan Saujana Impian, bersebelahan Tesco Kajang terdapat banyak gerai yg menjual murtabak. Setakat bertahun saya bermastautin di sini, saya tidak dapat "confirmkan" lagi mana satu gerai yg menjual murtabak paling best lah tetapi seperti yg saya nyatakan, saya suka murtabak yg "medium sized" - tak terlalu besar, tak terlalu kecil, isi daging & bahan-bahan lain "balanced" dgn "jacketing" murtabak tersebut dan yg best sekali kalau ada jeruk bawang potong...perghhh!


    Salah satu kelainan di Pasar Ramadhan Saujana Impian ini adalah sebuah gerai yg diusahakan oleh sepasang warga emas menjual puyuh goreng berempah. Ini adalah salah satu sajian kegemaran girlfriend merangkap isteri saya lah :wink:


    Kenapa saya kata ianya unik? Kerana "supply" burung puyuh ni sentiasa ada! Beratus-ratus ekor dijual setiap hari(kadangkala mencecah 200 ekor sehari!). Pembekal kapada pakcik & makcik ini adalah anak saudara mereka sendiri. Kira macam family business la sikit kot....

    "...enam ekor burung, masuk dalam kuali....
    bila sudah masak burung nyanyi saja,
    tentu sedap makan, beri pada raja..." ~ Lagu Tiga Kupang!

    ...bersambung..
    A camera for a true photog, is like what a brush is to an artist, what matters most is the artist's creativity & skills, the brush is merely a tool...
    http://kampungpath.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/torqxic
    http://torque.fotopages.com

  14. #14

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655
    Quote Originally Posted by zzoux
    Minta maaf jika posting sy ini menggangu. Jika posting sy ni tak sesuai tempatnye, pihak admin sila delete. Sy nak jugak belajar apa itu street shooting. Tapi apakan daya, tak sempat nak ke area masjid India. Sy cuma nak berkongsi apa yang sy cuba untuk pelajari street shooting ni. Harap beri tunjuk ajar pada sy. Apakah betul ini yang dinamakan street shooting? Sy main belasah je


    Antara puluhan gerai yang terdapat di pasar Ramadan, hanya satu-satunya yang menjual kepak ayam.


    Encik Borhan, peniaga ayam madu yang berasal dari Kangar, Perlis sedang membakar ayam yang diminta pelangganya.


    Ribuan pengunjung pasar Ramadan, si anak kecil dan si bapa juga tidak melepaskan peluang untuk membeli juadah berbuka puasa.
    suke betul gamba high angle tu..........best sgt2...
    jeles tol tak dpt join..
    asalla terkompom tiket 21 september...hihi..
    papepun well done to bro sR.....as well as hanty....
    jayakan lagi usaha2 mcm nih....at least leh bg idea....

  15. #15

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Wide Area Network
    Posts
    1,252
    Well done zzoux! Tapi aku rasa ni boleh letak di kategori bazaar ramadhan.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •