Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 28

Thread: Infrared | Teknik editing gambar tone warna - Part 1

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,520

    Infrared | Teknik editing gambar tone warna - Part 1

    di bawah ni di perturunkan cara-cara editing gambar ir dengan photoshop hasil daripada talk ir baru-baru ini.
    sebelum ini teknik editing yang biasa aku di buat adalah terhad kepada beberapa step sahaja.
    hasil tunjuk ajar pak dibyo hari tu maka cara-cara editing semakin berkembang
    terutamanya untuk menghasilkan kepelbagaian tone (tone dangdut)

    tutorial ringkas di bawah ni menggunakan gambar ir yang di rakam menggunakan filter hoya R72



    Gambar asal

    sebelum memulakan editing..buat duplicate layer dari gambar asal
    dan lakukan editing keatas layer yang di duplicate (backgroud copy)

    (LAYER - DUPCLICATE LAYER)


    Step pertama - CHanner Mixer

    pertukaran nilaian warna channel,hanya warna merah dan biru sahaja harus di tukar








    nilai merah dari 100 di jadikan 0
    nilai biru dari 0 di jadikan 100

    kemudian tukar output channel kepada BLUE


    berlawanan dengan tadi,
    nilai merah dari 0 di jadikan 100
    dan nilai biru dari 100 di jadikan 0

    *tidak ada sifir tetap juga dalam nilai..tidak semestinya 0/100..bergantung kepada kehendak masing2 tetapi yang asasnya sebegitu


    Step Kedua - Auto Level



    tak wajib buat ..nak buat okeng tak buat pun okeng..boleh edit gunakan curves atau brightness/contras


    contoh gambar yang di buat channer mixer


    contoh gambar yang di buat auto level


    Step ketiga : Selective Colour
    ni nak main tukar-tukar kaler .. boleh pilih warna-warna output kemudian tukar sesedap rasa









    Step Keempat : Hue/Saturation
    hanya main dengan hue sahaja ..dan sedikit pengurangan pada saturation..bergantung kepada keadaan
    kalau naikkan saturation biasa akan mengalami masalah 'noise'






    beberapa contoh gambar yang di tukar2 nilaian hue ;








    gambar akhir ;terpulang kepada selera masing-masing tone warnanya
    kalau ada noise boleh repair dengan noiseware saja




    selamat mengIRkan diri
    ingat IR ingat AJI

    boleh view gambar2 IR di ; http://infrared.digitaldome.org // http://infrared.jurufoto.com
    Last edited by dome; 22nd May 2009 at 12:31 AM.

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Putrajaya
    Posts
    2,297
    dome..adakah itu asas utk editing dlm IR??

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513
    ya encik sepol...
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  4. #4

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    salam utk smueaa...
    aku suke tul lu punye gambau dome... tq kongsi tips kat sini

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,520

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    salam utk jengking6,
    terima kasih, bila nak oprek ?

  6. #6

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    masih tak paham n tak dapat cari jawapan kat sni..apa itu oprek???

    help help!!

    ni sy try edit guna PS utk dpt effect IT..sila komen n tunjuk ajar camne nk jd lg cantik..atau mungkin mmg gambar ori itu sudah berserabut dan tak cantik





    Improving and learning...Bhasyaaa!!!

    http://flickr.com/photos/hasnulefendi/

  7. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,291

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    Quote Originally Posted by soulzeshifter
    masih tak paham n tak dapat cari jawapan kat sni..apa itu oprek???

    help help!!

    ni sy try edit guna PS utk dpt effect IT..sila komen n tunjuk ajar camne nk jd lg cantik..atau mungkin mmg gambar ori itu sudah berserabut dan tak cantik
    baca dulu topik2 pengenalan infrared.. baru bole paham...
    cuba baca kt link nih.. pastu bole tgk topik2 yg ada dlm infrared...
    pastu mesti bole paham...

    viewtopic.php?f=46&t=7062

    oprek = modified / bedah..
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickr™ | UnderoneroofCreative.com Website

  8. #8

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    baik2x...sy sedang baca ni..mekasih..kat sni upanya nk carikk
    Improving and learning...Bhasyaaa!!!

    http://flickr.com/photos/hasnulefendi/

  9. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    3,871

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    dome slalu rachun aku........... "bila nak oprek.....????"

    aji pun sama......."bila nak oprek????"

  10. #10

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    mcm mna nk oprek dome ??
    nk oprek hantar mna ??
    dan yg penting brape kos ??

  11. #11

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    melaka, batu pahat, pontian, jb
    Posts
    198

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    mekacih... :P
    dpt gak ilmu br hr ni..
    thanzz senior.. :wink:
    Buah Chempedak di Luar Pagar...
    getok ubi [antara konspirasi & kompilasi fotografi]
    http://ilhamidea.fotopages.com
    http://warnamata.getokubi.com jom layan blog jap..

  12. #12

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Kuching/K.Samarahan
    Posts
    161

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    tutorial di atas untuk yang dah di oprek atau yang belum di oprek??
    ^_^Olympus E 300 ^_^
    My Flickr
    Pentium 4 2.8HT+512MB DDR2 PC6400 HyperX+Gigabyte GA-945GZM-S2=MAC OS X Tiger

  13. #13

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    Quote Originally Posted by sammosinga
    tutorial di atas untuk yang dah di oprek atau yang belum di oprek??
    tutorial tu utk oprek bole .. yg guna filter pon bole.. sama jer..

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,520

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    Quote Originally Posted by sammosinga
    tutorial di atas untuk yang dah di oprek atau yang belum di oprek??
    mcm bigbro cakap boleh guna utk kedua2 gambar. samaada gambar yang di shot guna filter atau guna kamera oprek
    tapi itu hanyalah cara2 asas yang biasa di buat utk mengolah warna gambar ir
    kreativiti olahan masing2 juga akan memberi output warna yang berbeza
    warna2 yang terhasil juga berbeza mengikut preset yang di buat samaada ke rumput , langit atau kertas putih
    swap channel juga tidak terhad kepada 100/0 = 0/100
    boleh di set nilai mengikut keinginan sendiri yagn sesuai dengan gambar
    itu kita panggil creative channel mixer

  15. #15

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    14

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    cani rupanya nk buat ir..
    thnks bro dome for sharing..

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •