Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 54

Thread: Perlukah?

  1. #16

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    KUALA LUMPUR
    Posts
    319
    sebenarnya tidak semestinya tiada bakat anda tidak boleh maju di dalam fotografi cuma dengan latihan, usaha serta minat boleh menjadikan anda berjaya dalam fotografi. abaikan apa orang kata, anggap itu sebagai satu cabaran. secara jujur saya bermula dengan pelbagai kesilapan dan hinaan. tetapi kita kena amik nilai-nilai yang positif. saya percaya satu hari nanti orang akan buka mata melihat diri anda yang sebenar.
    -PRESS OR DIE-

  2. #17

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158
    01. apapun orang kata ima, take it positively
    02. planned hala tuju minat ni supaya lebih jelas
    03. plan tu penting sebab kadang-kadang hanya dgn minat je ni adakalanya kita slow adakalanya kita excited
    04. plan ni pulak supaya kita tak tersasar dari tujuan asal kita minat dlm fotografi
    05. bila kita minat, apapun yang kita buat ia akan jadik seronok
    06. apabila seronok, automatik kita akan improve dari semasa ke semasa tanpa kita sedari
    07. bakat tu kan anugerah Allah, kita juga boleh memohon dari Allah agar dianugerahkan bakat
    08. dan jangan pulak kita sombong kalau berbakat, Allah pun boleh tarik balik bakat tadi dari macam-macam cara
    09. tapi yang penting doa supaya ilmu yang Allah bagi tu menjadikan kita hampir lagi pada-Nya bukan makin jauh dari rahmat-Nya
    10. belajar dari kegagalan atau dlm fotografi belajar dari gambar blur ttthehe
    11. kita pun kena ada inisiatif sendiri yang kuat
    12. kena potong kambing la dengan membuat kenduri makan free untuk member-member kat sini
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  3. #18

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Kajang
    Posts
    556
    aji, aku sokong yg no 12 tu... hehe

    Masa aku lahir, aku tak tahupun aku ada bakat untuk berjalan mahupun berlari...
    Masa aku lahir, aku tak tahupun aku ada bakat utk berbini mahupun ada anak 3 org.

    Masa mengubah segalanya, sekarang aku tahu aku memang berbakat... HAHAHA...
    _________________________________
    [sigpic][/sigpic]

  4. #19

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Baling, Kedah
    Posts
    1,369
    Use what talent you possess: the woods would be very silent
    if no birds sang except those that sang best.
    --Henry Van Dyke

    Belajar untuk menangani kritik. Biarkan kritik membina anda, bukan melemahkan anda.

    Kenalpasti nilai anda dan jangan biarkan orang lain menentukannya. Mereka akan mengecewakan anda!

    :lol: :lol: :lol: :lol:
    Kalau kita rasa kita betul, maybe kita betul. Tapi tak semestinya org lain salah.

  5. #20

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Bdr Darulaman, Jitra
    Posts
    184
    Layan saja minat anda tu.
    Saya juga melayani minat... dan kita tentu tahu keupayaan kita. Kehendak dan keinginan adalah pemangkin utama. Sokongan kawan-kawan dan rakan adalah bonus, tapi bukan semua kawan dapat menyokong, ada yang tak dapat membantu dan ada yang tak faham minat kita..

  6. #21

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    selangor
    Posts
    159
    ko dah pegang camera tu pandai lah ko bagi gambar cantik hehehehe.....

    p/s....yang kawan tu ko COP je dia Kawan Tak BAgus ! hahahaha tak membina punya kawan ! cit porah! kah kah kah

    http://www.aummchak.com | http://aummchak.fotopages.com

  7. #22

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    World of EOS
    Posts
    558
    Quote Originally Posted by zul889

    Bakat.....sesuatu kebolehan yang sedia ada sejak dilahirkan. Mungkin persekitaran keluarga
    menyebabkan seseorang itu berbakat dari orang lain....!

    Minat.... kecenderungan seseorang untuk melakukan sesuatu disebabkan oleh dorongan diri
    sendiri atau orang lain.
    ima.. saya x ada bakat,
    tapi ada minat,
    walau org kata gambar saya x jadi,
    tapi saya puas hati..


  8. #23

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Depan komputer
    Posts
    1,003
    Nak buat apa pun...
    Kita ikut gerak hati sendiri...
    Nak mintak pendapat & pandangan orang tu boleh...
    Tapi tak semua orang akan bagi pandangan yang ikhlas untuk menyuntik semangat kita...
    Di FMDC saya tak nampak ada sesiapa yang cuba mematikan semangat serta minat orang lain.

    So?! Kalau detik hati berkata "AKU MINAT FOTOGRAFI".
    GO ON! Shoot jer apa yang nak shoot... elok tak elok hasilnya... second story...
    Macam sayalah contohnya... saya minat sangat dengan fotografi dah lama. Biar kamera tak canggih, tapi yang penting saya tetap berminat bidang ni. Dari semasa ke semasa saya belajar untuk menghargai seni fotografi ni & akhirnya saya dah faham sikit2 selok belok fotografi ni.

    Syukur adanya FMDC yang mana terlalu banyak saya dapat ilmu untuk dipelajari. Terima kasih kepada semua orang2 lama dalam FMDC yang tak kedekut ilmu... yang tak berkira nak berkongsi pengalaman diorang.

    FMDC..... YOU ARE THE BEST!

    It's not about the camera!
    It's how to get great images with any DSLR.

  9. #24

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Rawang-KL-Penang
    Posts
    494
    takper kak nnti geng2 fmdc leh bantu..

  10. #25
    hehee.. orang laims sekali jer bekap... abams heromak sampai 4 kali bekap.. pohpalehhhhhhhh awookkkk.. hehehehe

    Ima... Jika membujur itu boleh lalu... kenapa melintang perlu patah? tak semestinya.. saya belajar graphic design.. lepas 10 tahun.. saya berpendapat.. sesiapa pun boleh buat design yang baik jika tahu rules, regulation dan caranya... bakat tu bila nak cipta mende baru.. style baru, cara baru.. nak buat duit melalui fotografi tak perlu bakat. Kalau tak buat duit melalui fotografi lagiiiiiila tak perlu bakat...

    bakat tuh mende? so, sama la ndengan fotografi ni.. dah tahu rules, regulation dan caranya... then baru la terserlah bakat... kita sendiri pun tak tahu, tak sesiapa tahu.. tak pecah ruyung tak dapat sagu...

    huh.. macam panatia bahasa melayu lak aku rasa di tika dan saat ini...

  11. #26
    anggap saja kata2 negatif 'makhluk asing' itu sebagai pembakar semangat. buktikan 2 tahun dari sekrang, ima mampu jadi seorang photog yg dibaik dan disegani ... buktikan kata2 'makhluk asing' itu salah ... trust me ... anda boleh!!! yang penting, rajin belajar, rajin berusaha, tidak sombong dan sentiasa merendah diri ... yesssss!!
    CANDIDSYNDICATE PHOTOGRAPHY
    "THE LADIES TEAM PHOTOGRAPHER"
    http://candidsyndicate.fotopages.com
    http://naznazreen.fotopages.com
    http://www.flickr.com/photos/candid_syn ... hotography
    YM candidsyndicate
    012 3492254

  12. #27

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Penang | Kulim | Kangar
    Posts
    549
    Quote Originally Posted by Kavalera
    hehee.. orang laims sekali jer bekap... abams heromak sampai 4 kali bekap.. pohpalehhhhhhhh awookkkk.. hehehehe

    Ima... Jika membujur itu boleh lalu... kenapa melintang perlu patah? tak semestinya.. saya belajar graphic design.. lepas 10 tahun.. saya berpendapat.. sesiapa pun boleh buat design yang baik jika tahu rules, regulation dan caranya... bakat tu bila nak cipta mende baru.. style baru, cara baru.. nak buat duit melalui fotografi tak perlu bakat. Kalau tak buat duit melalui fotografi lagiiiiiila tak perlu bakat...

    bakat tuh mende? so, sama la ndengan fotografi ni.. dah tahu rules, regulation dan caranya... then baru la terserlah bakat... kita sendiri pun tak tahu, tak sesiapa tahu.. tak pecah ruyung tak dapat sagu...

    huh.. macam panatia bahasa melayu lak aku rasa di tika dan saat ini...

    kava: avatar nampak ganas...tapi ayat kadang2 ala2 profesor bahasa...mesti berjiwa romantis nih a.k.a mat bunga hihi...
    A z z a d
    012-5580522

  13. #28

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Parit Buntar
    Posts
    237
    saya suka jenama Nike kerana motonya... JUST DO IT
    saya suka ima kerana semangatnya... so JUST DO IT

  14. #29

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    AROUND E101 41.785
    Posts
    155
    8) Kalau insan yang sebegitu rupa membuat pernyataan tersebut, dia bukanlah rakan untuk anda, dialah pencabar untuk anda menghadapi cabaran2 lagi besar yang mungkin datang...

    Its okay, PRACTICE MADE HABIT

  15. #30
    isk kejam tul org yg ckp camtu. takyah peduli apa org kata. kita anggap tu satu cabaran utk kita. rasanya ayat yg dia guna tu terlalu kasar n melemahkan semangat unless dia tegur gambar kita boleh diperbaiki ke cemana ke tu lain cerita.

    takpe, janji minat n semangat kena kuat im sure you'll go far.
    + Dont Shoot Blank :p +
    Personal: http://amoibunga.fotopages.com
    SindiketJahat: http://digitalsyndicate.fotopages.com
    Wedding Deco'n'Such : http://marryme.fotopages.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •