Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 45 of 45

Thread: Satu Pembaharuan | Dari TT ke KC

  1. #31

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,292
    yang baik saya SOKONG...
    yang buruk saya PELANGKONG...

    mana2 pon bole..
    satu MATLAMAT.. sama MINAT....
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickrâ„¢ | UnderoneroofCreative.com Website

  2. #32

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Melbourne
    Posts
    1,340
    walaupun tt lebih enak disebut drpd kc..tapi ok jek..yg penting nawaitu nye..peace!
    l o n e l i n e s s i s t r a n q u i l

    flickr

  3. #33

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    in d bottle
    Posts
    3,428
    TT ke KC ke.. weet sokong hajek...

    btol kate nd, setiap kali tt weet hadir hampir 50% dpt input setiap kali tt... kalo dah 20-30 tt weet hadir kali lah ngan 50%
    tak ke bnyak weet dpt tu.. dr segi teknikal, editing, lighting, masakan (hahahaa) mmg tak rugi tt ni.

    skang KC maybe lagi bnyak input lg dapatkan?? harap lg nghamai yg joint kc akan datang.

    selamat tahun baru semue!!! :mrgreen:

  4. #34
    bukan nama yg menjadi topik utama utk menjadi sesuatu aktiviti berilmu....tetapi isi kandungannya..

    bak kata pepatah : dont judge book by its cover (betol ke ha?)

    tt ke kc ke, tuh semua tak penting. paling penting, asal ada makan, minum, perjumpaan, ada la ilmu. thehehe....

    tuh paling penting.

    aku takder kemere pon still lagi bley blaja apa itu dslr. masa mula2 tt kat restoren pelita nun, aku byk blaja ttg dslr walaupun aku hanya pakai kemere enset.

    jadik, tak penting pon nama tuh. tak penting pon ada kemere ke tak.

    paling penting, ilmu tuh dicurah dan ditimba di mana2 setiap masa.

    :lol: :lol:

    atau nak jugak kc tuh, kita buat kc tuh lebih formal.

    andai ianya dianjurkan oleh FMDC, namakan ianya KC.

    jika dalaman sahaja, maknanya mcm lepak mlm2, lepak ramai2, letak aje tt. sperti biasa.

    :lol: :mrgreen:
    ~tak hairanlah apabila kamu memberikan seseorang itu kayu untuk memukul ular di depannya tetapi dia memukul di kepalamu kerana itu adalah lumrah bagi manusia yang tidak bersyukur dan hati yang diterbalikkan Allah~

  5. #35

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    shah @lam
    Posts
    470
    tak kesah le
    TT- Table talk, teh tarik
    or
    KC- Knowledge cafe
    or
    KT -Knowledge talk
    or
    LL- Lepak lepak

    janji sume tu untk menambahkan knowledge n beramah mesra....
    mane2 pun same gak...yg penting dapat merapatkan silaturrahim sesame manusia...

    aku tak kesah...jnnji rock!!!

  6. #36

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Jb - Kl
    Posts
    59
    wah.
    TT -> KC
    1 pembaharuan
    cyalah rburns!

  7. #37

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    ChErAs,Kl...IpOh,PeRaK
    Posts
    14
    sy sokong...

    asalkan dpt matlamat utama yg penting...
    nak tambah ilmu,kenalan...

    cayalah bro rburns...

    bila nak wat KC nnt..?
    1st = NiKoN EM( OlD SkOOl)
    2nd = KoNiCa MiNOLTa z20
    3rd = NiKoN D80 18 -135 Lens...

    --"BeLaJaR","ShOOtInG"--

  8. #38

  9. #39

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bertam, Penang
    Posts
    1,063

    Re:

    Quote Originally Posted by harummanis
    Sekadar pendapat...

    Sebenarnya, setiap kali kita berjumpa, samada TT, KC, semasa on assignment bersama, kebetulan on assignment bersama, jumpa secara kebetulan, jumpa semasa kopi break, jumpa masa sarapan, jumpa masa p tengok F1, jumpa masa p makan kenduri, lepas main futsal, lepas outing di zoo, lepas jalan2 di cameron highland, setiap kali kita buat YM conference, setiap kali kita online di FMDC, setiap kali kita berkunjung ke rumah rakan fotografer, setiap kali kita berkunjung ke studio rakan fotografer, setiap kali kita berselisih dengan rakan fotografer di kedai printing/alatan kamera, setiap kali kita tumpang kenderaan rakan fotografer, lepas buat gambar seram, lepas jamuan raya or jamuan rumah terbuka, dll... semua ini membuka peluang untuk sesama kita untuk berkongsi ilmu.

    Terpulang kepada setiap individu apa yang nak disetkan. Sungguhpun kita set naik jadikan TT or KC, tapi kalau yg datang tu tidak berjaya nak melaksakannya (contohnya, tak tau apa matlamat TT or KC berkenaan, atau terdapat pihak yang tidak mahu berkongsi pendapat/pengalaman sedangkan pihak berkenaan hanya berminat nak ambil orang lain punya sahaja untuk memantapkan dirinya, dan banyak2 lagi lah faktor yang berkemungkinan) maka letaklah apa2 istilah pun, namun tidak akan berlaku Knowledge Cafe atau Teh Tarik session.

    Tujuan nya sama (sama ada KC or TT), untuk berkumpul, dan membuka peluang untuk sebarang perkongsian ilmu.

    Semoga re-branding ini akan membuka lebih banyak peluang untuk perkongsian bijak di masa hadapan. Amin!


    Sebarang idea yang positif dan optimistik adalah amat baik untuk kita laksanakan demi kemajuan brsama.



    p/s:
    pernah seorang sahabat lama yang juga seorang rakan fotogafer dari Sg Ramal Kajang menyatakan,
    TT = Teknologi Transfer.
    aku suka baca statement ni

  10. #40

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    somewhere in kulim.
    Posts
    1,309

    Re: Satu Pembaharuan | Dari TT ke KC

    aku ngikut ja.... apa yg baik kita terima....
    <<< Anyone who has never made a mistake has never tried anything new >>>

    azmieibra photography
    019 5050987 / 012 5717091
    http://www.azmieibra.com
    http://www.flickr.com/photos/azmieibra

  11. #41

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    penang - sp
    Posts
    103

    Re: Satu Pembaharuan | Dari TT ke KC

    apa kata kita wat macam crew utk tt nih.. contoh macam kira wat satu topic just utk info pasai TT je.. .. saye teramatlah teringin nak join!~

  12. #42

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seri Kembangan - India - Paris
    Posts
    356

    Re: Satu Pembaharuan | Dari TT ke KC

    KC nih kalau dalam politik depa cakap Ketua Cawangan ehehehe
    wise man create proverb, the fool repeat it

  13. #43

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Rawang-KL-Penang
    Posts
    494

    Re: Satu Pembaharuan | Dari TT ke KC

    aku sokong

  14. #44

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    putrajaya
    Posts
    466

    Re: Satu Pembaharuan | Dari TT ke KC

    tak kisah la apa term yang diguna pakai, yang penting pengisian dan penyampaian tu seperti yang kita harapkan. taun ni nk turun TT/KC lg kerap lah. byk ilmu xsampai kt aku lg neh.
    No virus found in this outgoing message | http://www.kapalkertas.net

  15. #45

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Satu Pembaharuan | Dari TT ke KC

    mmg apa term pun tak kisah..tapi dah kebiasaan kita TT ni lebih dari minum2 dan borak2 dan bertukar2 ilmu dan pengalaman secara sempoi..tapi bila sebut KC..whoaaaa...mesti ada sesuatu spesifik ilmu yang kita bakal pelajari dengan sedikit lebih detail w/pun kesempoian itu kita masih maintain...wallahualam... 8)


    yang suka ikut peredaran penggunaan bahasa, ala2 biar pape asei begayei, :lol:
    hanty zaing
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •