Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 49

Thread: Nota Pengenalan Kepada Infrared photography

  1. #16

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Kuala Lumpur Malaysia
    Posts
    961

    Re:

    Quote Originally Posted by msharq
    baik test dlu..... kang klu beli...tak bulih guna naya je.... bagi selain pengguna niikon sahaja..thehee
    lerrr baru ku jumpa thread ni .. kalau idak malam tadi dah aku IR kan model tu Shakir .... ishhh ishhh ishhh. lain kali yea .. kita "IR" kan model model tu ek.
    019-2651622
    faizalorca@yahoo.com.my
    http://www.flickr.com/photos/faizalomar/ AMARAN!KALAU TAK KUAT IMAN JANGAN MEMANDAI MANDAI KLIK LINK NI
    http://faizalomar.multiply.com/video

  2. #17

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    tips berguna... nnt nak terai laah..
    Sila singgah di flickr & BloG saya :)

  3. #18

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    bagi mereka yang berminat. boleh download ezine infrared oleh mas dibyo :

    http://myinfrared.com/iR/iR-emagazine-01.0.2008.pdf

  4. #19

  5. #20

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Melaka/Terengganu
    Posts
    120

    Smile Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    Dome, ada tak cadangan FMCD nak buat outing IR lagi dalam masa terdekat ni...minat nak belajar ni.

  6. #21

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    terdekat ni takde lagi. tapi dalam tahun ni insyaallah kita akan buat satu outing IR rasmi ,

  7. #22

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    cheras
    Posts
    1,058

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    salam tuan...
    nak tanya kalo pakai filter wratten 87 bole ke?
    camne gamba dia? ok ke?

    http://www.x-raycameras.com/kodak_wratten_87_range.htm
    jom jual gambarpistolseven gallery

  8. #23

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    boleh juga tapi filter ni dah mcm spesis terancam sikit
    tak macam hoya r72 dan cookin
    kalau utk buget boleh try filter cokin
    gamba lebih kurang saja,cuma time shot kena pastikan filter betul2 rapat di lens

  9. The Following User Like This Post:


  10. #24

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    454

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    Saya ada kamera D40 yg tak berapa digunakan.
    1. Apakah anggaran kos dan alamat pakar convert? (anggap bayar dan tahu-tahu dah siap)
    2. Di mana nak dapat filter di sini? Bukan R72 tapi yg kena letak depan sensor.


    Untuk buat sendiri, saya search dan jumpa lelaman ni

    http://photocamel.com/forum/nikon-fo...-tutorial.html

    Nampak menggerunkan walaupun saya dah biasa guna soldering iron. Tak yakin sensor boleh bersih macam asal selepas keluar dari body.
    Last edited by raden; 18th August 2009 at 12:13 AM.

  11. #25

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    d40 tu buleh buat cuma masalah dgn preset white balance,
    d40 punya preset wb tak dpt di baca dengan betul walaupun mendapt result good semasa preset
    jadi result gambar akan totally jadi merah
    gambar perlu di proses dlm nikon capture nx utk tweak balik wb

    baik bg kepada yg pakar sja buat,
    mmg byk web yg ada tunjuk cara nak buat tp ada masalah2 lain yg akan timbul nanti.
    Last edited by dome; 25th August 2010 at 12:35 PM. Reason: tambah info

  12. #26

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    Quote Originally Posted by raden View Post
    [*]Apakah anggaran kos dan alamat pakar convert? (anggap bayar dan tahu-tahu dah siap)
    Malaysia
    Melaka - Fireworm / Y2K ( cariklah kontek die kat photomalaysia yerk )
    Kuantan - dRali

    Indonesia
    Bandung - dibyo .. (myinfrared.net) .. 1st oprek saya kat sinie..
    Jakarta - harlim
    Surabaya - RSP

    harga? anda rujuklah sendiri kepada individu tersebut yerk..
    Last edited by emran; 18th August 2009 at 12:39 AM.

  13. The Following User Like This Post:


  14. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    nak tgk la sample dari kamera oprek IR doc ali..kira hasil lum proses lag aaaa kekekekee
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  15. #28

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    454

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    Quote Originally Posted by emran View Post
    Malaysia
    Melaka - Fireworm / Y2K ( cariklah kontek die kat photomalaysia yerk )
    Kuantan - dRali

    Indonesia
    Bandung - dibyo .. (myinfrared.net) .. 1st oprek saya kat sinie..
    Jakarta - harlim
    Surabaya - RSP

    harga? anda rujuklah sendiri kepada individu tersebut yerk..
    Terima kasih atas info diberi.
    Dah jumpa FireWorms.

    http://www.photomalaysia.com/forums/...ad.php?t=69712

    RM600 mak aiii. Harga D40 pun RM800. Dah la utk guna D40 kerja kena lebih sikit. Rugi kalau oprek.
    Mungkin try cari used R72 52mm dulu letak depan kit lens. Then cari RM90.
    Last edited by raden; 19th August 2009 at 11:25 PM.

  16. #29

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    Salah satu faktor penting dalam menghasilkan gambar IR adalah penggunaan WHITE BALANCE (WB) yang betul. WB yang perlu digunakan ketika mengambil gambar IR adalah PRESET (Nikon) dan CUSTOM (Canon).

    Penggunaan WB auto dan yang lain-lain akan menghasilkan output gambar IR yang tidak sepatutnya. Bagi membuat preset WB, Filter IR mestilah terlebih dahulu dipasang di permukaan lensa kamera.

    Bagi pengguna Nikon, untuk preset white balance, klik butang WB dan pilih WB preset (ditanda dengan perkataan PRE).

    Tekan butang WB sehingga perkataan PRE berkelip-kelip.

    Bagi pengguna Canon, anda perlu shoot subjek dan gunakan subjek terbabit sebagai custom WB.
    nak tanya ni, (pengguna Canon) time nak shoot subjek tu guna WB apa terlebih dahulu? Auto, Daylight, dll... atau terus set Custome WB dan lepas itu save?

  17. #30

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nota Pengenalan Kepada IR photography

    custom wb then shot objek/warna berkaitan yg telah di nyatakan

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •