Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18

Thread: Cara Buat Banner Besar Yang Atas Canvas Tu?

  1. #1

    Cara Buat Banner Besar Yang Atas Canvas Tu?

    harap topic ni tak salah tempat

    nak tumpang tanya kepada designer2 di luar sana...tak kisahlah yang pro ke..yang baru berjinak2 ke..yang kontras ke...huhu..camana ek..kalau kita nak design banner besa2 yang dieorang print atas canvas tu...maksud saya..saiz file yang kite nak guna dlm photoshop..bera pixel agak2..?pastu panjang ngan lebar die berapa ek..kan biasa banner ni nampak panjang je kan...sebelum ni..ada design pamphlet..senang la kan nak bajet size..A4 jek..skang ni..ada task suh design banner plak...huhuhu.....harap2...ramailah yang dapat membantu ek....ucapan terima kasih didahulukan...sekian.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Buleh blaker!
    Posts
    649
    nak design banner tu perlukan pc yg power sb banner main ratusan atau ribuan inci. Kalau RAM takat 1gg jer mmg x jalan. pixelnya pulak takkan nak letak 10 jerk. paling kurang pun 100 kalau x bila print jd blur. so bab ni biasa diorang buat pakai mac (apple komputer) sb ia mmg dibuat utk grafik.
    Meniru adalah salah satu cara belajar!

    YM: sydeen04

  4. #3

    Join Date
    May 2007
    Location
    depan iMac
    Posts
    550
    Banner mcm2 size ada...tapi yg standard org buat is 4'x20'(4kaki kali 20kaki).
    Jika buat dalam photoshop...kiraan kaki harus ditukar dalam inci dahulu.
    Bila dah dapat let say 48 inci x 240 inci....kena reduce size dengan cara scale...maksudnya divide 5 ker..10 ker.
    pastu dalam box resolution...letaklah 300 dpi....insyaallah file yg anda nak wat tu tak ler besor gilor...hehhee..
    selamat mencuba....

    inilah cara yg selalu saya buat jika nak print besor2....
    Ramai sungguh lejem laa nims...

  5. #4

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    300 dpi dah cukup...

    tp kena wat ukuran dalam skala laa...
    klu banner 10x4 kaki...

    sbg contoh:
    D70s, 6MP, biasanya document size dia 10 in x 6.5 in, resolution 300dpi

    jadi ang wat la artwork dalam size 10in x 4in (setelah dinisbah dan ditukar dlm unit inc)

    cobalah... coba....

    ni yg selalu2 aku wat laa...

    pastu kat layout program (illust, corel dsb.)... biasanya aku resize balik full actual size atau half actual size..... pastu save..


    yg lelain tu... printer large format yang akan uruskan.... jangan takut... ianya mujarab....

    p/s: kalau jadi cakap la aku yang ajar... klu tak jadi ang cakap jer msharq yang suruh.... wahahahahha

  6. #5

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,934
    ya betul cakap sharul tu... takyah buat bsor sngat... tapi gambo tuk makesure beso... sekurang kurangnya dah divide 5 kali tu... size gambo 100% dan 300dpi
    insyaallah ok... sebab biasanya print banner ni... printer dia 1200dpi...

  7. #6
    wohooo...banyak ni info..mekasih2.atas sokongan sahabat semua...lepas ni akan di cuba...hmmm...agak2 ngan laptop berkuasa 1G RAM ni larat ke nak wat keje camni...?

  8. #7

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,934
    bole yeop... aku pernah buat banner guna 512mb ram jer...

  9. #8

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    larat yeop....

    lain la klu ko wat banner 24 pages... mau konggg laptop tu

  10. #9

    Join Date
    May 2007
    Location
    depan iMac
    Posts
    550
    tak meletop bun...tapi hati yg meletop sebab loading lembab....
    pastu mula laa nak hapgrade RAM....hhehhe
    bun...jom cari RAM kat lowyat...
    Ramai sungguh lejem laa nims...

  11. #10
    hahaha...hati ni lama dah meletop dah...buat pamphlet hari tu lagi...argh..ni yang nak kene beli pc system ni...ok..thanx to you all guys..pastu hmmm..takpe..pasni tanya pulok...

  12. #11

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Wilayah Daya City JB(WDC) + Pandan City
    Posts
    394
    banner yg terbaik gune reso tinggi akan dpt kualiti yang baik ....tp kalo gune reso 72-100 dpi pon ok (tu pon bergantung pade kualiti imej yang digunakan)....nanti mase kat printing(production) ko setting high quality...tu pon bergantung pade jenis mesin printing.....


    contoh...saiz banner yang biasa digunakan
    16' x 4'
    20' x 4' atau 30' x 5'(roadside banner)
    2' x 6' (bunting)
    20' x 20' (giant banner)
    photographyplusdesign
    mbjohor l http://www.pmbj.gov.my
    mediaselatan l http://www.medkom.my
    efotosintesis l http://www.empayarfotosintesis.com
    GoBlog! l http://hairulabubakar.wordpress.com

  13. #12

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Petaling Jaya
    Posts
    251

    Re: Cara Buat Banner Besar Yang Atas Canvas Tu?

    yerp..aku penah je wat banner nih, tp pkai res 300...scale y mcm org lain ckp tu..pas2 nnt mase print tu, org kedai tu tau nk bt cmne bg banner tu x blur..

  14. #13

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Mataku DIgam Di ViewFInder
    Posts
    1,166

    Re: Cara Buat Banner Besar Yang Atas Canvas Tu?

    dpi at least 300 tp kalau nak gabungkan photoshop ngan illustrator agak x best sikit...sbb gambar yg di edit bile letak kat AI ... ade sikit pecah atau x sharp kalau RAM ko mampu letak 7200 dpi..(highest resolution|)...pastikan memory untuk c pun besar...main peranan as scratch disk ko tu...tp kalau pakai InDesign tu mmg dah bley 300dpi

  15. #14

    Re: Cara Buat Banner Besar Yang Atas Canvas Tu?

    aku kerja di company printing as designer.mula2 kau set saiz yang kau nak.biasanya aku set inchi.katakan bunting biasa 2'x6' ('simbol kaki)maknanya kau leh set 24" x 72"("simbol inchi) atau kau taknak pc kau berat sangat kau bahagi 2.contoh 24"(12") x 72"(36").setkan resolution 300 dpi mcm bro onthespot cakap.selesai kerja editing dan berpuas hati pastikan kau save file dlm format tiff.

  16. #15

    Re: Cara Buat Banner Besar Yang Atas Canvas Tu?

    Quote Originally Posted by malie400d
    aku kerja di company printing as designer.mula2 kau set saiz yang kau nak.biasanya aku set inchi.katakan bunting biasa 2'x6' ('simbol kaki)maknanya kau leh set 24" x 72"("simbol inchi) atau kau taknak pc kau berat sangat kau bahagi 2.contoh 24"(12") x 72"(36").setkan resolution 300 dpi mcm bro onthespot cakap.selesai kerja editing dan berpuas hati pastikan kau save file dlm format tiff.
    Kalau buat banner atau bunting aku tak guna reso sampai 300. Reso 300 hanya bila nak buat offset printing - buku ke pamplet ke. Kalau bunting atau banner 4 x 10 kaki biasanya aku set reso antara 150-200dpi je. Dah sharp pun. yup format tiff.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •