Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32

Thread: Infrared Photography | Masalah penyakit merah

  1. #1

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,292

    Infrared Photography | Masalah penyakit merah

    kalau gamabr2 yg dishoot tu asalnya dlm format RAW...
    camana nak dptkn blk kaler asal?
    sbb jpeg kaler dia lain..
    bila RAW gmbr jd merah...
    time nak edit tu pening kepala...
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickr™ | UnderoneroofCreative.com Website

  2. #2

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866
    Quote Originally Posted by mudme
    kalau gamabr2 yg dishoot tu asalnya dlm format RAW...
    camana nak dptkn blk kaler asal?
    sbb jpeg kaler dia lain..
    bila RAW gmbr jd merah...
    time nak edit tu pening kepala...
    haah la.. aku pon terjadi begini.. kenapa ekk.. pening gak.. hehehe..
    mas dibyo leh tolong xplain kot.. mas dome ke.. kang mas ke.. mas ayu ke.. mas idayu ke..

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    byk jenis merah.boleh letak sample gambar ?

  4. #4

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866
    Quote Originally Posted by dome
    byk jenis merah.boleh letak sample gambar ?
    aisey.. gambo dirumah.. maybe mudme leh kasi tunjuk..

  5. #5

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,292


    merah camni bila dlm raw..
    pastu bila dh open image pon kaler nih jgk..
    masa dlm canel mixer tu pening nak carik tone..
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickr™ | UnderoneroofCreative.com Website

  6. #6

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866
    Quote Originally Posted by mudme


    merah camni bila dlm raw..
    pastu bila dh open image pon kaler nih jgk..
    masa dlm canel mixer tu pening nak carik tone..
    yaa beginila yg terjadi kepada hamba juga..
    camene ekk.. dah la edit pon x sekental abe dome..

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    oh ni ...macam white balance lari je ni.
    bagi aku raw dia nanti aku wat tutorial sikit cara repair

    email ke dome @ digitaldome.org

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    mudme.aku dah dapat email. tapi takde jadi merah macam contoh gambar di atas bila buka dengan nikon capture,
    ni aku bagi sample tone yang keluar bila buka ;



    dan bawah ni aku try buat basic editing..so tone dia keluar mcm ni ;




    *tgk gambar asal agak byk ruang overexpose di langit. tu boleh pakai -EV masa shot utk kurangkan kesan over

  9. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,292
    ooo...
    so.. kesimpulannya..
    kena guna nikon capture la?
    sbb sebelum nih guna PS ja...
    hehehee..
    tq2..
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickr™ | UnderoneroofCreative.com Website

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    sebaiknya utk RAW waima IR ke tak IR ke gunakan nikon capture.
    dengan PS tak semua detail gambar PS boleh baca kerana nikon meng'enkrip' kod2 tertentu dalam setiap gambar yang hanya boleh di fahami oleh nikon capture / NX sahaja
    dengan sebarang jenis raw software lain memang tak boleh faham 100% dan ini memberi perbezaan warna kepada gambar.
    kalau tak percaya cuba buka gambar bukan IR dalam format raw dengan nikon capture / nx dan ps dan tengok perbezaan warna

  11. #11

    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Putrajaya
    Posts
    313

    Re: IR Photography | Masalah penyakit merah

    Quote Originally Posted by dome View Post
    sebaiknya utk RAW waima IR ke tak IR ke gunakan nikon capture.
    dengan PS tak semua detail gambar PS boleh baca kerana nikon meng'enkrip' kod2 tertentu dalam setiap gambar yang hanya boleh di fahami oleh nikon capture / NX sahaja
    dengan sebarang jenis raw software lain memang tak boleh faham 100% dan ini memberi perbezaan warna kepada gambar.
    kalau tak percaya cuba buka gambar bukan IR dalam format raw dengan nikon capture / nx dan ps dan tengok perbezaan warna
    kalo utk canon..camne plk Bro Dome....
    aku tangkap dpt gambar kaler merah cm ni gk..bila nk edit guna PS tuh penin sbb x dpt tone yg elok...
    ade yg jd cm noise tinggi walau dh pakai ISO rendah
    Lost, In A World Of Hate..!!

    N D90 + T 11-16mm F2.8 + N 18-105mm + N 50mm F1.8 + MD-80 + N SB600
    www.flickr.com/photos/otakashi

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: IR Photography | Masalah penyakit merah

    canon try pakai DPP
    cuma aku tak pasti white balance dia boleh set balik tak menggunakan titik grey point mcm dalam NIKON capture NX

  13. #13

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    rumah lama dekat Kepong
    Posts
    950

    Re: IR Photography | Masalah penyakit merah

    sori avam dome tanya soalan ot sket. software nikon nx ni hanya terdapat y ori sahaja or bleh download memana. dulu masa beli d60 dia ada bg trial pack. leh pakai sebulan jek. xsempat nak blaja pung.

  14. #14

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    puchong
    Posts
    282

    Re: IR Photography | Masalah penyakit merah

    salam register.. rasa berminat nk mendalami ilmu IR ni, harap tuan tanah dapat membantu.

    Apa basic gear yang diperlukan, ku gunakan canon...

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: IR Photography | Masalah penyakit merah

    Quote Originally Posted by nobita View Post
    sori avam dome tanya soalan ot sket. software nikon nx ni hanya terdapat y ori sahaja or bleh download memana. dulu masa beli d60 dia ada bg trial pack. leh pakai sebulan jek. xsempat nak blaja pung.
    nak yg NULL , boleh try google . better pakai yg version 2.2 punya

  16. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •