Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 31 to 45 of 69

Thread: KELVIN..apakah ia..

  1. #31

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bertam, Penang
    Posts
    1,063
    topik ni mmg best la..
    btoi2 x rasa sembang kosong..
    thanx to all who share a very2 gud info in here..

  2. #32

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    bandar tasik selatan
    Posts
    742
    Quote Originally Posted by "Kavalera
    Hmmm bagi aku, main white balance, kelvin nih hanya untuk cari mood yang sesuai dengan gambar tu. Tak semestinya kita MESTI ubah kelvin supaya gambar nampak colour corrected, kalau kita memang nak mood kekuningan tu, kita boh la kelvin panas tuh..

    Macam aku shoot gambo orang menari gamelan semalam, dia pakai lampu spotlight kuning, memula aku amik gambo yang ejas kelvin sebab nak natural. Tapi aku fikir, apa guna diorang request lampu hijau kuning tuh, lighting yang bagai bagai tuh kalau dalam gambo tak nampak. So, aku ejas kelvin aku supaya nampak gambar sebijik camner aku nampak kat pentas tuh... tengok gambo nih.



    Ternyata, bila tunjuk kat client, diorang lagi suka gambo yang cenggini... pastu dia kabo.."uihhh pandai awok amik gambo..." hahahahah tu sebab aku tunjuk gambo yang jadi dan lawo jer.. kalu tunjuk hak tok jadi, mau dia sekeh jer aku.. hahahha
    kavalera...
    tq atas penerangan.
    actually aku pun tak pernah guna kelvin ni...
    dah aku tak brani try.

    tapi gambar yang ko pos ni.. mmg nampak real.. cunz sesangat.
    kalau jumpa ko nanti, aku nak blaja....
    ok?
    MyNameIsMuhammadAzmir a.k.a t-rex :)

  3. #33

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Tempat ramai aweks
    Posts
    367

    Penjelasan Serba Ringkas

    Semalam dalam pukul 8 lebih, saya bantu isteri ngemas dapur. Tetiba terpandang barang baang yang nak dibuang , timbul idea untuk dikongsi bersama kekawan.

    Set up table top untuk pemahaman KELVIN WB. Thanks to Asyraff yang rajin memunggah barang dengan abah.

    Exif data :

    speed 1/100
    aperture f9
    ISO 400
    Tempat - Kat dapur umah bawah 2 fluorescent light (lampu umah) dan flash M 1 / 64 bounce

    * kalau dilihat pada kamera dan komputer kat umah yang selalu buat hal ni ( harap harap dah ok) setting yang saya kehendaki ialah pada 6000 K.
    Tujuan carta ini dibuat adalah untuk membantu pemahaman tentang suhu cahaya yang sesuai pada sesuatu keadaan dan tempat.
    Lagi satu untuk memudahkan kerja supaya tidak banyak buat editing serta colour adjustment.

    Bagi memudahkan lagi untuk view warna yang dikehendaki, COPY dan Paste carta kat bawah ni dan buka dalam photoshop serta naikkan brightness. Kekawan akan dapat lihat hasil dengan lebih jelas lagi. Tapi pada carta saya adjust -+ 500 K, Kalau boleh tu buat dalam 100 K, ianya akan dapat lebih WB yang lebih tepat mengikut kehendak atau mood

    Perbetulkan kalau saya salah.......





  4. #34

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Bdr Mahkota Cheras Rock Never Die
    Posts
    798
    kelvin? kelvin ni ada kat camera canon je ke?

    kalau kelvin klein aku tau la... hehehe
    D50-1855-50-SB600
    "kurangkan gula lebihkan manisan"

  5. #35
    Quote Originally Posted by trexclanz
    [
    Jommmmmmmmmm... mareyy kita buat sessi belanja Kava hahahahahaha

  6. #36

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Depan komputer
    Posts
    1,003
    Salam semua...

    Terima kasih kongsi pasal "KELVIN" nih. Ada dok baca kat web preview & photography tips kat tempat lain tapi macam jadi bengonggg jer saya dibuatnya hehe... Tapi lepas baca apa yang Kavalera tulis... nampak lebih jelas & saya terus bermain2 dengan "KELVIN" nih.

    Conclusionnya... saya tengok2 perbandingan gambar yang saya shoot guna E-510 nih... Kalau disetkan pada 5800 (pada E-510) semua hasilnya nampak natural. Tengok pulak gambor botol2 ngan tin ridsect yang Hairul shoot tu pun rasanya kita dapat bezakan mana satu subjek yang lebih nampak natural pada setting "KELVIN" tertentu. Tapiii... bergantung pada EV ngan ISO jugaklah kannn?

    Terima kasih terima kasih.

    It's not about the camera!
    It's how to get great images with any DSLR.

  7. #37

    Re: Penjelasan Serba Ringkas

    Quote Originally Posted by hairul
    Semalam dalam pukul 8 lebih, saya bantu isteri ngemas dapur. Tetiba terpandang barang baang yang nak dibuang , timbul idea untuk dikongsi bersama kekawan.

    Set up table top untuk pemahaman KELVIN WB. Thanks to Asyraff yang rajin memunggah barang dengan abah.

    Exif data :

    speed 1/100
    aperture f9
    ISO 400
    Tempat - Kat dapur umah bawah 2 fluorescent light (lampu umah) dan flash M 1 / 64 bounce

    * kalau dilihat pada kamera dan komputer kat umah yang selalu buat hal ni ( harap harap dah ok) setting yang saya kehendaki ialah pada 6000 K.
    Tujuan carta ini dibuat adalah untuk membantu pemahaman tentang suhu cahaya yang sesuai pada sesuatu keadaan dan tempat.
    Lagi satu untuk memudahkan kerja supaya tidak banyak buat editing serta colour adjustment.

    Bagi memudahkan lagi untuk view warna yang dikehendaki, COPY dan Paste carta kat bawah ni dan buka dalam photoshop serta naikkan brightness. Kekawan akan dapat lihat hasil dengan lebih jelas lagi. Tapi pada carta saya adjust -+ 500 K, Kalau boleh tu buat dalam 100 K, ianya akan dapat lebih WB yang lebih tepat mengikut kehendak atau mood

    Perbetulkan kalau saya salah.......




    waaaa.. time kaish la hairul.. siap buat chart tuh.. rajin ko nih.. Ok la tuh.. skrng ada 2 perspektif.. satu dari art punya perspective, satu lagi dari technical perspective.. haa kita dapat dua dua ilmu.. kalau kita nak amik product shoot, macam hairul buat tuh, kena colour corrected dan dalam color correction nih, WB kena betul. baru dapat kaler sebenar produk.

    time kasih skali lagi kat hairul.. tepuk...tepuk...tepuk..tepuk... hehehe

  8. #38

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bertam, Penang
    Posts
    1,063
    mmg tersangat bagus chart ni..
    dr chart tu,saya rasa memudahkan org paham apa tu kelvin n bagaimana nk set ke setting yg sesuai..
    mmg thumbs UP!
    tepuk banyak2 utk abg hairul kita!!!

  9. #39

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Tempat ramai aweks
    Posts
    367
    Quote Originally Posted by nae
    mmg tersangat bagus chart ni..
    dr chart tu,saya rasa memudahkan org paham apa tu kelvin n bagaimana nk set ke setting yg sesuai..
    mmg thumbs UP!
    tepuk banyak2 utk abg hairul kita!!!
    Saya pun tahu sikit sikit je untuk dikongsi bersama........

  10. #40

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Wilayah Daya City JB(WDC) + Pandan City
    Posts
    394
    Quote Originally Posted by shaifulrizal
    Kelvin...secara ringkas dari pemahaman aku sendiri...

    5000 ke atas > semakin kuning
    5000 ke bawah > semakin biru
    yup saye setuju...pakai Kelvin lagi senang...tp kte kene cepat2 adjust dan peka dengan suasana yang kite nak shoot...dari cahaya dan warna objek sebenar.....
    photographyplusdesign
    mbjohor l http://www.pmbj.gov.my
    mediaselatan l http://www.medkom.my
    efotosintesis l http://www.empayarfotosintesis.com
    GoBlog! l http://hairulabubakar.wordpress.com

  11. #41

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Orang Johor & sekarang Kulim Kedah,P.Pinang
    Posts
    555
    Thanks to Nae coz wujudkan topic....info yang cukup menarik utuk semua
    Life' s A Story..Capturing The Sweet Moment
    http://blog.deelapena.com
    http://cherita.deelapena.com

    0 1 9 4 5 7 2 6 5 4
    0 1 7 4 8 1 9 8 0 8

  12. #42

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bertam, Penang
    Posts
    1,063
    Quote Originally Posted by deelapena2903
    Thanks to Nae coz wujudkan topic....info yang cukup menarik utuk semua
    apa plak thanx kt saya..saya hanya mewujudkan,yg selainny kepada forumers yg x lokek brkongsi ilmu..thanx to all..FMDC BEST! :twisted:

  13. #43

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Orang Johor & sekarang Kulim Kedah,P.Pinang
    Posts
    555
    Quote Originally Posted by nae
    Quote Originally Posted by deelapena2903
    Thanks to Nae coz wujudkan topic....info yang cukup menarik utuk semua
    apa plak thanx kt saya..saya hanya mewujudkan,yg selainny kepada forumers yg x lokek brkongsi ilmu..thanx to all..FMDC BEST! :twisted:
    oK...thanks to all yg share info kat tread nie....
    Life' s A Story..Capturing The Sweet Moment
    http://blog.deelapena.com
    http://cherita.deelapena.com

    0 1 9 4 5 7 2 6 5 4
    0 1 7 4 8 1 9 8 0 8

  14. #44

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    WMKA
    Posts
    101
    Quote Originally Posted by fauzibaie
    huhhh... meleleh leleh air liur aku membaca semua ini.
    mentang2lah kamera aku tak ada menatang kelbin nih...
    :lol: 8)
    rasanya kalau 400D, kita boleh ubah pakai function WB correction tu...
    cuma kena try and error la..
    http://fani76.fotopages.com

    saya budak baru belajar

  15. #45

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    somewhere in kulim.
    Posts
    1,309

    Re: KELVIN..apakah ia..

    nak ulang balik la soalan nae tu...

    actually saya dah create thread psal WB nie..so nak tanya plak untuk D60... camner nak tau setting yg betul ??? nak kena guna auto saja ka?? sbb yg saya tau untuk D80 tu mmg leh adjust dia punya kelvin.. tapi untuk D60 rasanya tak boleh... so leh tak sapa sapa yang arif bagtau sket camner nak setting WB kat D60...

    nae >>> aku tumpang thread hang sat nooo.. jgn marah bro....
    <<< Anyone who has never made a mistake has never tried anything new >>>

    azmieibra photography
    019 5050987 / 012 5717091
    http://www.azmieibra.com
    http://www.flickr.com/photos/azmieibra

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •