Page 5 of 5 FirstFirst ... 345
Results 61 to 69 of 69

Thread: KELVIN..apakah ia..

  1. #61

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: KELVIN..apakah ia..

    klu xsilap, suhu warna utk flash nie 5500 kelvin.. leh gna kn kelvin jgk...
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  2. #62

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Key EL
    Posts
    365

    Re: KELVIN..apakah ia..

    Quote Originally Posted by fier1285 View Post
    klu xsilap, suhu warna utk flash nie 5500 kelvin.. leh gna kn kelvin jgk...
    oooo maksudnya setting KELVIN tu akan mgawal suhu cahaya yg kita khendaki pd flash lah...

  3. #63

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: KELVIN..apakah ia..

    cm nie.. suhu warna bg flash ada 5500 kelvin.. dia xkn brubah.. kita ubah suhu kelvin nie mengikut keadaan cahaya skeliling subjek kita utk dptkn warna neutral pd subjek.. klu xgna flash n kita nk dptkn warna neutral pd subjek dibawah lampu tungsten, setkn suhu kelvin 2 mengikut panduan yg da ada dlm topik nie....
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  4. #64

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Penang-Kelantan
    Posts
    75

    Re: KELVIN..apakah ia..

    Pada sapa yg masih tak paham ttg kelvin, kt bawah ni saya tunjuk satu contoh gambar.
    Belah kiri menunjukkan suhu kelvin yang di set manual dan belah kanan guna auto WB.
    Gambar tu di snap di bawah lampu jalan warna oren-merah.

  5. #65

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: KELVIN..apakah ia..

    molep dah tu mang contoh,
    itu kalau nak ambil kira 'correct wb'
    kalau nak ambil kira 'creative wb' atau 'shifting wb' lain pula cerita dia
    pendek kata tak abis cerita...kalah telenovela spanish
    thehehehe

  6. #66

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    Re: KELVIN..apakah ia..

    Quote Originally Posted by fier1285 View Post
    klu xsilap, suhu warna utk flash nie 5500 kelvin.. leh gna kn kelvin jgk...
    iya tu fier1285 eii..
    kedapatan antara 5200k hingga ke 5500k.

    ada diantara Metz dan Sunpak punyai 5600k.
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  7. #67

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: KELVIN..apakah ia..

    nie ada info psl kelvin nie.. mggu lps bru dpt dr otai fotografi.. hehehe.. kelvin nie diukur dengan menggunakan sebatang besi hitam.. besi ini kemudiannya dipanaskan sehingga menghasilkan cahaya.. cahaya nie akan berubah pada setiap peningkatan suhu.. satu benda yg sy rsa agak kagum ngan kejadian semula jadi nie.. sy fikirkn selama nie warna biru adalah warna yg sejuk, tetapi sebenarnya warna biru la yg terhasil merupakan suhu warna yg paling panas kerana pada tahap nie ia dikatakan telah berlaku pembakaran yg lengkap @ sempurna...
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  8. #68

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Penang-Kelantan
    Posts
    75

    Re: KELVIN..apakah ia..

    betultu fier1285...kalau kita blajar sains masa kat sekolah dulu, kita boleh lihat cara pembakaran penunu bunsen, bila kita adjust lubang udara kat bawah tu, api akan jadi warna biru atau merah. Kita mesti adjust lubang udara tu supaya kaler api jadi warna biru yg menunjukkan suhu api paling panas dan lengkap. Kalau kaler merah cikgu cakap pembakaran berjelaga (kalau x silap).

  9. #69

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    pahang
    Posts
    57

    Re: KELVIN..apakah ia..

    penin jap, nak tye boleh?

    kalau sy setting mengikut cahaya yg ade di tempat sy mcm lampu kalimantang 2 biji dlm ruang tersebut sy setting utk lampu tu la yek bkn auto setting tu dan akan dpt gmbr yg mcm kite tgk dgn mata kita sendiri ye?

    melalui gambar rajah cth tu sy dah faham sikit, cume nk hafal tue dah le fail bab2 hafal ni, aduhhh...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •