Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Thread: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    selamat datang ke ruangan baru di fmdc utk pengemar photography hitam putih

    sila buka topik berasingin jika ada persoalan khusus yang hendak di perbincangkan.
    jangan di capur aduk dengan topik sedia ada.

    terima kasih


    berkhidmat tanpa elaun bulanan
    dome

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    moderator telah di set , tahniah Doc Malek ,
    kalau ada yang buat tolol tu doc cucuk pakai jarum paling besar
    thehehehe

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    terima kasih Dome..hanty harap Dome tidak tertekan dengan berbagai karenah dan permintaan ahli FMDC. Aunty tetap support usaha Dome dan semuga Allah swt sahaja yang membalasnya...tanpa Dome tiadalah hitam putih kehidupang.... :wink: aunty akan cuba capture image hitam putih utk membuktikan sokongan ini denagn izinNya. (sambil belek2 manual...camner nak convert punat kamera ke hitam putih) ops:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596
    Terima kasih dome & FMDC...


  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    hanti : tak tertekang tapi kalau jumpa yang berkenaan rasa nak sepakkk jer... thehehehe , capture betol2 hanti..blur pun takpe janji ada cerita...thehehehe

    doc : bnw IR lagi masyuk...jom oprek...thehehehe

  6. #6

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    dari shah alam ke chemor
    Posts
    395
    ruangan baru??mantappp

    b&w adalah salah satu genre yg saya suka.. kelebihan b&w bagi saya, dapat mengurangkan distraction pada objek dan menghapuskan colours distraction selain dapat menimbulkan lagi sesetgh bentuk..

    teknik yg saya pasti gune, selepas conversion b&w pada channel mixer, ditambah lagi ngan dodge and burn..teknik ni fav saye..

    nk tambah lg best, convert ke b&w kemudian combine multiple exposure dlm bentuk hdr...

    saja mahu berkongsi

  7. #7

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Bandar Puteri,Klang,Selangor Darul Ehsan.
    Posts
    553
    wah
    dh ada dh ruangan bnw yg tetap
    sy amat hargai usaha dan penat lelah mereka2 didalam fmdc ni
    sy tahu,masing2 ada komitmen sbg ayah,pekerja,photog,
    tetapi msh lg dpt beri komitmen d fmdc
    sy amat hargainya dan sy akan cuba import pic2 bw sy yg xseberapa disini
    trimas en dome dan lain2
    moga Allah merahmati kalian!


  8. #8

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Sunway-S.Alam-PJ-Melaka
    Posts
    143
    huh...saya mmg sokong 100% thread baru nie..
    mmg minat btul B&W nie..hehe
    bole byk lg belajar dr sini..
    m.a.x.i.s.2.5.1.2.8.6.2
    Canon:// 350D / 18-55mm / Sigma 18-200mm DC OS / Nissin Di-622
    http://www.flickr.com/photos/jass80/

    Your first 10,000 photographs are your worst
    -Henri Cartier Bresson-

  9. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    83

    Re: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    Best nih...
    "Saya budak bru belajar...."
    MyFlickr

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    wei korang amik kaler je ke??hitam putih tak torai?? :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  11. #11

    Re: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    Thanks Dome..
    You'll Never Walk Alone
    ********************

    Kejor Yob Kejor
    **************

  12. #12

    Re: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    camera x dak lagik.......

  13. #13

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    P.J, Damansara Damai, Yan
    Posts
    18

    Re: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    saya jugak kagum gambor2 b&w nih.... seksi sekalikkk
    i'm not yet a beginner.. but i love to try! http://www.flickr.com/photos/26151846@N04/

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    cuba bayangkan bagaimana ya jika kita ni semua color blind...apa yg kita lihat cuma hitam dan putih...bolehkah anda bayangkan??tak boleh??jom kita shoot in black and white for a change...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  15. #15

    Re: Selamat datang ke dunia photo hitam putih

    Gambar hitam putih mengungkit kenangan silam masa duk belajar fotografi tahun 80an dulu! cayalah gua sokong hitam putih, gambarnya betul-betul klasik boleh buat bagai2 teknik contohnya posterization, burn, abtractB/w, memang cantik kalau boleh print B/W sendiri guna proses mencetak sendiri dalam bilik gelap (darkroom). maju B/W!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •