Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 35

Thread: Mencari Kesilapan Foto

  1. #1

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    Mencari Kesilapan Foto

    Di sini saya sertakan sekeping foto untuk kita sama² kita berbincang.
    Berilah komen anda!
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  2. #2
    hmm.. abam pelaris dok pakai lens ker?

  3. #3

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Sempadan Kemaman-Kuantan
    Posts
    83
    Tgk gambo ni, otak aku pun blur sekali jeng teruh..
    Berilah kawey ilmu barang seposen due...


  4. #4
    motif gambar ini diambil?

  5. #5

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    jordan
    Posts
    421
    wok alloh...
    adik aku derjah 2 xamik gmbr cenggini..

  6. #6

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    banyak kesilapan ni..
    teruskan menilai..
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  7. #7

    Join Date
    May 2007
    Location
    Taiping
    Posts
    50
    kesilapan.....gambar ni diambil dari dalam kete? maybe pengambil gambar ni fokus pada cermin kete yg agak berdebu tersebut...takde subjek yg pasti dan objek pun sangat2 blur sampaikan susah nak pastikan pekebende nye tu....
    Try to apply FMEA to my shots but my defect shot still 90%. How?

    Feel free to visit my defective gallery at http://luqmanaziz.fotopages.com

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Kelate - KL, France
    Posts
    633
    out of focus?

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513
    tiada subjek yang nak difokuskan bang mie :P
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  10. #10

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    State of Silver
    Posts
    5,364
    bagi ambe yang pendapatan kurang dari korang, ambe melihat gambar ini dari sisi yang lain.

    :: gambar yang ditunjukkan ader yang tersirat dari tersurat.
    :: gambar yang blur menunjukkan betapa kelabunya kita didunia yang fana ini
    :: dengan asap2 yang keluar dari kenderaan dan kilang2 menyebab mata kita kelabu

    Keep it up abe pelaris.. tak semua gambar cantik itu cantik dan tak semua gambar tak cantik itu tak cantik :lol:
    Friendship is The Union of Spirits, a Marriage of Hearts, and The Bond thereof Virtue..

    Fotopages - http://azryshah.fotopages.com
    Blog - http://lanunlaut.blogspot.com
    Flickr - http://www.flickr.com/photos/azrysyah/

  11. #11
    igtkan spek mata saya yg kelabu..lap2 spek mata, kelabu jgk..rupe2nye gambor kelabu...
    kurang cahaya, out of focus....
    .:: terukir sejarah dihujung lensa ::.
    http://ibnwanza.fotopages.com

  12. #12

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Nibong Tebal, Malaysia
    Posts
    1,417
    banyak nye dust kat sensor dia .... :twisted:
    Official Website | flickr | Official Blog | facebook
    : : w w w . d u n i a p e s o n a . c o m : :

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    negeri kayangan
    Posts
    1,936
    foto tak silap..

    yg silap adalah photographer, kamera, lens dan nasib tak baik..
    he he he.. :p

  14. #14

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    94
    mungkin anda lupa untuk meng'set'kan lens anda kepada AutoFocus(AF). Jika anda memakai Canon, di lens, terdapat butang untuk trigger AutoFocus (AF) atau ManualFocus (MF).

    AutoFocus: camera akan mengfocuskan kpd anda bergantung kepada focus point yang anda pilih di view finder. selagi gmbr tidak difocus, camera takkan mengshut gmbr itu.
    ManualFocus: anda harus mengfocuskan lense anda. biasanya memutarkan ring yang paling jauh skali dari body camera yang terdapat pada lens anda. Walaupun gambar anda out of focus, camera still akan shut gmbr anda itu.

    kadang AF gila skit. so pandai2 lah anda untuk mempermainkan ring focus itu.

    p/s: aku tau korang sumar da tau menda ni. saja nk membebel. waaakakakaka =)
    .:: Nothing to show, Nothing to brag, Anti-ShowOff ::.

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,323
    Kesilapan ASAS yg aku nampak :
    1. Takde subject - apa yg nak dirakam ?
    2. Out-of-focus
    3. Mungkin juga masalah kamera goyang/gegar/slow shutter

    Cadangan ASAS :
    1. Pastikan ada subjek utama - ini menunjukkan apa yg nak dirakam
    2. Fokuskan kamera pada subjek tersebut - lock ajer fokus, terus tekan shutter
    3. Pastikan ada yg nak dimasukkan dalam "frame" dan apa yg perlu di"keluarkan"
    4. Kedudukan subjek dalam "frame" amat penting - subjek di tengah-tengah frame biasanya kurang menarik

    Itu ajer dulu :wink:
    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •