Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 115

Thread: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    Ini merupakan first macro attempt hanty secara serious, selama ini hanty byk bagi can pada ahli lain mencuba peralatan Dr Malek dlm outing yg hanty sertai. Petang tadi, bersama Askme dan Badang/zul, hanty bertekad utk kasi can diri hanty sendiri pula di taman rama-rama . Sebelum itu terima kasih tidak terhingga kepada Askme kerana meminjamkan lens macro canonnya dan juga speedlight canon baru yg dibeli di Saigon. Kepada Zul, terima kasih kerana moral support yg diberikan, w/pun dlm keadaan tgn kiri yg masih sakit.

    Nota:Memang indah apabila berpelaung melihat menatang halus lebih dekat. Patutlah Red "gila meroyan" bila nampak spider ..nampak jer shoot , nampak jer mesti nak shoot...hanty setiap kali lihat details menatang ni tadi asek sebut."woooish..beautiful..beautiful..." tapi tulah tentu sifoo2 macro amat setuju hanty masih problem ngan DOF dan composition, silalah beri komen yg membina...terima kasih.

    hanty zaing
    .......................

    "sifoo" didatangkan khas dari Vietnam, dibantu oleh sifoo botani dari PJ...hi hi tapi yg best sifoo Betnam ni very humble dan sering menyebut2/memberi kredit kpd "sifoo dRAli dan dR Jamal" sambil tgn sibuk mem"plaster" DIY ntah ke apa corongnya..yg katanya idea dari dRAli dan Dr Jamal..


    menatang ni macam kasik can ngan hanty..dia duk diam lama, but I really have difficulty having had the macro lens set at 1:1...Askme kata kamera kena ejas...dah nak terkentut2 dibuatnya asek undur depan dan belakang pegang kamera...


    Yang ni pula macam Jebat ngan Tuah sedang "close deal" gamaknya...lama hanty perati dan tunggu, ntah apa yg diborakkannya ntah2 Jebat minta under counter tak sepadanan dgn project bakal diterimanya.


    haa..nko..dah ghuppa sedara jenglot gamaknya kena kepit ngan Askme..but don't worry, tak cedera pun..kepit2 sayang jer tu...


    see lepas kena kepit, masih nak tunjuk lagak.."Aaa kalau brani..masuk!!" mungkin itulah yg dikatakan.


    "aa...akukata kalau brani masuk, masuklah...".
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    susah la macam ni nak carik makan
    ttthehe
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  3. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    apa lagi hanty, mari kita ke eng thong.

    pek, macro lens kurang manis satuuuu!
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #4

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pasir Berdengung
    Posts
    774

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    Quote Originally Posted by aji
    susah la macam ni nak carik makan
    ttthehe

    tu la die aji... kalu dah 1st time mcm nih tak tau la mcm mana 2nd time... bukan kata nak cari makan susah nak makan pun susah...
    Syantai : Wrong Spell

    Syaitan : Right Spell

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    *hi hi susah nak makan eik??tu kes beghat tu kupih...
    **Ala Aji tak yah balik mesialah Aji duduk Shenzen lelama..kasik IR semua yg nampak depan mata pepuas baru balik..
    ***red..kalau tapow kat engthong singgit setengah dah lama dah hanty tapow macro lens kemenda lain bbyk....actually after the rama2 farm kami dibawa oleh Askme ke Pudu Plaza (pertama kali dlm hidup jejak kaki disana)..dah geram jer nak amik macro lens tu, tapi siAskme suh balik rumah fikir2 dulu...see org Canon baik2, dia tak meracun gegila punya...tapi tulah balik umah terkebil2 kempunan..nak pejam mata tido pun seksa..asek terbayang2 macro lens tu.. ops:

    Apa2 pun hanty juga ada cuba subject lain di taman rama2..cuba munger..Ya Allah punyer ler susah tuhan jer yg tahu...kesatu sebab mende tu halus, kedua sebab angin bertiup, ketiga ghairah dan tak sabar..ghuppanya shoot macro bukan boleh blasah2 jer spt sering hanty lakukan..kena ada kesabaran dan ketelitian details, patutlah penggunaan tripod tu penting, kalau harap kaki sebagai kuda2 esp umur macam hanty ni mahu MC 7 hari dibuatnya!!Tapi takper percubaan pertama kali ni semua tanpa tripod, yalah dlm taman mana boleh guna tripod tak dibenarkan...ceh..ntah apa2 ntah...

    Okay, hanty ntah naper minat sgt bunga ni, tapi problem kat mana nak focus satu hal, nak ejas kamera kebelakang kedepan another hal..gerrram rasa nak ramas2 jer bunga ni..


    dah geram susah bebeno amik munger, hanty blasah amik limo ni lagi best..puas hati..dah ler dia tak gerak, sporting betul limo ni..thank you limo...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  6. #6

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Kuantan, Pahang
    Posts
    708

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    hehehe
    aunty ape lagi, jom naik bukit pelindung, aunty jalan kaki saya tunggu kat atas dgn kete
    jurufoto perkahwinan : http://tintacreative.com
    Aipo Dry Cabinet 20% discount : http://tintacreative.com/v2/?page_id=32

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    Quote Originally Posted by wanoridz
    hehehe
    aunty ape lagi, jom naik bukit pelindung, aunty jalan kaki saya tunggu kat atas dgn kete
    idz aku join ko
    aku pun malas nak ikut hanty zeng nembak macro*
    kalau gambar cun kang dia terus eksen
    tunggu atas terus
    wakakaka

    * nak tunggu hanty focus betul-betul kat mata rama-rama/belalang/lalat bercinta oo
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious



    antara spesis canon yang masih wujud kat planet ni
    ttthehe
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    Aji, hanty ada cuba focus kat mata rerama tapi asek gegerak jer...tapikan ji yg mudah sekali focus kat montot melalang...dia tak gerak mungkin nak berak kot... ops:

    khas buatAji kat Shenzen, ngan ucapan balik mesia tak bagi hanty tiset sebijik..siapler bmw tu hanty scratchkan... :evil:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  10. #10

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,206

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    K Zain,
    Sensor dah banyak dust tu dah kena pegi Canon HQ utk service.
    Sesabo kedai bukak pukul 11.00 am.
    Selamat membeli belah and jumpa lg bulan June.

  11. #11

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    alhamdulillah... hanti pun doh nembok macro... cool...
    moh arr gi jalan-jalan cari ulat... kat Taman Teruntum memang beh...

  12. #12

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    hunty dah mula menembak macro... saya kena menembak street semula lah. saing dah bertambah dan kuat pulak tu. atau minggu depan gi tahan pukat jelah saya..
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


  13. #13

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    hari tu dia main photoshop. sekarang main makro.

    hanty dapat wahyu ke?
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  14. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Rawang Selangor
    Posts
    120

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    kalo nk main macro ni, kalo pakai canon lens apa yg disyorkan?
    Pentium Quad 9450+4GB DDR 2+ HD4870 Crossfire+320 GB HDD

    http://kalel181.fotopages.com
    http://www.flickr.com/photos/kalel181/

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Percubaan Memakro Pertama Kali Secara Serious

    Quote Originally Posted by red
    hari tu dia main photoshop. sekarang main makro.

    hanty dapat wahyu ke?
    hehheh memacam ler korang ni semua...hanty baru balik dr fotokem. Lama berbual dgn Les Yap...dia punya bahasa Malaysia boleh dapat A++ Jarang salesperson nak nasihat supaya "fikir" dahulu sebelum membeli lens. He asked me.."why 100?" why not 60? why canon?why not tamron? bykler why and why nya..Masa hanty masuk dia tgh belek 70-200 IS sama macam hanty punya. Yang paling hanty saspek dia kata macam hanty selalu kata...when you shoot, shoot what you like, the way you like,,don't bother what other people think or say..tapi hanty tak kataler apa yg dia kata..tang "itu duit kita suka kitalah nak buat ke amik apa"..tu kira tak baiklah kan cakap cenggitu,..kang tuhan marah tuhan balas lens pecah ke kamera hilang ke baru tahu...nauzubillah.Lagi satu yang hanty suka nasihat dia...kita dah ada kamera, kita kena explore semua, make full use of it..try all landscape, potrait,macro dll...haaa...legaaaaa ..lepas tu dia tunjuk gambar2 hasil outingnya dimerata2..and then dia buka citer bab nak beli beg kamera, beli dry box, beli tripod..fuhh yg terakhir hanty kata hanty baru beli semalam tripod ..display unit ada sedikit calar..055MF3..magfiber yg hanty order2 tak dapat2...tulah org kata tuhan punya perancangn saper yg tahu...dok pospon2 macam2 hal..sekali dapat display unit yg byk jauh murah harganya..tapi tulah takder lens macro lagi ni nak guna menda tripod tu??letak handbag ke topi besh gak kan..atau buat halang jalan ala2 tol best apa?? ops:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •