Page 6 of 6 FirstFirst ... 456
Results 76 to 88 of 88

Thread: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

  1. #76

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    Mintak semua bagi tunjuk ajor... Teman baghu jer belajor...







    You'll Never Walk Alone
    ********************

    Kejor Yob Kejor
    **************

  2. #77

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    kl la pulok...
    Posts
    327

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    gambar sama fokus berbeza..... kasi komeng sket!




    meego's world:----- http://meegoism.fotopages.com




    "A year from now, you may wish you had started today"

  3. #78

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    [quote="slumber"]Mintak semua bagi tunjuk ajor... Teman baghu jer belajor...





    ini komeng saya yang terrer macam pokcik 9actually saya pun amsih belajar dgn mypokcik) thehehehhee

    1. gambar satu...dan dua nak kata leading line dia tak mengarahkan mata saya kearah subjek..mata saya melilau mencari subjek..dan bg gambar no 1 ia agak gelap..apa kata digambar no 2 dihujung leading line itu terdapat kumbang ka, burung punai ka , ulat gongok ka,cicak ka , atau titisan embun..pasti akan memberi impak kepada gambar..(kalau komen saya salah sila betulkan)

    sekian dari fotografer fun fair
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  4. #79

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    Ini komen yg tak seberapa dari saya:

    "macam sebuah cerita, selalunya kita ada hero/heroin atau ada watak utamanya...
    dalam foto kita ada point of interest... sebagai hero, point of interest kena la kuat sikit...
    point of interest yang kuat selalu juga dipanggil dominant subject..."

    jadi kali ni jom kita sama-sama kaji aspek dominant subject dalam foto ini:


    dominat subject agak baik kerana kontras warna, positionnya dan interestingnessnya -tergantung...


    dominant subject ialah titis air di bhg tengah... bhg bawah mungkin boleh dikurangkan supaya subject lebih dominant...


    subject kurang dominant


    atleast lebih dominant drp foto yg atas


    dominant tetapi kurang menarik disebabkan perletakan dan exposure...


    sama macam komen buttet...
    sekiranya tiada subject lain, texture dan jalur perlu lebih dominant...


    tiada shape akar yg jelas utk menjadi lebih dominant dr yg lain...


    macam komen buttet juga...
    sekurang-kurangnya ada 2 pilihan sama ada texture kayu atau bentuk perspective yang mahu dijadikan dominant...
    kedua-duanya tidak jelas kerana fokus dan underexpose...

    itulah pandangan saya... :wink:

  5. #80

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    Tq..Buttet & Pokcik...... akan cuba diperbaiki lagi....
    You'll Never Walk Alone
    ********************

    Kejor Yob Kejor
    **************

  6. #81

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Gombak, bt caves mareey
    Posts
    2,874

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    thanx pkcik...kne rajin imaginasi nih..ekeke.. :lol: :lol:

  7. #82

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    place where no other
    Posts
    1,708

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    Quote Originally Posted by mypokcik
    Ini komen yg tak seberapa dari saya:

    "macam sebuah cerita, selalunya kita ada hero/heroin atau ada watak utamanya...
    dalam foto kita ada point of interest... sebagai hero, point of interest kena la kuat sikit...
    point of interest yang kuat selalu juga dipanggil dominant subject..."

    jadi kali ni jom kita sama-sama kaji aspek dominant subject dalam foto ini:


    dominat subject agak baik kerana kontras warna, positionnya dan interestingnessnya -tergantung...


    dominant subject ialah titis air di bhg tengah... bhg bawah mungkin boleh dikurangkan supaya subject lebih dominant...
    terima kasih pokcik.. isma dapat belajar banyak benda. akan cuba lagi dan lagi dan lagi.. hehehe :lol:
    .::. Shoot for the moon. Even If I miss, I'll land among the stars.::.

    Ismariza's Flickr™ | My Photo | Underoneroof Wedding Gallery

  8. #83

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Mataku DIgam Di ViewFInder
    Posts
    1,166

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    pokcik..gambors saye xde pun komeng..huhu...tu sme pre visualization ..pasal sy nampak ape yg die nak buat dan saye snap

  9. #84

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    kl la pulok...
    Posts
    327

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    gambo2 onthespot best... to yang tak de komeng tu kot...
    meego's world:----- http://meegoism.fotopages.com




    "A year from now, you may wish you had started today"

  10. #85

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Mataku DIgam Di ViewFInder
    Posts
    1,166

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    Quote Originally Posted by m e e g o i s m
    gambo2 onthespot best... to yang tak de komeng tu kot...
    hamba masih belajar la meegoism

  11. #86

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    kl la pulok...
    Posts
    327

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    saya sedia belajar, mengajar dan diajar!

    tunjuk ajar ku sifoo!
    meego's world:----- http://meegoism.fotopages.com




    "A year from now, you may wish you had started today"

  12. #87

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seri Kembangan - India - Paris
    Posts
    356

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization

    bump...
    wise man create proverb, the fool repeat it

  13. #88

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Puchong
    Posts
    404

    Re: Outing Beginner | Check Point Pre Visualization




    shutter=1-500
    iso-100
    lens aperture=F/6.3
    program=M

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •