Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 27

Thread: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    focusing lemah atau kamera bergoyang ?



    topik malam ini.kalau ada siapa nak bagi pendapat di persilakan.

  2. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pasir Berdengung
    Posts
    774

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    nih focusing nih.. sbb pakai single focusing..

    yer ker x nih.. macam konfiden jer ...hahahahaha
    Syantai : Wrong Spell

    Syaitan : Right Spell

  3. #3

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    jordan
    Posts
    421

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    salam..rasenye ni bukan kmera goyang...sy bleh ckp ni focus silap tmpt..maaf..sy baru biginer..xtau mende...agaknye la.. sbb rumput sbelah kanan tu nmpak sharp...kalo goyang komfem sume blur

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    aku dak suh komen pasal gambar tu.hehe
    nak suruh bagi pendapat macam mana nak beza antara focusing yang lemah ketika shot dengan kamera bergoyang ketika shot.
    gambar hanyalah sekadar hiasan...thehehehe

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    Quote Originally Posted by hamba66
    salam..rasenye ni bukan kmera goyang...sy bleh ckp ni focus silap tmpt..maaf..sy baru biginer..xtau mende...agaknye la.. sbb rumput sbelah kanan tu nmpak sharp...kalo goyang komfem sume blur
    betul dah tu..tu salah satu kreateria focusing yang lemah , tak bergoyang pun boleh jadi semua blur juga :mrgreen:

  6. #6

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    mcm mane kalau shutter tu tak laju,menyebabkan objek yg diambil tu jadi blur.
    sekadar pendapat.

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    izimkam saya bagi pendapat sikit...yang ni saya rasa poor focusing sebab gambar tu ada yang sharp dan ada yang blur.
    kalau kamera bregoyang, seluruh gambar tu akan nampak blur/shaky tapi gambar ini pulak, rumput tu tajam dan subjek budak budak tu pulak blur. rasanya salah focus. focusing point tak betul mungkin atau back focusing problem.

    sekiang...sekadar memberikan pendapat saja... :mrgreen:

  8. #8

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    Ini pendapat dari orang baru belajo....baru jer pegi outing beginner... salah tolog tunjukkan

    Poor focusing : focusing tempat yang tak menjadi tarikan...or bak kata mypokcik takde point of interest(POI)...

    Kamera bergoyang : Kalau takder VR, objek semua akan blur...
    You'll Never Walk Alone
    ********************

    Kejor Yob Kejor
    **************

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    nak komen sikit pasal VR ni. VR ni tak guna ada kalau cara pegang lens pun tak betul. kalau kita tau cara pegang lens dengan betul dan cara pernafasan sebelum tekan shutter tu, insyaAllah VR/IS/OS ni tak perlu ada. Kecuali lah kalau betul betul low light. kalau low light pun, pakai shutter slow, object akan blur jugak sebab ada motion. kena pandai main ISO pulak. nak main ISO, kena pikir noise level pulak. so, kena give and take. VR ni membantu pada situasi yang tertentu sahaja. tengahari panas cahaya cukup tak kan nak pakai VR jugak.

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,323

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    AKu teka salah focus, sbb area kat belakang bebudak tu nampak sharp. Mungkin photog ni salah set focusing point kat kamera.
    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

  11. #11

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    shah @lam
    Posts
    470

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    memang photog ni nak amek gambo air kat belakang bdk tu kot....
    tu yg fokus kat belakang tu...

  12. #12

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Opis
    Posts
    1,316

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    berbalik pada topic perbincangan "How to tell difference between camera shake and poor focusing?"

    camera shake akan menyebabkan gambar akan kelihatan blur pada kesuruhan gambar atau sebahagian daripadanya.

    manakala poor focusing menyebabkan subjek pada gambar is out of focus. contohnya buleh di lihat pada gambar yg mas dome up kan tuh..
    slalunya poor focusing ni, bahgian yg blur tuh akan kelihatan soft sedikit berbanding dgn camera shake di mana image akan kelihatan jagged atau harch...

    Ni pendapatan saya je. Kalu TaDeK betul dgn pendapatan saya ini, sila lah betulkan saya..
    Sekian Terima Kasih :lol:
    "Sudah Bersara Dari Kancah Hobi Bangsawan Ini"
    http://www.syaheir.com
    http://www.flickr.com/photos/ov3rload

  13. #13

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    3,872

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    poor focusing....... org KL cakap..... "fokus lemah"

  14. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ibu Pejabat Atas Bukit
    Posts
    2,452

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?

    bila bercakap pasal poor focusing ni... rata2 menyebut out of focus..
    gambar macam mana yang biasa berlaku? macam mana dia leh berlaku...?

    beberapa isu....
    where to focus..? sebagai contoh.. kalau gambar potret... nak focus kat mana..?
    kalau gambar landscape lak...?
    adakah DOF mempengaruhi poor focusing..?
    dimanakah kawasan in focus dan out focus?
    adakah lens mempengaruhi good focusing..?
    AF-C / AF-S....?
    singgle focusing? dynamic..?
    pernahkah anda tertipu dgn auto focus...?
    banyak lagi isu leh citet pasal focusing ni..
    :: o-i+e=2x5=11 ::


    MY FLICKR

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: focusing lemah atau kamera bergoyang ?


    (kamera goyang? )

    betul2 belaka apa yang di perkatakan di atas , banyak teknikal tentang focusing yang photographer kena tau dan faham
    bagaimana gamabr yang kelihatan blur keseluruhanya masih di terima pakai dgn di kategorikan sebagai 'break the rulez'
    persoalan yang ahmad faizal tentang masalah back focus / front focus juga perlu di fahami, terutama mereka2 yang nak testing lens 2nd hand yang nak di beli.
    atau mengenal pasti masalah dgn lens yang di pakai.
    persoalan yg rburn tanya tu pun menarik dan bagus juga tentang penggunaan focusing dan titik focus nak di jatuhkan dalam gambar yang nak di shot waima potrait atau landscape dan sebagainya,kamera2 model baru sekarang di lengkapi dnegn titik focus yang begitu banyak.

    tapi macam tak ramai yang berminat tentang benda ni.
    kalau ni tentang topik pasal D3 mau dah 30pages org reply.
    thehehehehe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •