Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32

Thread: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

  1. #1

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Sateville
    Posts
    185

    Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    Salams,

    Hari Ahad ada member buat kelas kat KLCC Park. Saya tak join tapi turun sebab nak kasi tahu Head Security on duty tentang approval utk shoot di park tu & nak jumpa kawan2 yg join kelas tu. Ingatkan lewat laa tiba sebab train komuter ada hal plak tapi alhamdulillah sampai tepat seperti yg dijanjikan.



    Saya lepak kejap ajer sebab saya ada "study group" dgn Rahman Roslan...jadinya, thread ini sebenarnya saya nak share secara ringkas apa yg saya belajar la pada hari ni, bukan nak menunjuk2 pandai, tidak...dah lama tak turun street ni kali pertama dalam tahun ni rasanya...(ehh...ye ke...)

    Antara apa yg kami buat...kami melepak di - Leboh Pudu. Terasa mcm tak berada di Malaysia siut...kerana begitu ramai sekali immigran Myanmar, Bangladesh, Nepal & Indon di kawasan ini.


    ~ Billboard pun dalam tulisan asing....crowd jgn cerita lah....ni baru kat luar...bila kami masuk ke dalam salah satu kedai makan kaum Shan, memang langsung terasa seperti berada di negara asing....


    ~ The suspicious but accommodating owner of the Mall Shan in KL,Malaysia observing me composing my shot while some Shan immigrants passes by.



    ~ A Shan youngster (left) on phone while a collection of Myanmar artiste's CDs mounted on the walls behind him are set for sale. Fellow phototojournalist RAHMAN ROSLAN sat next to the Myanmar dude.


    ~ A group of Myanmar youths enjoying some light dishes & beer. Some of them have legal permits to work and goes bacck to Myanmar once in a while.

    NOTE: Saya & Rahman tak kenal diorang ni, masa masuk Mall Shan tu memang penuh & Rahman telah mengingatkan saya bahawa kami perlu blend in sepantas mungkin untuk mengelakkan prasangka & kejadian yg tidak diingini. Mula-mula tu agak slow la conversation kami tapi lama kelamaan mereka semakin selesa & casual.



    ~ A monk hunting for donation from Myanmar restaurant to another around Leboh Pudu. A colorful bandis given to each contributor - as informed by one of the Shan youngster it is a symbol of blessing.

    ...... :arrow:
    A camera for a true photog, is like what a brush is to an artist, what matters most is the artist's creativity & skills, the brush is merely a tool...
    http://kampungpath.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/torqxic
    http://torque.fotopages.com

  2. #2

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Sateville
    Posts
    185

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    :arrow: .....

    Sebenarnya Leboh Pudu adalah destinasi terakhir kami...lepas tu kami "mamam" & berbincang tentang apa yg telah kami lakukan seharian.


    ~ "Apamenda kau shoot ni Torque? Kau nak aku hentak meja keee kau nak aku starlight dahi kau?"

    ..dan sebenarnya juga "highlight" study kami adalah satu subject yg amat unik...


    ~ Meet Uncle Ramu.....a street dweller, deranged but still sane in many ways....


    ~ We spent most of the day talking & taking photograph of Uncle Ramu....we took turns sometimes, just so that we are able to get the variety of emotions & expressions for our documentation


    ~ Uncle Ramu is "friendly" and he can go on talking for hours but he will not be annoyed if we stop him short & ask him some questions.

    NOTE: nanti bila saya ada time & kesihatan ada sikit ok saya akan tulis tentang Uncle Ramu ni & cara kami approach & "interview" dia dan juga beberapa pekerja Indon, Vietnam & Bangladesh yg bekerja di sekitar kawasan Uncle Ramu "menetap".....

    InsyaAllah.
    A camera for a true photog, is like what a brush is to an artist, what matters most is the artist's creativity & skills, the brush is merely a tool...
    http://kampungpath.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/torqxic
    http://torque.fotopages.com

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1



    thanks for sharing
    tengok myamnmar minum beer ni torque
    teringat bangla bangla togok beer lam flight mas KL-Dhaka dulu
    buat pertama kali pramugari mas tu cakap beer out of stock
    gila bangla ni
    cepat lupa daratan
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  4. #4

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Sateville
    Posts
    185

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    salams...
    tu lah dia Abang Aji...manusia ada yg mudah lupa daratan....walaupun mungkin merempat tapi masih lagi yg kufur nikmat!
    moga2 kita tak tergolong dalam kumpulan sebegitu....
    A camera for a true photog, is like what a brush is to an artist, what matters most is the artist's creativity & skills, the brush is merely a tool...
    http://kampungpath.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/torqxic
    http://torque.fotopages.com

  5. #5

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    dibawah jajahan DBKL & MPS
    Posts
    1,406

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    fuhh...nice capture...takut nak pegi tempat camni...takut perkara x baik terjadi...
    tahniah bro torque...
    "some people born to be good, but others make a good"
    http://www.flickr.com/photos/zulzphoto

  6. #6

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    nice documentary
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    torque hanty masih tunggu invitation dr torque for the street photographing. Rasanya ramai yg ingin sertai jika torque organise outing seumpama. :wink: letak nama hanty teratas jika ada ura2 berouting dgn FMDCians.
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  8. #8

    Join Date
    May 2007
    Location
    depan iMac
    Posts
    550

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    aku nampak uncle ramu tu sama nasib cam rahman roslan tuh...rahman tu ada gak yg short wire......
    hehehe...man...sori...aku kutuk ko...wakakakak
    Ramai sungguh lejem laa nims...

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    wakakakaka....nicely done uncle torque (kekeke buleh ka panggei uncle nie )
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    kota raja
    Posts
    1,532

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    Quote Originally Posted by zulz
    fuhh...nice capture...takut nak pegi tempat camni...takut perkara x baik terjadi...
    tahniah bro torque...
    ko nie badan jer besar .. ape ko takut sgt tu ? .. takut kena cabul ker ? wakakakaka

  11. #11

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    dibawah jajahan DBKL & MPS
    Posts
    1,406

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    Quote Originally Posted by kudean
    ko nie badan jer besar .. ape ko takut sgt tu ? .. takut kena cabul ker ? wakakakaka
    bahaya diorg ni...banyak perkara x dijangka bleh berlaku...
    "some people born to be good, but others make a good"
    http://www.flickr.com/photos/zulzphoto

  12. #12

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Sateville
    Posts
    185

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1


    ~ Literally living on the sidewalks of the streets around Leboh Ampang, Uncle Ramu is an interesting subject that we managed to catch last Sunday. The community around him knows his existence and to a certain extent, his history. It was told that he used to be a construction manager and when we asked him, he acknowledged.
    A supervisor running a construction site nearby is rather close to Uncle Ramu and the workers of the site mentioned that the supervisor actually used to work with Uncle Ramu.
    Uncle Ramu speaks Bahasa Melayu fluently and he has a very good command of English language too. If you stay and observe his behavior you may find at times he'll converse with "his subordinates", explaining to them what they need to do and the consequences if they cannot complete the tasks.

    ....(nanti wa sambung lagi kalau larat...)
    A camera for a true photog, is like what a brush is to an artist, what matters most is the artist's creativity & skills, the brush is merely a tool...
    http://kampungpath.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/torqxic
    http://torque.fotopages.com

  13. #13

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Sateville
    Posts
    185

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    Salams,

    Terimakasih kawan kerana sudi tgk gambar2 saya yg baru nak mencuba2 ni....
    InsyaAllah Kak Zain nanti ada ok sikit kita buat la outing, buat masa sekarang ni kesihatan saya kurang best sebenarnya.
    Uncle Buttet pun bolah buat outing street apa, amacam Uncle? Wekekeke!



    ~ Uncle Ramu claims he is from Telok Anson, Perak. He has a wife and a son, still studying in Sg Way.
    He has not met them for years as he claimed when he went for operation, none of his family members came & visited him but he added "Tak apa, diorang sibuk, tak apa..." . He said the operation costs him a lot of money luckily the company sponsored for it. He does not want to be a burden to the family since the son is still schooling so he decided to be as is. How true is the story, Wallahua'lam.


    ~ Uncle Ramu with one of the workers at a nearby construction site - Fathurrahman from Indonesia, who has been working for 3 years in Malaysia and never once went back to his kampung near Borobudur. He lives near Pudu Raya and when asked whether it is save if we would want to sleep around the area of Uncle Ramu (for real, alang2 nak buat documentary!!) he advised us not to. There are cases where the poor street dwellers are forced to surrender whatever they have. Sadly the culprits are locals, Malaysians "mat fit". Two days before we did this shoot, Fathurrahman witnessed a Malay couple - drug addicts loitering & spending the night around the same area.

    OT sikit...maaf ya...
    InsyaAllah ada 19 April ni saya & geng Chap Ayam Photographers akan buat exhibition, talk & projection day di Galeri Seni, Fakulti Art n Design, Tingkat 5, Bangunan Utama, UiTM. Exhibition kecil pertama (jemputan UiTM) dah berlangsung pada 9 April, ada report di Chap Ayam punyer site
    A camera for a true photog, is like what a brush is to an artist, what matters most is the artist's creativity & skills, the brush is merely a tool...
    http://kampungpath.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/torqxic
    http://torque.fotopages.com

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    woooo buat exhibition buleh buleh jumpo nnt..aku balik kerja aku terus ke sana....ganas deme chap ayam semoa..aku esok kena buat gak la exhibition fotografer fun fair ini.. :P
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  15. #15

    Re: Torque & The Streets of Kuala Lumpur 2008 V.1

    da mcm dokumentari dah ni......syahdu dgr cita uncle
    AGGR-Photography...sesuatu yg indah diantara camera+inspirasi+seni=gambar bermutu.
    cubahlah utk mengetahui nikmatny.
    http://www.zaminomar.com
    http://azroygila2remaja.fotopages.com
    ym azroy_kirana_muzaini
    hp-0175999914

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •