Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 45

Thread: Tips | Cara Memegang Kamera

  1. #16

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Putrajaya
    Posts
    225

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    huhu.. sy bdk bru belajar
    ptut la aku rase gmbar2 yg aku amek smua senget2 belaka.. rupany teknik pegang tu salah

  2. #17

    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    4

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    mmg bagus....
    aku baru je nak blaja bende2 camni...ngeheheh
    tengkiu bro...

  3. #18

    Join Date
    May 2009
    Location
    melaka
    Posts
    249

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    ehm..bgs2...tmbh info lg

  4. #19

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Kuantan
    Posts
    113

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    heh bgus2..harap nnti x berasa jggal la aku nk pegang "anak sulung" aku nnti haha

  5. #20

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Batu Caves
    Posts
    65

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    nk tanye..
    camana lak kalu nk amik gmbar mnegak?
    yg dtunjukkn cara pgg utk amik gamba mlintang..
    ke sama je?
    aku men hentam je amik..janji tangan xgoyong2..

  6. #21

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Bdr Darulaman, Jitra
    Posts
    184

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    Walaupun cara yang tidak digalakkan, tapi aku amat selesa pegang cara tu...
    macam orang main guitar kidal, walaupun salah, tali kecil ke atas, tapi dapat menghasilkan mainan yang baik jugak..
    macam pegang reket pingpong, ada yang pegang macam pegang pen, tapi banyak juara yang pegang macam pegang reket badminton

  7. #22

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Bandar Putra Bertam, Kepala Batas | Kuala Terengganu
    Posts
    131

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    Quote Originally Posted by enciktat View Post
    nk tanye..
    camana lak kalu nk amik gmbar mnegak?
    yg dtunjukkn cara pgg utk amik gamba mlintang..
    ke sama je?
    aku men hentam je amik..janji tangan xgoyong2..
    cuba refer kat sini ...
    http://www.nikonians.org/html/resour...dholding1.html
    harap dapat membantu ...
    kita sama2 belajar ..


    The right arm will induce rotational motion. Closed left eye could make you loose a moving subject.


    Turning the camera around allows for both arms to be tucked in. Gently squeeze the shutter, don't jerk it.


    With bigger lenses, tucking in the arms becomes even more critical. Left hand always cradles the lens.

  8. #23

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    jAlaN Klang LaMe
    Posts
    38

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera

    mekasih...kerna kosngsi ilmu ni...

  9. #24

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    shah alam
    Posts
    82

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera

    infomasi yg sangat2 berguna utk beginner cam aku nie....;-)

  10. #25

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Melaka
    Posts
    118

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera

    thnx 4 sharing....info yg sgt berguna
    การ ปฏิบัติ ทำให้ สมบูรณ์
    (practice makes perfect)

  11. #26

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera



    cara pegang utk hanty zain
    more specific sikit kali ni
    mana tau hanty alergik tengok gambar contoh kat first post tu
    ttthehe
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  12. #27

    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    17

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera

    sempoi la forum ni...sampai cara pegang camera pun ada tunjuk ajar...sangat sesuai ngan beginner lagi kerdil mcm aku ni..

  13. #28

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    desa tebrau
    Posts
    91

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera

    lg satu cara yg sy amal kan.. masa tekan sutter tu, tahan nafas..
    sy dah amal kan dari 3 tahun lepas.. huhu

  14. #29

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera

    Pernah dengar ada timbul satu isu mengenai kamera untuk orang kidal? Kenapa yek campany kamera tak buat kemara untuk left-handed. Gitar boleh tukar position tali ker, kereta boleh alih stering tapi kamera takkan tak boleh alih shuter ke sebelah kiri. Bukan besar sangat belanja pun.

  15. #30

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Changlun, Malaysia
    Posts
    250

    Re: Tips | Cara Memegang Kamera

    tunggu tokey nikon/canon bertangan kidal, baru wujud kot

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •