Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 45

Thread: Tips | Cara Memegang Kamera

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Tips | Cara Memegang Kamera

    Sekadar berkongsi perkara paling basic sebelum kita menekan shutter iaitu ilmu mengenai teknik teknik memegang kamera kita. Ada bermacam macam cara untuk memegang kamera dan kebiasaanya bergantung kepada jenis lens (standard/wide atau tele lens) yang kita pakai dan keadaan persekitaran kita contohnya ISO yang sesuai di pakai.

    Dengan cara memegang kamera yang salah kemungkinan besar akan menyebabkan gambar yang kita ambil itu blur/bergoyang. Dengan cara yang betul juga kita boleh mendapatkan gambar yang sharp tanpa menggunakan tripod contohnya handholding utk shutter 1/15s

    Di sini saya ingin berkongsi tips yang dari Joe McNally (http://www.joemcnally.com) dalam blog nya (http://www.joemcnally.com/blog).

    Secara amnya, Joe McNally menerangkan dengan terperinci dalam klip videonya di sini http://www.youtube.com/watch?v=EDsx3-FWfwk Cara penerangannya cukup bersahaja dan banyak jugak jokes yang diselitkan.

    Semua keterangan boleh dibaca di blognya http://www.joemcnally.com/blog/2008/03/10/da-grip/
    Gambar gambar yang di link kan di sini juga di ambil dari blognya.

    1. Cara yang kurang tepat

    sebab..boleh menyebabkan anda sakit belakang.

    2. Cara yang digunakan oleh Joe McNally

    Tangan kiri dan tangan kanan seboleh bolehnya kepitkan ke badan serapat yang mungkin supaya posisi kita lebih stabil dan kurang bergoyang bila menekan shutter kelak.

    3. Juga cara yang kurang tepat

    - Kurang digalakkan kerana seperti seolah olah memegang kayu baseball. Tangan kiri kita jugak seolah olah mengepak dan menjadikan kedudukan kurang stabil.

    4. Cara unorthodox yang dicadangkan



    -kamera diletakkan di atas bahagian dada sebelah kiri, bukan atas bahu tapi bawah bahu sikit, supaya denyutan jantung kita tidak memberi gangguan kepada kamera kita.

    5. Cara memegang tele lens, ada ditunjukkan di video clip dalam link youtube di atas.

    Sekiang :mrgreen:

  2. #2

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    shah @lam
    Posts
    470

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    info yg bagus...lebih2 lg kepada beginer2 mcm aku ni...thanks ahmadfaizal.

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    teringat pulok 10 tahun lepas ada sorang pakcik yg pakai slr duk ajar aku cara pegang kamera. benda lain dia tak ajar.tapi satu ilmu yg dia ajar tu lah asas paling penting dalam photography.

    cara yg pertama tu,secara tak lansung juga kita menambah beban pada kamera kira

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    betul tu...cara pertama tu kalau satu hari pakai cara macam ni, akan stress pada belakang kita dan secara tak langsung mood kita nanti pun tak seronok. kalau mood tak baik, gambar pun tak cantek.

    itu lah...apa apa pun cara pegang kamera ada lah perkara yang paling asas kita kena belajar, terutamanya yang pakai tele lens. dah pakai tele lens, penggunaan shutter yang tertentu untuk focal length yang tertentu pun kena tahu. tak salah saya ada azmanshah bukak satu thread pasal focal length dan shutter speed.

    apa apa pong, sesamalah kita belajar...

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    di sini ada lagi link cara memegang lens yang betul (http://www.nikonians.org/html/resources ... ding1.html)

  6. #6

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Pandan Indah
    Posts
    525

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    sakit tulang belakang buat cara bongkong tu...thanks for sharing

  7. #7

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Espiey...
    Posts
    382

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    Info yang baik untuk org yang sakit belakang sbb amik gambo banyak dan kepada org baru cam aku...
    Camana plak nak pegang kamera setelah selesai amik gambo...? bleh terangkan...?
    http://www.pengantin.org - Wedding Fotografi...

  8. #8

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Espiey...
    Posts
    382

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    Info yang baik untuk org yang sakit belakang sbb amik gambo banyak dan kepada org baru cam aku...
    Camana plak nak pegang kamera setelah selesai amik gambo...? bleh terangkan...?
    http://www.pengantin.org - Wedding Fotografi...

  9. #9

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    dari shah alam ke chemor
    Posts
    395

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    mekasih ahmadfaizal..cara yg orthodoks tu mmg terbukti best sekali..boleh praktikkn nih

  10. #10

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    4

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    terima kasih atas tips berkenaan.... ini info yang berguna untuk saya yang masih noob dalam hobi dslr ni... thanx

  11. #11

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    19

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    info yang baik.. thanks for sharing...

  12. #12

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    Info yang bernas siap bergambar.... gud one !!

  13. #13

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Ipoh
    Posts
    50

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    layan betol cara pegang unorthodox tuh....

  14. #14

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    desa tebrau
    Posts
    91

    Thumbs up Re: Tips : Cara memegang kamera

    wah... TQ,TQ
    GREAD IDEA..

  15. #15

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Tips : Cara memegang kamera

    hehehe.. tq so much.. dpt lg tips yg brguna....
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •