Page 5 of 5 FirstFirst ... 345
Results 61 to 74 of 74

Thread: Tips | Low Light

  1. #61

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    Quote Originally Posted by PeLaris View Post
    konsert apa kat pentas 2 tuH?
    konsert malam setiakawan 2008.. diorg wat kt pentas dataran merdeka....
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  2. #62

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    Nie antara gambar dr konsert 2..





    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  3. #63

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    wahhh di sini rupanya ilmu tu berada...

  4. #64

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USJ
    Posts
    61

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    baguih btoi thread ni.. byk gak blaja..

    boh le sket gambo yg x seberape ni... (setahu saya banyak konsert yg x benarkan gune flash ni)







    konsert belia 2010 pwtc

    AJL 2010




  5. #65

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    Quote Originally Posted by momentsnap View Post
    baguih btoi thread ni.. byk gak blaja..

    boh le sket gambo yg x seberape ni... (setahu saya banyak konsert yg x benarkan gune flash ni)







    konsert belia 2010 pwtc

    AJL 2010



    pergh..gmbo sume sharp..bro leh list setting die x?

  6. #66

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Perlis
    Posts
    1,394

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    Quote Originally Posted by hisheroisgone View Post
    hi kawan kawan,nak bertanya sikit,apa tips untuk mengambil gambar ketika dalam situasi low light(indoor) untuk konsert misalannya dengan berbekalkan sb800 dan 18-70mm?Supaya gambar yang di ambil masih dapat dikekalkan ambience lightnya?terima kasih
    Best pertanyaan nie. Saya pun boleh tumpang belajar sama.

    Pernah cuba sekali shooting ala ala konsert beghitu, tapi lebih kepada pertandingan. Dibuat dalam dewan. Kalau nak bounce pun tak patut sebab siling bukan warna putih, beralun alun macam dalam dewan perdana felda.

    Saya rasa lighting di tempat berkenaan telah diset untuk mendapatkan mood tertentu. Jadi saya cuba tak guna flash konon nya cuba dapatkan mood seolah olah melihat foto yang di snap sperti berada di konsert tu.

    Alat time tu D70, 70-300mm f/3.5-5.6G. setting rasanya maintain ISO1600, f/5.6 (aperture maintain sebab malas nak tukar shutter tiap kali zoom length berubah). Shutter awal 1/125sec, tapi diubah suai bila perlu.



    ... lebihan gambar di http://hafizmsy.fotopages.com/?entry=751395

  7. #67

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    smewhere in kl..
    Posts
    39

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    haha...akuu baru nk try low light mlmm nihh...(masjid besi putrajaya).hikhikhik...try n error...bru lehh pandai..hehe

  8. #68

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    kalau nk main lansdcape, pacak tripod je bang

  9. #69

    Re: Tips bagaimana ambil gambar dalam keadaan low light

    klw x de tripod, pnjm bahu member pn ok... hehehe
    learn and never give up..

  10. #70

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Shah Alam
    Posts
    190

    Re: Tips | Low Light

    ~alhamdulillah...sumer ilmu pasal low light As dapat kat sini...tq otai2...
    ZasLovely...

  11. #71

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Tips | Low Light

    Kalau dok minda dalam kepala pusing² asyik mikir pasal noise tak yah ler shoot low light. Membazir masa jer. Pegi ler shoot kat dalam cahaya terang-benderang.

    Gunalah apa² saja yang sudah di sediakan dalam kamera tu sebaik²nya.

  12. #72

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Cameron Highlands/Segamat
    Posts
    203

    Re: Tips | Low Light

    banyak info2 pasal low light dalam topik ni.....thanks pada semua yang sudi curahkan ilmu2 kalian kat sini....sedikit sebanyak membantu saya yang masih pening kadang2 nak dapatkan setting dalam keadaan low light ni....x lupa jugak thanks kepada pembuka topik ni.....
    >>AKU HANYA PEMILIK KAMERA YANG MASIH BANYAK KENA BELAJAR<<

  13. #73

    Re: Tips | Low Light

    Has anyone had any LED Modules wiring up square led light to work as stop / turn / running lights on their Slammer. I have been told due to the 1157 connection I can't do it without rewiring to something like the led lights power supply
    . Anyway looking forward to suggestions.

  14. #74

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Tips | Low Light

    Quote Originally Posted by Morgan Lamarra View Post
    Has anyone had any LED Modules wiring up square led light to work as stop / turn / running lights on their Slammer. I have been told due to the 1157 connection I can't do it without rewiring to something like the led lights power supply
    . Anyway looking forward to suggestions.
    Are you selling these?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •