Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 74

Thread: Tips | Low Light

  1. #1

    Tips | Low Light

    hi kawan kawan,nak bertanya sikit,apa tips untuk mengambil gambar ketika dalam situasi low light(indoor) untuk konsert misalannya dengan berbekalkan sb800 dan 18-70mm?Supaya gambar yang di ambil masih dapat dikekalkan ambience lightnya?terima kasih

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    cuba pakai shutterspeed yang perlahan, tak cukup ambient lagi dan dalam keadaan tiada tripod atau tak dapat guna tripod cuma main dengan iso dan aparture.cuba setkan flash pada TTL mode.

    ada satu teknik di panggil 'dragging the shutter' atau juga di kenali sebagai 'balanced lighting' ,teknik ini secara mudahnya untuk mengimbangi cahaya dari lantunan flash dan cahaya ambient,

    harap dapt membantu.maybe orang lain boleh tambah.

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    saya rasa 18-70 mmg tidak sesuai untuk concert photography. melainkan kalau nak pakai jugak, nak tak nak kena pakai sampai ISO 1000-1600. Tak mengapa kalau ada noise, sebab bagi saya noise ni lah yang memberkan character kepada gambar concert. kalau convert ke black and white, memang cantik gambar dengan noise.
    Saya pernah shoot concertpakai 50mm, 18-70 dengan D70 dalam 3 tahun lepas. itu lah yang pertama dan terakhir saya shoot concert. memang seronot.
    50mm tu sebab nak pakai f2.8, itu saja lens 2.8 yang saya ada.

    apa yang dome cakap pasal dragging the shutter tu adalah salah satu cara untk shoot low lighting. SB800 pulak kena letak second curtain untuk penambahan cahaya.

    tapi seboleh bolehnya, jangan pakai flash sebab kadang kadang flash ni yang boleh 'membunuh' ambiance light. shoot dgn available lighting dan jgn takut pakai ISO 1600.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    Have to say that this is the first time i heard words of "dragging the shutter. Poor me..

    So..saya pun buat la sikit research...

    Respon ada macam2.

    "Apabila jurufoto “mengheret/memanjangkan” shutter/penutup dengan memperlahankan kelajuannya, mereka sebenarnya melanjutkan dedahan dan menghasilkan kesan pergerakan / motion effect. Sebagai satu option, satu pancaran flash boleh "membekukan" subjek utama di bahagian depan."

    Iskk..betoi ke apa yang aku paham ni?

    dragging the shutter a.k.a "slow sync"

    Sebagai tujuan pembelajaran, saya amik gambo kat internet ni untuk rujukan kita bersama...





    tapi teknik ni saya rasa kena pakai flash atas tujuan nak "freeze" subjek...betoi ka abam faizal? betoikan la pemahaman saya kalau saya salah ni...ni pon baru nak dok pahamkan...

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    ini kelemahan hanty juga...sampai lah ni kalau malam jer kensel amik gambo guna dslr, amik guna kamera P&S puas hati!!!pernah di ajar zzoux dan bubba satu ketika dulu tapi bila tak prektis lupa..bila perlu nak amik dlm waktu low light masa tulah sumpah seranah salahkan macam2!! :cry:

    thanks to all..for exparting your knowledge!!

    ***50mm boleh guna ke bila kita ambil outdoor waktu mlm say for example buat bbq diluar rumah?hanty guna 16-35 2.8 tambah lagi flash, picture seolah2 berbayang menghampakan betul ..apa peranan ttl??hanty blasah jer guna flash tu, janji dia meletup keluar cahaya!! ops:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  6. #6

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    hanti..kasik naik itu gambar...mai kita check apa yang tak kena....

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    Quote Originally Posted by aminorazmi
    hanti..kasik naik itu gambar...mai kita check apa yang tak kena....
    aisay bbq tu dah lama, masa bulan nov arijadi uncle...I'll try cari jika masih ada...thanks amin for your concern. :wink:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  8. #8

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    janji dia meletup keluar cahaya!! ops:
    Kih Kih Kih Kih Kih....
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  9. #9

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Espiey...
    Posts
    382

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    Aku lagi tak paham... hehehe.. tapi suka dgn topik nih...
    http://www.pengantin.org - Wedding Fotografi...

  10. #10

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    putrajaya
    Posts
    466

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    hanty, mengikut pemahaman sy, ttl atau trough-the-lens adalah flash mengambil jarak antara hasil titik focus(lepas tekan button halfway) dgn camera. so kalo jarak antara camera ngn object 10m, kekuatan flash akan di-set pada kekuatan jarak 10m. kalo salah betulkan lah yeh.

    *'slow sync' pernah dgr dan ada dlm manual, tp 'dragging the shutter' xpernah.
    No virus found in this outgoing message | http://www.kapalkertas.net

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    betul lah tu konsepnya amin....dragging the shutter ni mungkin kita pernah buat cuma terma jer yang baru. dragging shutter ni sama jugak konsep slow synch, iaitu membuka shutter lebih lama supaya CCD/CMOS kita boleh register cahaya lebih banyak dan memberikan exposure yang lebih sempurna. Gambar yang diambil pada ISO400, f5.6 1/20s berbanding dengan ISO400 f5.6 1/60s akan lebih sempurna pencahayaannya disebabkan CCD/CMOS kita boleh terima lebih banyak cahaya.

    Penggunaan rear curtain dengan setting 1/20s tu akan memberikan motion blur lebih menarik berbanding dengan front curtain. Kalau pakai front curtain, nanti akan nampak seolah olah motion tu bergerak ke belakang instead of kita nak motion tu bergerak ke hadapan...camana nak cakap ya...rasanya dalam manual flash nikon sb800 ada di cerita kan nims...

    Itu lah pemahaman saya pasal dragging the shutter....kalau salah tu mungkin yang lain lain ada lagi yang boleh perbetulkan.

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    dalam forum ni http://forums.photographyreview.com/sho ... hp?t=16017 dan WPJA punya website http://www.wedpix.com/articles/013/drag ... dings.html ada diceritakan mengenai dragging the shutter....pak cik Google pun ada banyak sumber sumbernya....hehehe...

  13. #13

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    abg faizal...paham dah rasanya..thanks...cuma jarang prektis je laaa...

  14. #14

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pasir Berdengung
    Posts
    774

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    aku langsung tak paham... faizal kena p berguru ngan mung nih...wakakakaka
    Syantai : Wrong Spell

    Syaitan : Right Spell

  15. #15

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    sbrg.jaya,penang
    Posts
    55

    Re: Mcm mana nak ambil gambar dalam keadaan low light

    aku pn byk nk blaja nih.....tambah la lg input kt sini,mcmne perbezaan penggunaan flash M ngan TTL tu?tuk indoor cmne?tuk outdoor plak cmne?tolong la member jelaskan...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •