Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 77

Thread: Shutter dan Aperture, apakah setting yg terbaik?

  1. #1

    Shutter dan Aperture, apakah setting yg terbaik?

    askom..
    saya budak baru belajar,,
    nak tanya sikit
    kalo nak guna mode Manual,
    apa setting yg baik utk shutter speed dan aperture?
    sebab try amik gambo tp byk yg gelap & blur..
    yg ok pon ada lah tak byk..
    still tak faham lagi sy ni..
    mgkn ni soalan bodoh sy yg pertama..
    nnt ada lagik kot..
    tima kasih atas kprihatinan anda
    Kamu Ketahuan
    PacaRan LaGi
    DengaN DirinYa...


    http://naneecomey.fotopages.com

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    klu guna manual mode...
    takleh wat apa2..
    bergantung kepada keadaan...
    mana yg u set itulah yg kamera akan ikut...
    terpaksa wat trial & error... sampai
    dapat reading yg terbaik...

    kenapa nak guna manual mode??
    yg pastikan set kat aperture (A atau AV)
    shutter akan cari value yg terbaik...
    klu over/under exposed jugak..
    gunakan Exposure Compensation (+-EV)

  4. #3

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bandar Proton Tanjong Malim
    Posts
    348
    yang ni aku boleh jawab dgn ilmu sekolah pondok. Ia bergantung pada keadaan dan mcm mana nak hasil tu. Kena pi kursus tu tidak pun pi kat http://www.canon.com.my cari kat kamera dslr cari ler kat situ dia terangkan penggunaan speed dan bukaan
    facebook/email : machangmann@hotmail.com

  5. #4

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    hye naneecomey.. welkam ..
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  6. #5

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    nanee guna camera apa ek..
    lupa plak...
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  7. #6

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542
    kalo guna mode manual, kena la setting aperture n speed sendiri..tu lak kena tgk keadaan gmbr camner lak nak amik..
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  8. #7

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    ISO pon kena ubah gak...
    ikut keadaan...
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  9. #8

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    1,813
    Seeloknye kalau nak tanya perihal pengunaan kamera, sebaik-baiknye bagi tahu kamera yg digunakan. Jadi mudah utk sifu-sifu membantu. JAdi jawapan akan lebih spesifik.
    Kalau tanya secara general/am maka jawapan yg dibagi akan general/am lah jugak.

    Rasanye elok kita spesifikkan pada signature atau kat bawah location tu, kamera yg digunakan. Senang utk reference atau carik kawan yg guna kamera yg sama! Cadangan aje

  10. #9
    Ni utk digital or analog SLR?

    Saya assume naneecomey guna modern slr, yg mana setting aperture, shutter etc2 kat body, bukan kat lens. So assumption pertama saya: camera anda ada lightmeter built-in, boleh bagi bacaan exposure mengikut keadaan cahaya.

    Yg utama terutamanye lah, kena faham peranan shutter dan aperture dlm dptkan exposure yg baik (termasuk focus le, kalau exposure ideal tapi focus fail, tak menjadi gak). So camne pun, kena gak telan benda2 teknikal ni skit, be it digital or analog. Suka ke tak suka ke, seksa ke tak seksa ke nak paham, wajib pahamkan, or else ada susah skit nanti sebab sebenarnya, byk benda yg berkaitan nanti, cthnya iso, flash, exposure compensation, etc2. Kalau tak faham basic, susah le nanti kemudian. So cari le kat net pasal basic mengenai exposure nih. Salah satu sumber yg baik, walaupun nampak terlalu basic utk sesetengah org, tapi saya tgk agak berguna utk bagi yg 'liat' nak berteknikal ni faham isu2 teknikal dlm fotografi. Pi link ni, d/l KODAK Self-Teaching Guide to Using an Adjustable 35 mm Camera nih:
    http://www.kodak.com/global/en/consumer ... ns/guides/
    Saya mmg tekankan teknikal ni skit, sebab saya dari old-school, film nyer zaman, so amat2 la bergunanya utk tau old-school ni dan apply dlm digital slr.
    Dah faham tu, then baru boleh cerita lagi.

    2 pendekatan, cara lama dan cara baru, iaitu dgn bantuan lightmeter, tak kira la yg built-in dlm kamera (reflective) atau yg asing.

    Cara lama:
    Boleh guna Sunny 16 rule. Yg ni maksudnya pd cahaya matahari terik merik kat luar tuh, pd aperture f/16, shutter speed hampir sama dgn iso film. Cthnya kalau pakai iso 200, Av (aperture):f/16 Tv (shutter): 1/250. Mesti org tanya kenapa 1/250 bukan 200 padahal dia kata Tv hampir sama dgn iso kan? Haaa part ni, kena tau berapa nilai2 Tv, Av yg wujud dkt kamera kita.
    Kdg2 camera kita ada 1, 1/2 dan 1/3 f/stop, tapi utk sunny rule, sebenarnya dia guna perbezaan exposure 1 f/stop. So kalau kita tgk betul, Tv yg terdekat ialah 1/250, so jadi le @ iso 200 matahari terik, Av: f/16 Tv: 1/250.

    Rungkaian kpd Sunny 16 rule ni ialah EV chart, spt yg ada diceritakan kat link bawah ni:
    http://www.fredparker.com/ultexp1.htm

    Anchor point dia Sunny 16 rule, dan selebihnya dia derive dpd rule tu la cthnya utk situasi lain, mcm sunset, malam, etc2.

    Susah kan? Tu ler caranya TANPA lightmeter.

    Jom kita tgk cara metering bila ADA lightmeter, yg plg senang guna lightmeter yg built-in dlm kamera tu le, mahal2 bayar rugi tak pakai.

    Built-in lightmeter tu jenis reflective, maksudnya dia ambil bacaan yg reflect dpd subject. Nak tau jenis2 metering yg lain boleh cari kat web, cthnya incident, etc2, nanti panjang berjela & pening org baca kat sini plak. Yg ada kat kamera kita skarang ni ada include refined version of reflective meter, cthnya multi-segment, matrix, etc2 utk dpt metering yg terbaik.

    Cara plg mudah ialah auto exposure ler, biar camera decide exposure. Tapi kalau nak lebih control, bleh pakai aperture priority (A/Av) atau shutter priority (S/Tv), dgn kita control samada aperture shj dan camera tetapkan shutter speed, or kita control shutter je, camera yg tetapkan aperture. Ni boleh kita guna utk dpt hasil yg lebih kreatif.
    Nak full manual gak? Set le sendiri shutter dan aperture sampai arrow exposure tu tgh2 atau kat 0. Atau guna auto-exposure lock, dptkan reading, then tukar ke M (manual), then set aperture dan shutter. Nak advance lagi? Baca la yg kat atas dulu, nanti dah faham, kalau ada yg minat nak tau saya sambung, nanti pening..selamat mencuba...

  11. #10
    fuh...pening2.
    rasanya tk pyh tau lagik kot.. org baru cam nanee nih...
    nanee guna olympus E500..
    Kamu Ketahuan
    PacaRan LaGi
    DengaN DirinYa...


    http://naneecomey.fotopages.com

  12. #11

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    Oly ekk...E500..DSLR la tu...
    nak tahu je.. nanee ada baca tak manual dia tak...
    semua function kamera tu ada diberitahu di dalam manual...
    Untuk memudahkan nanee, boe sarankan nanee bukak bahagian manual setting..mesti ada cara2 penggunaannya.. dan baca sekali bahagian ISO..
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  13. #12

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    ini camera nanee kan...

    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  14. #13

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542
    betul ckp boe tu..if tak phm gak leh jer tanya member2 kat sini coz ada gak yg guna kamera mcm nanne tu
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  15. #14

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    okie...
    untuk manual shooting...
    nanee bukak manual muka surat 45.
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  16. #15

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080


    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •