Results 1 to 8 of 8

Thread: Jeram Pelagus

  1. #1

    Jeram Pelagus

    Salam semua.ini adalah pertama kali saya post gambar kat sini.kalau ada silap harap maaf.
    nak berkongsi dengan rakan-rakan gambar jeram pelagus yang paling berbahaya di bahagian kapit.mungkin jeram ini agak asing di pendengaran rakan-rakan yang tidak pernah sampai di bahagian kapit.tetapi yang pastinya setiap tahun pasti ada yang menjadi korban di jeram ini.





    Harap maaf kalau gambar tidak cantik,maklumlah masih beginner
    ------------------------------------------
    zackbelaga.fotopages.com

  2. #2

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuching, Sarawak
    Posts
    1,081

    Re: Jeram Pelagus

    Wah...deras nya!!!!

    Sampan kecik tak boleh lalu ni...

    Thanks for sharing, Bro
    ZM

  3. #3

    Re: Jeram Pelagus

    memang deras....
    nak ambik ngambar pun susah,x stabil...
    ------------------------------------------
    zackbelaga.fotopages.com

  4. #4

    Re: Jeram Pelagus

    silap2 kena letak feri sebiji letak dalam sungai tu

    kalau hidup kena rajin,,kalau malas...........fikir sendiri!!!!!
    http://budakaskar.fotopages.com
    http://www.flickr.com/photos/zh_foto/

  5. #5

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Nerang - Puncak Alam - Belaga, Sarawak
    Posts
    104

    Re: Jeram Pelagus

    aku biasa lalu jeram nie on da way ke Belaga..mmg superb..bot ekspress je leh layan jeram nie..
    *xnk amek risiko amek gmbr area nie..baik dok diam2 dlm bot ekspress...bertawakal...

  6. #6

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    387

    Re: Jeram Pelagus

    Dah sampai di situ suatu ketika dulu. Kalau shoot gambar dari Pelagus Resort pada waktu pagi memang cantik. Seorang penulis buku pernah 10 tahun dulu dapatkan lebih kurang 10 keping gambar jeram ni yang aku shoot. Malangnya aku tak dapat satu copy pun buku tu. Tak minta bayar lah pulak cuma minta kredit jer. Kalau aku tau tak dapat copy buku tu memang aku minta bayar.
    Penduduk tempatan kat situ pandai lah bawak sampan kecik kat situ ikut dekat tebing pada masa air tak berapa deras sangat.
    Australian Navy berlatih kat situ dulu. Dan RTM Sarawak kerugian RM120,000 apabila camera video yang dipegang oleh jurugambarnya tercampak ke dalam sungai apabila hampir tejatuh ketika bot mengharungi arus deras. Ramai yang dah jadi mangsa jeram..tu pun selepas jeram tu dibom bagi mengurangkan kejeraman (betul ker kejeraman ni) tu.
    Jangan asyik dok tanya, pergilah membaca.

  7. #7

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kluang-N9-kluang non stop
    Posts
    439

    Re: Jeram Pelagus

    ngeri la tengok air tu..
    Apo nak dikato....

  8. #8

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Sungai Petani
    Posts
    30

    Re: Jeram Pelagus

    hahaa...teringat zaman budak2 dulu bila lalu jeram nie untuk ke belagar......perrr.....Tuhan saja yang tahu macam mana keadaan bot express bila melalui jeram tu........
    amraz_78@yahoo.com
    http://amrazd90.blogspot.com/
    Nikon D90 + Kit lens
    016-6840106

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •