Results 1 to 9 of 9

Thread: Photo Discusscion | greendevil80

  1. #1

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Alor Star/Jitra (kedah)
    Posts
    26

    Photo Discusscion | greendevil80

    Sila beri teguran dan tunjuk ajar... Terima Kasih. Semua gambar ini diambil dengan menggunakan kamera Nikon D60 (pertama kali menggunakan kamera DSLR).

    Taman Jubli Emas, Alor Star



    Aperture : F/5.3
    Shutter Speed: 1/15s
    Focal Length: 42 mm
    ISO Speed: ISO 400

    Masjid Zahir, Alor Star



    Aperture : F/13
    Shutter Speed: 1/200s
    Focal Length: 38 mm
    ISO Speed: ISO 100

    Balai Besar, Alor Star



    Aperture : F/6.3
    Shutter Speed: 1/100s
    Focal Length: 26 mm
    ISO Speed: ISO 100
    Why So Serious ?
    http://www.flickr.com/photos/greendevil80/
    013-4311301

  2. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,491

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    Uiii.. oghang kedah nooo. Percubaan yang baik untuk permulaan. Gambar 1 menarik gak lighting tu, 1/15" handheld ka? ni mesti dengan kit lens VR nih... Masjid Zahir tu foreground dia serabut skit dengan khemah2 & lori kat depan tu. Dah nak bulan posa, so maybe dah stat pasang khemah.Kalau dapat shoot waktu kawasan depan tu kosong lagi smart rasanya, nak cari angle lain memang payah Masjid Zahir nih. Balai Besag tu horizontal dia bagi align skit ja lagi...

  3. #3

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    bole tau lens apa yg d pakai??..n white balance??
    PETiribut 1..2.3click

  4. #4

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Rengit, Batu pahaT, JohoR... kadang-kadang paGoH, MuaR, johor gak!!~
    Posts
    417

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    btol kata bro mozakim..

    gambar masjid tu di ganggu dengan keserabutan bahagian depan masjid tuh..
    papan tanda masjid tu pun terpotong menampakkan ketidakseimbangan gambar...
    kalau kurang serabut sure cun pic tuh..

    skadar pandangan pribadi dari yg x reti pasal fotografi..heheh
    - aq bukan seorang photographer...aq hanya peminat kamu semua!!~ -
    Getok uBi [antara konspirasi & kompilasi fotografi]
    http://www.flickr.com/photos/bornraisedntrap

  5. #5

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Alor Star/Jitra (kedah)
    Posts
    26

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    Quote Originally Posted by mozakim
    Uiii.. oghang kedah nooo. Percubaan yang baik untuk permulaan. Gambar 1 menarik gak lighting tu, 1/15" handheld ka? ni mesti dengan kit lens VR nih... Masjid Zahir tu foreground dia serabut skit dengan khemah2 & lori kat depan tu. Dah nak bulan posa, so maybe dah stat pasang khemah.Kalau dapat shoot waktu kawasan depan tu kosong lagi smart rasanya, nak cari angle lain memang payah Masjid Zahir nih. Balai Besag tu horizontal dia bagi align skit ja lagi...
    Thanks pasal comment bro.. baru je blajaq nak amik gambo. 1/15" tu handheld je bro . Foreground masjid tu tak leh nak wat apa... banyak tent ngan lori wat majlis bacaan yasin malam seblum tu

    Quote Originally Posted by petiribut
    bole tau lens apa yg d pakai??..n white balance??
    Guna lens Nikon VR 18 - 55 mm F/3.5 - 5.6G kit je bro... white balance auto

    Quote Originally Posted by bornraisedntrap
    btol kata bro mozakim..

    gambar masjid tu di ganggu dengan keserabutan bahagian depan masjid tuh..
    papan tanda masjid tu pun terpotong menampakkan ketidakseimbangan gambar...
    kalau kurang serabut sure cun pic tuh..

    skadar pandangan pribadi dari yg x reti pasal fotografi..heheh
    Thanks bro.. nanti nak try cari angle yang menarik skit... saya pun baru blajaq je amik gambo nie.. thanks for your comment
    Why So Serious ?
    http://www.flickr.com/photos/greendevil80/
    013-4311301

  6. #6

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Rawang-KL-Penang
    Posts
    494

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    pics ok dh tue..

  7. #7

    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    11

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    terang jelas dan nyata.. ok sgt la tu..

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,323

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    Komen ikhlas saya :
    Gambar 1 - nampak mcm still tak cukup cahaya, try adjust lama sikit lagi for speed tu.
    Gambar 2 - serabut tiang lampu dan khemah depan masjid perlu dielakkan
    Gambar 3 - apa cerita sebalik gambar ni ? kalau nak menunjukkan kehalusan senibinanya, cuba angle lain yg lebih kreatif...atau cuba focus pada bahagian tertentu sahaja.

    Secara umum....dapatkan angle/sudut pandang yg lebih kreatif. Good luck dan jangan putus asa...byk gambar-gambar menarik kat dalam FMDC ni yg boleh digunakan sebagai rujukan.
    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

  9. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,291

    Re: Photo Discusscion | greendevil80

    gmbr no 2 tu.. bole jgk kalau fokus kt bhagian kubah2 saja..
    itu pon dh cukup menarik... cuba apply RO3...
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickr™ | UnderoneroofCreative.com Website

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •