Results 1 to 8 of 8

Thread: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

  1. #1

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Bamboo River
    Posts
    674

    Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008



    Introduction
    Krabi (Thai: ??????) is a town (thesaban mueang) on the west coast of southern Thailand at the mouth of the Krabi River into the Andaman Sea. As of 2005 the town has a population of 24,986. The town is the capital of Krabi Province and Krabi district.

    Administration
    The town covers the tambon Paknam and Krabi Yai of Krabi district, and is subdivided into 10 communities (chumchon).



    Location
    Krabi is a southern province on Thailand's Andaman seaboard with perhaps the country's oldest history of continued settlement. After dating stone tools, ancient colored pictures, beads, pottery and skeletal remains found in the province's many cliffs and caves, it is thought that Krabi has been home to homo sapiens since the period 25,000 - 35,000 B.C. In recorded times it was called the 'Ban Thai Samor', and was one of twelve towns that used, before people were widely literate, the monkey for their standard. At that time, c. 1200 A.D., Krabi was tributary to the Kingdom of Ligor, a city on the Kra Peninsula's east coast better known today as Nakhon Si Thammarat.

    History
    At the start of the Rattanakosin period, about 200 years ago, when the capital was finally settled at Bangkok, an elephant kraal was established in Krabi by order of Chao Phraya Nakorn (Noi), the governor of Nakhon Si Thammarat, which was by then a part of the Thai Kingdom. He sent his vizier, the Phra Palad, to oversee this task, which was to ensure a regular supply of elephants for the larger town. So followers many emigrated in the steps of the Phra Palad that soon Krabi had a large community in three different boroughs : Pakasai, Khlong Pon, and Pak Lao. In 1872, King Chulalongkorn graciously elevated these to town status, called Krabi, a word that preserves in its meaning the monkey symbolism of the old standard. The town's first governor was Luang Thep Sena, though it continued a while as a dependency of Nakhon Si Thammarat. This was changed in 1875, when Krabi was raised to a fourth-level town in the old system of Thai government. Administrators then reported directly to the central government in Bangkok, and Krabi's history as a unique entity separated from the other provinces, had begun.



    Politics
    During the present reign, the corps of civil servants, the merchants, and the population generally of Krabi and nearby provinces have together organized construction of a royal residence at Laem Hang Nak Cape for presentation to His Majesty the King. This lies thirty kilometers to the west of Krabi Town on the Andaman coast.

    Traffic
    Since 1999 the town is served by the Krabi Airport west of the town. Passing through the town is Phetkasem highway (Thai highway 4).
    Many tourists only travel through Krabi town to go to the more popular locations nearby, like Ko Phi Phi, Railay Beach, Ao Nang, Had Yau, Ko Jum, Phuket and Ko Lanta.


    Mari kita tengok pulau - pulau di Krabi...













    Chicken Island... ada rupa ayam kerr???






    Pulau nih,,, boleh jalan kaki jerr ke sana semasa air surut... (oppsss... jangan tengok pemandangan yang depan tuh,.. pulau kat belakang sana) hehehe


    Antara pemandangan indah (di mata aku lerrr)






    Antara aktiviti pelancong yang datang melancong ke sana... termasuk lerr aku (skodeng)... huhuhuhu








    Cukup... lagi gambar di fotopages aku. hehehe

    Kena beringat jugak....


    Perkara yg menakutkan kami semua... 31 Ogos 2008, Krabi International Airport masih di tutup untuk semua penerbangan. Pihak Polis Tentera Thai mengawal laluan masuk & keluar lapangan terbang. (berani shoot guna compact jerr time nih)







    Tiada sebuah kapalterbang pon di landasan...


    Bangunan lapangan terbang antarabangsa Krabi


    Akhirnya... kami terpaksa pulang ke Malaysia dengan menaiki bas. Jika perjalanan dengan kapalterbang mengambil masa kira - kira 1jam 20minit... tetapi perjalanan dengan menggunakan laluan darat dengan menaiki bas mengambil masa kira - kira 10jam untuk sampai ke sempadan Malaysia - Thailand di Padang Besar. Perjalanan kami melalui bandar Hat Yai dan jugak Danok sebelum sampai ke imigresen Padang Besar.

    Bandar Hat Yai... bosan jerr masa siang nih...




    Hati & perasaan tak tenang lagi sehinggalah kami sampai ke Imigresen Bukit Kayu Hitam. Alhamdulillah... selamat sampai ke Malaysia.



    Perjalanan menaiki bas dari Bukit Kayu Hitam dengan menaiki bas mengambil masa kira - kira 8jam sebelum sampai ke Kuala Lumpur. Banyak berhenti - henti.

    Kita semua sedia maklum bahawa negara Thailand adalah sebuah negara yang tidak pernah di jajah oleh mana - mana kuasa besar dunia. Semasa lawatan, tiada langsung kesan - kesan peninggalan perang di tunjukkan kepada kami semua. Walaubagaimanapun... kemakmuran & kestabilan politik sesebuah negara amat penting.

    Tanpa kestabilan politik, tidak mungkin sesebuah negara akan mencapai kemakmuran & kedudukan ekonomi yang kukuh. Aku tidak bernasib baik untuk mengambil gambar ketika berlakunya demonstrasi jalanan di hadapan lapangan terbang Krabi disebabkan pada ketika itu sedang berseronok 'skodeng' di pulau - pulau. Berita lapangan terbang ditutup juga hanya setelah pulang ke hotel melalui sms yang dikirimkan oleh kawan - kawan di Malaysia. Gambar demonstrasi jalanan hanya aku lihat melalui kamera seorang kawan yang juga dari Malaysia ketika beliau berada di lapangan terbang sebelum dimaklumkan mengenai pembatalan penerbangan ke Malaysia & ke semua destinasi. Terok wooooo......

    Menyedari hal ini, aku amat bersyukur berada & menjadi warganegara Malaysia. Undang - undang negara kita walaupun pernah diperkatakan & diperlekehkan oleh sesetengah pihak yang konon nyerr terlalu bersikap berat sebelah... adalah amat tidak benar. Cuba bayangkan jika Akta ISA dihapuskan... sudah pasti lah demonstrasi jalanan berlaku sewenang - wenang tanpa undang - undang untuk mengawalnya. Hasutan & fitnah akan berleluasa. Sedangkan sekarang... akta ini berkuasa pon... perkara ini terjadi... bayangkan jika tiada,,,,,
    Hello : 0 1 7 6 9 0 2 2 9 8
    Sport Images at its BEST - www.sukandaily.com.my

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Bandar Baru Sentul, K.Lumpur
    Posts
    498

    Re: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

    krabi, tmpt yang sgt2 gua nk pegi sebab keindahan pulau-pulaunya
    http://snapsendiri.fotopages.com
    http://www.flickr.com/photos/arm_sudoh/

  4. #3

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Bangi - PJ
    Posts
    485

    Re: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

    btol2..patut bersyukur!!!!
    ----------------------------------------------------------------------------
    ShutterChance
    Flickr!


    ----------------------------------------------------------------------------

  5. #4

    Re: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

    Malaysia ain't perfect..but there's no place like home... :wink:

  6. #5

    Re: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

    Lama tak jalan ke thailand. Teruja pulak dgn trip botakk ke Krabi (Thai: ??????).
    Setuju dgn pandangan mypokcik...ujan mas negeri org. Ujan batu negeri sendiri. Ais kepai satuuu.
    A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.

  7. #6

    Re: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

    Saya rase beberapa gambar disini tak sesuai dengan semangat bulan ramadhan ni dan juga dilain lain bulan.
    ALLAH maha kuasa, makhluk takde kuasa

    http://flickr.com/photos/jasnimuda/

  8. #7

    Re: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

    eh eh... ade plak thread Krabi, sy pun ade pegi Krabi bulan lima dulu. pantai,pulau teramat lah cantiknye..
    cuma dah masuk hari keempat, dah tak tau nak buat ape..

    just for sharing.. salah satu gbr di Pulau Tup, Krabi.

    Gbr ni juga menang 7 Wonders of Amazing Thailand photo contest!
    More peeks - http://pejals.fotopages.com
    .

  9. #8

    Re: Trip to Krabi, Thailand - 29, 30 & 31 Ogos 2008

    huhhhh....teringin nak pegi............
    _________________________________________
    Abah baru belajar dan banyak yg tak tau lagi....seronok juga hobi shoot ni.......

    jenguk-jenguk le FP abah http://syazhar.fotopages.com DAN http://www.flickr.com/photos/dedaunhijau/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •