Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 96

Thread: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

  1. #1

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    Any tips? Lighting ke....posisi ke....atas kerusi ke...lompat ramai2 ke....
    Tak berapa ada idea camne nak shoot except gambar boring susun 2-3 lapis guna 1-2 speedlite, CLS....

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,321

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Saya pon nak tahu tips jugak, antara masalah besar ialah background...kalau boleh nak nampak clean n clear cam dalam studio
    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

  4. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Saya cuma nak tahu macam mana nak ambil gambar dengan mood hari raya! terima kasih kepada sesapa yang sudi share

  5. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    TOPIK yang saya tunggu2.. al maklumla famili besau..

    er..tapi bukan tunggu topik sbenarnya..tunggu tips ekceli..

    tip no 1 dari saya.. better amik outdoor.. sbb cahaya sekata utk semua wajah2 dalam frame tu..
    kalu nak amik indoor gak, lighting aa kena spesel skit.. kalu ada lampu limpah, simbah je kat siling.. kalu ada lighting studio, takyah citer aa..

    khas utk dr jamal.. -> d3 bolehh.
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

  6. #5

    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Bangi-Cyberjaya
    Posts
    987

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    candid group photo masa tgh susun tu best gak. selain dr gambar skema. apa kata nnt letak family photo masing2 kat sini? thehe
    ----my name is SYLAR----

  7. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,404

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    kita tunggu Salmi yg masuk tv3 tu beri tips...mana dia eik??

    apa2 pun, rumah hanty adalah rumah "ibu" dan ibu hanty adalah yg tertua dlm 5 adik beradiknya..jadi bila tiba hari raya time tulah masing2 nak begambo ngan "maklong" ke "nek long" ..mereka, family by family.....biasanya hanty belagaklah time tu kengkonon OP bagi pihak family...blasah jer..ikut2 nasib ada yg ok dan byk yg ko (I detest indoor photography/low light area) jika indoor kami ada satu dua spot/corner jer yg suka amik gambo..tapi kadang2 blasahjerlah kalau kebetulang bawah tangga ..bawah tangga jerlah, kalau kebetulan kat dapur berhimpit2 ler akt dapur......(maklumler my mom susah berjalan jadi mana spot dia duduk kat situler satu family kumpul amik gambo)..so now the question is..jika dah ramai nak posing ngan my mom yg tak larat jalan tu, dan ruang pula kecik, gaya camner lagi selain dari bersyusyun-syusyun?? (teringin gak buat gaya ala2 dlm white studio with clean background...tapi tak best aar..tak dapat tunjuk siling yg setahun skali jer baru bersih sawang tu..ha ahahah
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  8. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Salam Hanty Zain,

    Boleh la Hanty up gambar-gambar lepas yang cun tu. Boleh jadi panduan untuk saya yang kabur nie.

  9. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,404

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Quote Originally Posted by amirazmi
    Salam Hanty Zain,

    Boleh la Hanty up gambar-gambar lepas yang cun tu. Boleh jadi panduan untuk saya yang kabur nie.
    mana ada yg cun amirazmi.. hanty punya technical standards mengikut ISO.. blasahan mesti blurr,gegau dan under... :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  10. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    alaa hanty, jangan la merendah diri.. tau la skang nie bulan puasa.

  11. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,404

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Quote Originally Posted by amirazmi
    alaa hanty, jangan la merendah diri.. tau la skang nie bulan puasa.
    bukan merendah ia adalah fakta..ni aa amik nak sangat tengok gambo2 raya tahun lepas..

    Ini family 1st cousin hanty belah late father..diorgg kalau datang umah hanty ..tak keghin gusi..kami ni keluarga yg sempoi suka buat lawak..jadi amik gambo tak pernah serious.. spot ini antara fav spot.tiap raya amik kat sini (boring betul) ..tahun ni pasti kat sini gak dgn curtain yg sama gak...


    kat sini pot utk family kecil jer..2-4 org just nice amik gambo kat sini


    tapi kaalu nenek dah duduk kat bawah tangga, bawah tangga jerlah blasah..ni anak cucu Mak ngah hanty, adik my mother..ada yg kenal tak??
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  12. #11

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Jom2...kongsi gambar raya...Buat tambah idea.... Jap saya nak selongkar gambar2 saya.....

  13. #12

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Kuantan, Pahang
    Posts
    708

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    dr jamal, pastikan langsir tahun ni warna putih dan labuh berlebihan, atau boleh digulung2 dibahagian atasnya, boleh terus buat white studio kat umah. mane-mane ahli family dtg, suh duduk disitu, ambil gambar dan berikan bil.
    jurufoto perkahwinan : http://tintacreative.com
    Aipo Dry Cabinet 20% discount : http://tintacreative.com/v2/?page_id=32

  14. #13

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Wan...nanti kami beraya katTinta Creative ek.....sambil2 makan tu, boleh tumpang white screen tu....
    Saya dah tengok gambar2 lama saya...semua saya tak berkenan except yg ni....ambik pada Syawal 1424H, guna P&S Sony.
    Gambar tak sharp. Low res. Teknikal semua hancus. Background pun tak cun tapi riak muka anak2 yg senyum ni.....menyebabkan saya nak re-shoot semula tahun ni....

  15. #14

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Kuantan, Pahang
    Posts
    708

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Quote Originally Posted by tembeling
    Wan...nanti kami beraya katTinta Creative ek.....sambil2 makan tu, boleh tumpang white screen tu....
    Saya dah tengok gambar2 lama saya...semua saya tak berkenan except yg ni....ambik pada Syawal 1424H, guna P&S Sony.
    Gambar tak sharp. Low res. Teknikal semua hancus. Background pun tak cun tapi riak muka anak2 yg senyum ni.....menyebabkan saya nak re-shoot semula tahun ni....
    boleh2, tp raya ke enam laa
    pastu kena tunggu shidy pasang balik screen yg dah jatuh tu hahaha
    shidy cepat pasang balik oiii
    jurufoto perkahwinan : http://tintacreative.com
    Aipo Dry Cabinet 20% discount : http://tintacreative.com/v2/?page_id=32

  16. #15

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    Quote Originally Posted by zainzubir
    Quote Originally Posted by amirazmi
    alaa hanty, jangan la merendah diri.. tau la skang nie bulan puasa.
    bukan merendah ia adalah fakta..ni aa amik nak sangat tengok gambo2 raya tahun lepas..

    Ini family 1st cousin hanty belah late father..diorgg kalau datang umah hanty ..tak keghin gusi..kami ni keluarga yg sempoi suka buat lawak..jadi amik gambo tak pernah serious.. spot ini antara fav spot.tiap raya amik kat sini (boring betul) ..tahun ni pasti kat sini gak dgn curtain yg sama gak...


    kat sini pot utk family kecil jer..2-4 org just nice amik gambo kat sini


    tapi kaalu nenek dah duduk kat bawah tangga, bawah tangga jerlah blasah..ni anak cucu Mak ngah hanty, adik my mother..ada yg kenal tak??

    Keciknya dunia, Puan Zain, Saifuddin tu senior sekolah saya, dan dia cukup baik dgn saya, wife no 2 dia pun classmate wife saya.
    ALLAH maha kuasa, makhluk takde kuasa

    http://flickr.com/photos/jasnimuda/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •