Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 98

Thread: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

  1. #31

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Tips mengambil gambar keluarga semasa Hari Raya

    kata-kata lucu
    gunakan kata-kata lucu selain "cheese"
    sebelum shoot tu

    tips
    kata-kata lucu ni jangan pakai dulu masa tengah setting kamera
    tak best nanti
    dan jangan gunakan kata-kata yang sama setiap kali nak amek potrait famili
    anda mesti tau kata-kata yang boleh buat famili anda gelak sakan atau
    membuatkan mereka senyum

    jangan lupa
    senyum & ketawa yang natural
    jauh 4x lebih baik daripada posing maut yang biasa
    ttthehe

    selamat membuat gambar raya!
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  2. #32

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    lap tangan elok2 masa amik gambo tu.. mana tau, tgh2 makan rendang tu, ada org suh amik gambo spesel moment..
    make sure takde minyak atau serdak kuih spamrit kena kat kamera.

    lagi satu, dlm musim raya ni, ramai orang.. so hati2 la ngan kamera kita. jangan bila sebut kamera ni, org terbayang DSLR je, kena pikir gak kamera kompaq yang org bleh wat 'silapmata' kejap saja.
    dah kena beli baruuuu...

    DSLR yang ada strap tu, elok2 buh atas meja. Kang tengah sedap2 layan TV atau layan tetamu, tetiba anak kecil tetamu tarik strap tu...n GEDEBUK...jatuh ke lantai..

    itu je la tip tambahan dengan kamera pada hari raya.. kut2 terlepas pandang...

    tip ambil gambo, rasanya mcm event2 lain jugak la.. cuma, hari raya ni, colorful skit kan?
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

  3. #33

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    satu lagi tips dr hanty..eh korang dah balik kg ker??...laaa....kalau takder ekses internet gi lah cari cybercafe kat mana2..kat kerteh ada satu cyber cafe..tapi masuk kena buka kasutlah...tak caya tanya ngan wnsoo...hi hi ..ok ini bukan tips..ini igtan jer...korang balik kg korang cari ler sedara mara yg tua2..dan abadikan gambar mereka..jgn ler mementang mereka tu comot2 dan tak bergaya macam awek anak Mak cik Long Tijah jual nasik lemak kat simpang tiga tu, korang tak nak ambil gambo mereka...keciiiik hati diorg tau... :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  4. #34

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Batu Pahat, Johor Darultakzim.
    Posts
    1,296

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    betul tu kata hanty.... dari pengalaman saya pernah satu ketika saya shoot nenek seminggu lepas tu dia pun meninggal dan foto dia tu jadi rebutan ramai....

  5. #35

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seri Kembangan - India - Paris
    Posts
    356

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    tips :kalau group photo biasa ramai ramai mesti ada yg kelip ker tutup mata... utk elak mata pejamm... suruh semua tutup mata dulu... then bilang 1 2 3... bukak.. 4 shoot pics

    instead of the other way around... tatau laa kalau ada yg lambat bukak ahahaha

    aunti zain keja lagi ka ni ari?

    kat kg nih slow bebeno line.. dapat GPRS ... nak upload pics berjanggut dulu... lol
    wise man create proverb, the fool repeat it

  6. #36

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    Quote Originally Posted by msmacsp
    betul tu kata hanty.... dari pengalaman saya pernah satu ketika saya shoot nenek seminggu lepas tu dia pun meninggal dan foto dia tu jadi rebutan ramai....
    berlaku pada hanty, actually bukan sedara tapi hanty pergi rumah kawan dan abadikan mak beliau secara digital ...dan tak lama lepas tu, makcik tersebut meninggal...dan hanty diberitahu itulah satu2 imej terbaru terakhir...hanty amat sedih dan pada yang sama rasa "berjasa juga kamera hanty ni..." kerna imej tersebut telah di print dan diframekan buat kenangan utk selama2nya...

    *odt..hanty masih kerja, nak cuti awal2 nak kemana??hanty hari2 balik kg daaa.... :twisted: (ni hangin satu badan jer bila org tanya tak balik kg??kerja lagi??..rasa nak lesing jer org bertanya tu ngan batang lomang..hahahahahahha) :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  7. #37

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    kalau baca tip yg saya bagi link tu.....sebut 1...2....3......tapi snap gambar masa sebut 2....

  8. #38

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Russian Federation
    Posts
    17

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    antara kata2 lucu yang boleh digunakan masa nak snap- "ok ready ya sumer... JGN KENTUT.." depa gelak je, snap.
    Lapangkanlah dada kami, dengan kurnia Iman, dan Indahnya tawakkal pada Mu hidupkan dengan makrifat Mu matikan dalam syahid di jalan Mu Engkaulah Pelindung dan Pembela

  9. #39

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Russian Federation
    Posts
    17

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    tapi saya ni tak leh la nak shoot gambo family..waaa waaa dah 5kali tak raya kat rumah.

    shoot gambo kengkawan je la, hehe
    Lapangkanlah dada kami, dengan kurnia Iman, dan Indahnya tawakkal pada Mu hidupkan dengan makrifat Mu matikan dalam syahid di jalan Mu Engkaulah Pelindung dan Pembela

  10. #40

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    oh ya gambo family tsemsa raya tak der gambo macam pre-wedding tu ke??...hah ahahhahah..kan best kalau dari mula bersiap..pakai samping, sikat rambut, apply make up 18 inci kita shoot juga...kendian, kalau wedding lambung bunga kita lambung batang lemang ke ketupat...isk tak baik lak kan lambung makanan...apa kata kita lambung duit syiling ke kertas...lagi tak baik kang ada lak terkorban macam kan donesia tu...nauzubillah...w/pun statement hanty sekadar gurauan, eloklah kita renung2kan iaitu dalam mencipta kelainan biarlah seiring dgn ajaran agama kita...wallahualam.apa??tarik tinger takboleh??apa salahnya macam ler selama ni korang tiada berguaru senda sedemikian... :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  11. #41

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Russian Federation
    Posts
    17

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    betul betul, jgn sampai leka shoot org bersiap, sendiri yang tak siap, haha.

    selamat hari raya sume
    Lapangkanlah dada kami, dengan kurnia Iman, dan Indahnya tawakkal pada Mu hidupkan dengan makrifat Mu matikan dalam syahid di jalan Mu Engkaulah Pelindung dan Pembela

  12. #42

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    hanty ni ahli FMDC yg setia..raya kedua dah pakai tiset konvoi FMDC...bukan main marah lagi si Adeeba..."apalah mama ni raya2 tukarlah baju lain..:katanya merengus.... :lol:

    *lupa lak minta duit raya ngan Aji semalam...Aji tolong masukkan duit raya dalam akaun hanty eik...jap lagi hanty sms account number..
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  13. #43

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    semua family shot dissapointing...therefore, saya belasah ikut suka saya aje....

  14. #44

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    tahun ni xder group photo keluarga ku.. sume berhari raya belah mertua masing2.. tinggal ku beraya sorg2.. hehe.. group photo yg ada amik pon.. group photo kengkawan dtg raya umah jer.. hehe.. jadila..

  15. #45

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seri Kembangan - India - Paris
    Posts
    356

    Re: Tips Mengambil Gambar Keluarga Semasa Hari Raya

    Group Photo..

    Purposely small..
    wise man create proverb, the fool repeat it

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •