Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 44

Thread: KUKUBESI | Tutorial Ringkas

  1. #1

    KUKUBESI | Tutorial Ringkas

    Assalamualaikum
    selamat pagi selamat petang selamat malam, EMPAYARKUKUBESI akan mengeluarkan beberapa tutorial ringkas secara berperingkat-peringkat bermula hari ini di http://markas.kukubesi.com. ia juga di sertai oleh beberapa tutorial mudah dan menarik daripada beberapa ahli markas kukubesi untuk di kongsi bersama, kepada yang belum mendaftar bolehlah menyertai kami hanya di http://markas.kukubesi.com (himpunan komunis fotografik malaysia )


    cara mudah mendapatkan gambar seperti ini


    - buka satu file gambar
    - tukarkan width kepada 500 pixel


    - masukkan feather 30 seperti dalam bulatan merah
    - buat satu bulatan secara rawak


    - ctrl + J untuk copy image tersebut
    - hasilnya akan muncul satu "layer1" seperti di dalam gambar


    - klik layer background
    - ctrl +L (LEVEL)
    - gunakan outputs level ( tarik kanan ke kiri ) untuk menggelapkan sedikit gambar
    - tekan ok


    - klik pada layer 1
    - ctrl +L (LEVEL)
    - klik pada auto seperti dalam bulatan merah
    - tekan ok


    - klik pada layer 1 lagi sekali
    - ctrl + B ( COLOR BALANCE )
    - klik pada highlights
    - dan adjust kan kepada warna cyan secukup rasa
    - tekan ok

    ///tammat | www.kukubesi.com
    Telah di Lancarkan
    - http://www.kukubesi.com

    Markas Fotografik Malaysia
    - http://markas.kukubesi.com

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    terima kasih atas perkongsian ilmu..baru lah ni hanty realised ada "feather" dlm Adobe Photoshop serta kegunaannya..korang jgn ketawakan hanty ..itulah kakikatnya., :wink:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  3. #3

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Gombak, bt caves mareey
    Posts
    2,874

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    best2..thanx 4 sharing bro...

  4. #4

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    terima kasih... moga Tuhan memanjangkan usia duli tuan kuku....

  5. #5

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    hanty
    takpe.. daripada terus tak tau.. sekurangnya now dah tahu kan

    azrulz
    welkam

    buntal
    aminnnnnnnnnnnnnnnnn


    ini adalah hasil final dengan beberapa sentuhan lain dengan cara dan style KB.
    Telah di Lancarkan
    - http://www.kukubesi.com

    Markas Fotografik Malaysia
    - http://markas.kukubesi.com

  6. #6

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Rengit, Batu pahaT, JohoR... kadang-kadang paGoH, MuaR, johor gak!!~
    Posts
    417

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    wah wah...
    akhir nyer jeneral kukubesi menurunkan juga ilmu nya..

    tq bro!!~
    - aq bukan seorang photographer...aq hanya peminat kamu semua!!~ -
    Getok uBi [antara konspirasi & kompilasi fotografi]
    http://www.flickr.com/photos/bornraisedntrap

  7. #7

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    terima kasih......
    moga ilmu tu makin diberkatiNya....

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    dibawah jajahan DBKL & MPS
    Posts
    1,406

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    dasat2....
    thanx 4 sharing...
    "some people born to be good, but others make a good"
    http://www.flickr.com/photos/zulzphoto

  9. #9

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    terima kasih banyak2....

  10. #10

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s


    bagaimana mendapat gambar mood "dull" seperti di atas


    - gunakan file seperti tutorial 001 untuk memudahkan pembelajaran
    - klik layer 1
    - ctrl + A ( select all )
    - ctrl+shift+c ( copy all layer )
    - ctrl+v ( paste )



    - apa bila anda ctrl+v maka automatik akan keluar Layer 2 seperti gambar di atas


    - ctrl+shift+u ( desaturate )
    - maka anda akan dapat gambar seperti ini


    - turunkan opacity kepada 60 seperti bulatan merah di atas

    ///tammat | www.kukubesi.com
    Telah di Lancarkan
    - http://www.kukubesi.com

    Markas Fotografik Malaysia
    - http://markas.kukubesi.com

  11. #11

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    shah @lam
    Posts
    470

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    walaupun stepsimple..tp hasilnya..best..
    thanks kb..

  12. #12

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,935

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    terima kasih KB... ilmu dari ko memang sangat berguna... semoga anda selalu diberkati allah... amin...

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    wei ugly opssss KB... rajin ko yek..

    tq utk ilmu yang tak terhingga nih

  14. #14

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kandang
    Posts
    169

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    respek giler aku kat ko beb...org lain heboh pasal cs3 cs4...ko tenang aje gune ps 7...tabik spring...
    ::TheFotosintesisKandang::
    http://www.flickr.com/photos/hellomaker/
    ::Nak Buat semua Album CUSTOM:: sini---------------->http://epiloguecreations.com/blog/

  15. #15

    Re: KUKUBESI tutorial r i n g k a s

    tutorial ini merupakan cara aku membuat background dalam apa sahaja design yang aku lakukan. ia merupakan cara pantas dan mudah untuk di praktikkan.


    ingin mendapatkan background anda seperti ini???


    /// buat satu stage berukuran 500px x 400px yang kosong seperti ini


    /// klik > filter > render > cloud dan anda akan dapat paparan seperti ini


    /// klik > filter > blur > guassin blur > radius 60-70 shingga anda mendapat efek seperti di atas


    /// ctrl+b ( color balance)
    - midtone ( +75,0,-86 )
    - shadows ( +25 ,0, -80)

    /// ctrl+L ( level )
    - dapatkan kegelapan dan kecerahan secukup rasa


    /// masukkan satu image corak batik atau apa sahaja yang anda suka ( black and white )


    /// blendingkan dengan overlay atau softlight


    /// turunkan opacity kepada 50% dan anda akan dapat hasil seperti diatas

    terima kasih
    ***KB
    Telah di Lancarkan
    - http://www.kukubesi.com

    Markas Fotografik Malaysia
    - http://markas.kukubesi.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •