Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 84

Thread: Making Inexpensive Photography Props

  1. #1

    Making Inexpensive Photography Props

    Making Inexpensive Photography Props

    Adding props to your photographs can make an ordinary image extraordinary, and it does not necessarily require spending a lot of money. There are many different ways of making inexpensive photography props that are both fun and functional.

    The background is probably the most important prop in a picture. Just about anything large enough can be used as a background when it comes to portrait photography. A large flat sheet, any color, makes a wonderful background. This can be draped over an available wall, large piece of furniture, etc. If the dyed muslin backgrounds are what you prefer, these can easily be homemade. Plain tan muslin can be purchased by the yard at any fabric store and runs around $1-2 per yard. With a couple of buckets of permanent fabric dye and some creativity, very cool professional looking muslin backgrounds can be made at home.

    Everyday household items also make wonderful photography props. Have a big stock cooking pot? Place your baby inside it against a solid background with a chefs hat on. You'll have a very cute kitchen-themed picture! Photographing a newborn baby? Place the baby next to a wooden ruler wearing only a diaper. You'll have an adorable picture, and that prop only cost $.12!

    Maybe you're into a more classical look. Porcelain white columns are relatively inexpensive and can be purchased at just about any craft store. Combine this with some white tulle, also inexpensive and available at any fabric store, and you have a classic, dreamy look. You can get creative with different colors of tulle or flower petals, too, which can also enhance this look.

    Antique stores or flea markets can be a wonderful place to get inexpensive photography props. A good wooden chair or stool can be used for both children and adults as a prop. Don't be afraid to purchase a piece that needs a little love. A little sanding and a coat of paint can have just about anything looking like new. If painting isn't your style, then leave it shabby-chic and match your subjects clothing to the prop.

    Costumes can also make fun and inexpensive props. A pair or rain boots and an umbrella can make a very cute child's picture. A pair of reindeer antlers on a dog makes a fun holiday portrait. A fireman's hat, a mans necktie, Moms high heels, all make cute childrens portrait props. And all those things are possibly already sitting around the house.

    Finally, don't be afraid to look to nature for props that are even better than inexpensive, FREE! A tree can make a perfect prop for outdoor pictures. A pile of fall leaves, a bunch of wildflowers, a couple of pumpkins, the possibilities are endless.

    Making inexpensive photography props is simple, you just have to look at things creatively, and be willing to do some crafting/altering of your own. Once done, however, your new inexpensive photography props will look as good, if not better, than the high priced fake ones of the professionals!
    Writer: Angela Hamm
    Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Angela_Hamm

  2. #2

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    jom kita tengok balik menariknya penggunaan props dalam entry yang lepas-lepas....

    Ketika Bangi menyerang Melaka di zaman kegemilangannya... props untuk imej retro:
    http://www.fotopages.com.my/forum/vi...hp?f=19&t=6817

    Fotovela Kg Tehel Bemban by kukubesi
    http://www.fotopages.com.my/forum/vi...hp?f=31&t=4554

    Props dalam pre-wedding shots by peveyhack
    http://www.fotopages.com.my/forum/vi...hp?f=31&t=8638

    Props untuk menggambarkan kemeriahan raya
    http://www.fotopages.com.my/forum/vi...t=9278&start=0

  3. #3

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seri Kembangan - India - Paris
    Posts
    356

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    kewl pokcik..
    wise man create proverb, the fool repeat it

  4. #4

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    jom kita share sikit-sikit idea-idea tentang props yang mudah2,


    Yellow Plumeria in the pool


    saya memang suka campak bunga dalam kolam kalau ada peluang ke hotel.
    ...tapi untuk foto di atas, kita boleh gunakan bekas aiskrim macam kat bawah ni...

    p
    r
    o
    p
    s

    Colorful plumerias in scented water


    untuk background hitam, kita boleh gunakan apa-apa bekas hitam,
    kalau tak ada, kita boleh juga gunakan penutup tong sampah sebab lebih besar hehe...

    p
    r
    o
    p
    s

    Floral bath


    untuk kesan kebiru-biruan macam ni, saya gunakan kolam renang anak saya hehehe...



    ini jer dulu.... fikir-fikirkan la lagi apa-apa yang boleh kita buat props heeee

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    terima kasih pokcik kerana tidak jemu2 mengongsi ilmu pada kami...semuga Allah swt merahmati Pokcik dan family, aaamiin.
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  6. #6

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    State of Silver
    Posts
    5,364

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    saya kenal bekas kaler coklat tu..tq pokcik
    Friendship is The Union of Spirits, a Marriage of Hearts, and The Bond thereof Virtue..

    Fotopages - http://azryshah.fotopages.com
    Blog - http://lanunlaut.blogspot.com
    Flickr - http://www.flickr.com/photos/azrysyah/

  7. #7

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    Quote Originally Posted by mypokcik
    Yellow Plumeria in the pool
    Cantek, balik nanti nak kena beli bekas air ni...heheh
    Banyak nak kena belaja tuk lepas shutterstock ni.
    Thanks mypokcik. Tips yang berguna.

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    hanty cuti ari ni ..replacement maid tak turn up..jadi hanty jadi bibik aaar...basuh kain, masak...aaar ni tadi curi tulang jap, amik besen basuh kain dan shoot...blasahjerlah..airnya kotor si yankee (monkey) letak ekor dia dalam air.. :lol: bunga kaler2 hanty tak ada, ni bunga dari water plant yg meliar...cabut2 campak dan shoot...memang hanty kurang details bab cahaya kat mana ke ada sampah dalam ayo ke atau lens kotor...blasahjer pokcik janji cuba...thank you big big pokcik :wink:

    angle menegak


    angle melintang
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    lupa pulak..bunga tu tak disusun, after sometimes in the water dia bercantum cenggitu...mula2 shoot bunga tu sebiji2 berasingan tapi ntah apa yg jadintah..so hanty pergi cari butterfly dulu, then came back kat besen dah nampak bunga tu bercantum demikian..
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    hanty.... gmbr makin best!!!!!!

  11. #11

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    memang luarbiasa....
    prop yg biasa-biasa... tapi fotonya keren banget...

  12. #12

    Re: Making Inexpensive Photography Props



    semangat macam ni yang kita mau...
    good job hanty... bunga yang ordinary sudah kelihatan extraordinary!
    dengan isolation dan plain background,
    yang biasa boleh kelihatan luar biasa!
    semuanya dengan simple props...!


    apa yang penting, kita kena fikir macam mana nak bagi ummppphhh pada subjek yang biasa2

    saya ada foto contoh teknik begini dari bunga yang biasa-biasa




    jom ! cari besen biru hehehehe!

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    sini hujan lebat..hanty baru terjaga dari tidoooorrr penat aar jadi bibik satu hari..ni nak ngemob lak...besen biru tadi ntah mana hanty letak...ntah2 hanyut masuk longkang :lol: pokcik antara yg sering bagi semangat untuk kita cuba sesuatu yg baru, tapi kan pokcik hanty ni ada hangin2 skit...time malas ntah mana hanty letak kamera hanty tu, time rajin tgh masak pun hanty curi tulang...ssshhhh jgn bagi tau sesaper eik... :P jom cari besen biru semola...jom...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    menegak sudah, melintang pun udah...aaar ni yg menyenget....juga sama cam tadi dari arah lain ler...kona baring style.. :lol: ..kalau rajin hanty cari tudung tong sampah hitam lak...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425

    Re: Making Inexpensive Photography Props

    wah.....wahhhhhhhhhh... tabikssss
    kalu pokcik kata yang mama punya tu tak lawa, sure pakcik tgh miigrain atau SIPB tu...
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •