Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 72

Thread: Photo Trip by Train | KL-Dabong

  1. #1

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Photo Trip by Train | KL-Dabong

    Keretapi merupakan antara pengangkutan awam tertua yang masih beroperasi di Malaysia. Bermula sejak zaman kolonial British bagi tujuan mengangkut bijih timah, dan sehingga hari ini, deperluaskan untuk tujuan pengangkutan awam dan penghantaran barang. Di Semenanjung Malaysia, terdapat dua laluan utama landasa keretapi, iaitu Laluan Pantai Barat dan Lauan Pantai Timur.



    Selasa lalu, 21 Oktober 2008, saya serta 2 lagi rakan telah mengadakan trip photo menaiki perkhidmatan keretapi KTMB bermula dari Stesen Sentral Kuala Lumpur hingga Ke stesen Dabong, Kelantan. Matlamat/Target masing-masing agak berbeza, namun masih berlandaskan minat yang mendalam terhadap fotografi. Tiada tekanan, kekangan masa, masing-masing bebas mencari subjek yang dikehendaki sepanjang perjalanan. Di sini saya kongsikan sedikit pengalaman dan foto-foto yang sempat dirakam sepanjang perjalanan.

    Hari pertama, bermula daripada perjalanan dari Stesen Sentral Kuala Lumpur, melalui stesen-stesen lain seperti Kajang, Seremban, Bahau, Gemas.
















  2. #2

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    Dabong merupakan pekan kecil yeng terletak dalam jajahan daerah Jeli, Kelantan. Kebanyakan pelawat luar berkunjung ke sini untuk mejelajah Gua Ikan dan gua-gua lain, Mendaki Gunung Stong-Ayam, berakit di Sungai Nenggiri ataupun berkunjung ke Air Terjun Jelawang. Tapi trip kami ni, tak satu pon tempat tu kami pergi. Tumpuan utama kami ialah stesen keretapi.

    Lebih kurang Jam 8 pagi, kami sampai di Stesen KTMB Dabong. Ada warung kecil di sebelah stesen, dan di situlah kami bersarapan.

    * Recommended breakfast menu : Roti Canai & Roti Telur













    * bersambung...

  3. #3

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG













    Sepanjang perjalanan, kebanyakan aktiviti setempat tertumpu di sepanjang laluan rel keretapi..

  4. #4

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bandar Proton Tanjong Malim
    Posts
    348

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    Quote Originally Posted by aminorazmi
    Dabong merupakan pekan kecil yeng terletak dalam jajahan daerah Jeli, Kelantan. Kebanyakan pelawat luar berkunjung ke sini untuk mejelajah Gua Ikan dan gua-gua lain, Mendaki Gunung Stong-Ayam, berakit di Sungai Nenggiri ataupun berkunjung ke Air Terjun Jelawang. Tapi trip kami ni, tak satu pon tempat tu kami pergi. Tumpuan utama kami ialah stesen keretapi.

    Lebih kurang Jam 8 pagi, kami sampai di Stesen KTMB Dabong. Ada warung kecil di sebelah stesen, dan di situlah kami bersarapan.

    * Recommended breakfast menu : Roti Canai & Roti Telur













    * bersambung...

    bagus, good job, kalau tak silap aku... dabong dan lojing dah jadi majlis daerah , dia dah ada DO sendiri
    facebook/email : machangmann@hotmail.com

  5. #5

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    gelagat di stesen keretapi dabong



    Antara penumpang "local train"



    anak-anak pulang dari sekolah



    walaupun kecik, baju lambang marijuana tu...thehehehe


  6. #6

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    Stesen Bukit Abu



    Kalau tak sempat beli tiket di stesen, masih boleh beli ketika dalam perjalanan


  7. #7

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    Petugas KTM sedang mengira wang jualan tiket...







    Antara barang yang terdapat dalam gerabak kargo


  8. #8

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Rasanyer dok KL....
    Posts
    613

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    Quote Originally Posted by aminorazmi
    Petugas KTM sedang mengira wang jualan tiket...




    gbr semua best.. ni paling aku suka..

  9. #9

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    putrajaya
    Posts
    466

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    ptt la sibuk ke dabong. wat xpdc upenye.
    No virus found in this outgoing message | http://www.kapalkertas.net

  10. #10

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    interesting n very nice.
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


  11. #11

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Kajang
    Posts
    1,430

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    huhu.. gi ngan Din & Nasir eh? pojek beso ni. hehehe

  12. #12

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    Anak-anak sekolah turun di stesen-stesen kecil



    Gelagat di dalam gerabak



    Stesen Manik Urai, klasik stesen ni, pakai pelantar kayu lagi..



    Antara peniaga di dalam gerabak


  13. #13

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG



    Berhenti kat sini agak lam, sebab train berselisih...




  14. #14

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    from bangi to klcc
    Posts
    500

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    1st, ayat trademark ko dibawah tu "aku dan kamera cabukku..." tidak bole diterima pakai lagi..pasal ko pun dah guna D300....huhu..

    2nd, good travel series min!

    3rd, fhoto dgn entry yg diselang seli membuatkan ia menjadi lebih menarik..xsabar2 nak menunggu next series plak..huhu

    4th, sememangnya dgn adanya entry ini..menjadi panduan kpd kami yg junior ini..

  15. #15

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo Trip by Train: KL-DABONG

    gelagat dalam keretapi...








Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •