Page 3 of 15 FirstFirst 1234513 ... LastLast
Results 31 to 45 of 212

Thread: FOTO | Hutan Lipur Sungai Tekala

  1. #31

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pee Jay
    Posts
    239

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Quote Originally Posted by dome
    Quote Originally Posted by midnite
    Sementara Cik Balqish, Diana Dee & Atie tgh sibuk shoot air terjun, saya sempat gak shoot pics awek nie..

    This is Fa aka Farusliza, our model for the day..
    kalau ada model..cantik buat shot 'bermain dgn cahaya' ,
    kena bawak reflector lagi bagus.

    Fa...fa ..sejuk ati abg tgk fa
    wakakakakaka
    Huhu.. hati abang nie lagi sejuk.. dah beku..
    Do visit my Fotopage at:

    http://amrili.fotopages.com/

    5D Mk II forever...

  2. #32

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Kajang
    Posts
    72

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    hai...nampaknya hati abang2 kita dah sejuk beku......
    tak payah berendam dalam air terjun tu pun....he...he...

    dome,...mmm nampak sangat saya tak habis katam baca manual tu...he...he.....
    esok saya study ...malam ni kalau baca memang tak masuk....

    seronok kelas malam ni....TQ ..

  3. #33

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    wakakakaka ,

    satu nak tanya...kat hutan lipur ni ada ranger tak ?
    mcm kat ulu yam ada..time kitorang pergi ari tu siap nak charge tripod yang kitorang bawak.

    ok..esok baca ,
    buku manual tu dia tak leh baca sekali gus
    nanti boring dan pening terutama bila kita baru dgn kamera
    dia kena baca sikit2 utk faham teknikal kamera yang kita gunapakai tu
    photography tak susah..yang susah kreativiti , ini takde manual
    cuma gambar2 orang lain sebagai rujukan kita terutama utk hasilkan komposisi yang baik ,
    lukisan2 juga boleh kita buat rujukan ,
    picasso pernah berkata 'Good artists copy. Great artists steal'

  4. #34

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pee Jay
    Posts
    239

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Dome, dasyat ko punye editing kat website bro..
    Ko pakai editing cam mana? leh ajar tak?
    Aku pakai cam nie je.. levels, curves, colour balance (kalau perlu), hue/saturation & unsharp mask.. kadang2 aku crop gak kalau composition kureng.. ade tips2 tak? Thanks..
    Do visit my Fotopage at:

    http://amrili.fotopages.com/

    5D Mk II forever...

  5. #35

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    ntah la midnite.
    aku main sedap rasa jer
    ikut mode gak tapi byk pakai curves ,

    kalau kau nak enhanced detail try pakai unsharp mask
    kat radius tu ko tarik kasi habis ( 250.0 )
    kat threshold tu set 0
    kat amaunt tu pakai2 adjust ikut gambar ,biasa 30 kebawah
    lebih2 gambar jadi over terutama kalau gambar ada byk white area mcm waterfall
    try lah

  6. #36

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pee Jay
    Posts
    239

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Quote Originally Posted by dome
    ntah la midnite.
    aku main sedap rasa jer
    ikut mode gak tapi byk pakai curves ,

    kalau kau nak enhanced detail try pakai unsharp mask
    kat radius tu ko tarik kasi habis ( 250.0 )
    kat threshold tu set 0
    kat amaunt tu pakai2 adjust ikut gambar ,biasa 30 kebawah
    lebih2 gambar jadi over terutama kalau gambar ada byk white area mcm waterfall
    try lah
    Thanks.. macamana ko buat skin texture jadi smooth macam tu? lawa beb.. ko banyak pakai layers tak?
    Do visit my Fotopage at:

    http://amrili.fotopages.com/

    5D Mk II forever...

  7. #37

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    x sabar nk tgk gambar hasil D90... hehe..
    nak tgk leh sejukkan hati ke x.. thehehee..

  8. #38

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pee Jay
    Posts
    239

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Aku bile pakai curves tu aku buat "S" curve je, utk tinggikan contrast.. bro buat macamana pulak? huhu, banyak lagi kene belajar pasai PS nie..
    Do visit my Fotopage at:

    http://amrili.fotopages.com/

    5D Mk II forever...

  9. #39

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Rasanyer dok KL....
    Posts
    613

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Quote Originally Posted by dome
    ntah la midnite.
    aku main sedap rasa jer
    ikut mode gak tapi byk pakai curves ,

    kalau kau nak enhanced detail try pakai unsharp mask
    kat radius tu ko tarik kasi habis ( 250.0 )
    kat threshold tu set 0
    kat amaunt tu pakai2 adjust ikut gambar ,biasa 30 kebawah
    lebih2 gambar jadi over terutama kalau gambar ada byk white area mcm waterfall
    try lah
    uikkkss.. nota penting... salinggg.. salingggggg....

  10. #40

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pee Jay
    Posts
    239

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Satu lagi gambar Fa.. saje nak try soft-focus effect buat kat PS..

    Do visit my Fotopage at:

    http://amrili.fotopages.com/

    5D Mk II forever...

  11. #41

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Bandar Baru Bangi, Selangor
    Posts
    264

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    hemm...sorry yer..need more time la..
    pening shoot raw hr tue...so nie tgh pusing...

  12. #42

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Quote Originally Posted by midnite
    Aku bile pakai curves tu aku buat "S" curve je, utk tinggikan contrast.. bro buat macamana pulak? huhu, banyak lagi kene belajar pasai PS nie..
    Thanks.. macamana ko buat skin texture jadi smooth macam tu? lawa beb.. ko banyak pakai layers tak?
    aku tak tentu.bergantung kepada gambar jugak kerana setiap gambar kondisi lighting dia berbeda2.
    ada tu pakai auto curves pun dah ok
    skin tu banyak cara boleh olah ,
    nak paling mudah pakai jer plug in mcm potraiture
    aku ni jenis malas gak nak mengedit lama2 dan berlayer2
    thehehehe

  13. #43

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pee Jay
    Posts
    239

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Quote Originally Posted by dome
    Quote Originally Posted by midnite
    Aku bile pakai curves tu aku buat "S" curve je, utk tinggikan contrast.. bro buat macamana pulak? huhu, banyak lagi kene belajar pasai PS nie..
    Thanks.. macamana ko buat skin texture jadi smooth macam tu? lawa beb.. ko banyak pakai layers tak?
    aku tak tentu.bergantung kepada gambar jugak kerana setiap gambar kondisi lighting dia berbeda2.
    ada tu pakai auto curves pun dah ok
    skin tu banyak cara boleh olah ,
    nak paling mudah pakai jer plug in mcm potraiture
    aku ni jenis malas gak nak mengedit lama2 dan berlayer2
    thehehehe
    Haha.. thanks bro, nanti aku try..
    Do visit my Fotopage at:

    http://amrili.fotopages.com/

    5D Mk II forever...

  14. #44

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Quote Originally Posted by midnite
    Satu lagi gambar Fa.. saje nak try soft-focus effect buat kat PS..

    rasa mcm tak berapa sedap di pandang,
    mcm overglow pun ada juga

  15. #45

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: FOTO l Hutan Lipur Sungai Tekala.

    Quote Originally Posted by DianaDee
    hemm...sorry yer..need more time la..
    pening shoot raw hr tue...so nie tgh pusing...
    kenapa pening diana ,
    raw la bagus.. fail mentah yang kita boleh olah lebih detail
    kalau pakai nikong ,pakai saja captureNX

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •