Results 1 to 6 of 6

Thread: Infrared | Teknik editing gambar tone warna - Part 2

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Infrared | Teknik editing gambar tone warna - Part 2

    ini salah satu kaedah asas bagi manipulasi tone ir melalui pengolahan white balance melalui fail RAW ,
    untuk editing ini di perlukan gambar IR shot dalam format raw ,
    kemudian di buka melalui perisian nikon capture/ capture NX 1 / 2




    buka di capture NX ,
    tengok panel sebelah kanan,
    ambil 'camera setting'
    klik 'white balance' - pilih 'set gray point'
    klik butang 'start'

    selepas itu gambar boleh di save ke format JPEG dah di olah melalui photoshop mengikut citarasa masing-masing.



    ada 3 point contoh dalam tutorial ini

    Point 1 - Air
    Point 2 - Shadow bot (black)
    Point 3 - Awan




    gambar asal


    ni sample gambar asal yg tidak di oleh white balance selepas di swap channel dan auto curves


    1 - Point satu

    WB yg bertukar selepas di point pada point 1


    di swap channel dan auto curves


    2 - Point dua

    WB yg bertukar selepas di point pada point 2


    di swap channel dan auto curves

    3 - Point tiga

    WB yg bertukar selepas di point pada point 3


    di swap channel dan auto curves



    sekarang anda dapat lihat perbezaan output warna yang terhasil berbeza-beza,
    bebas saja untuk point di mana-mana bahagian gambar,
    ini adalah kelebihan menggunakan format RAW


    TErima kasih,


    s/k : aji bukit indah,ampang

  2. #2

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna - Part 2

    Mekasih la Avam Dome...
    Buleh test lepas nims...
    Blasah jer...

  3. #3

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    putrajaya
    Posts
    466

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna - Part 2

    makasey dome. amat berguna info2 camni.
    No virus found in this outgoing message | http://www.kapalkertas.net

  4. #4

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    selangor
    Posts
    443

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna - Part 2

    dome
    bila lagi nak outing IR ni?>..
    kamera asyik dok terperap je... .....

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna - Part 2

    datang la ganu abah... thehehe

  6. #6

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    selangor
    Posts
    443

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna - Part 2

    wahhhh
    ganu kalau macam KL-seremban, hari2 pun aku boleh datang ..
    skarang musin hujan la.. tak best!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •