Page 3 of 9 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 121

Thread: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

  1. #31

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,912

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Terima kasih kepada semua yg memberi kerjasama. dari saya yg tak seberapa. banyak lagi benda yg perlu saya belajar. komen forumer amat lah di hargai.



    terima kasih kepada jaggat, amin, ejot, zzoux dan semua yg terlibat dalam outing kali ni.

  2. #32

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Pandangan sy sekadar berpandukan (1. persiapan selama sebulan (2."gadis2 berpakaian tradisional" (3. hutan belantara (4. Photo2 yg dipos kesini.

    sy punya photos hanyut melaut sebenarnya
    Lebih teruk dari u all. tapi saya ambik foto sbg hobby jer. "Just picking up" kata orang kg saya.

    Sbg org yg terlibat dalam book publishing kebiasaannya sy berpandu kepada gambar2 yg diserahkan sahaja . Biasanya kami tak ambik pot bagaimana persiapan yg dibuat semasa pengambaran. Tapi disini its okay untuk menceritakan pengalaman dari mula hingga akhir kerana
    sama2 kita disini dapat belajar. bab ini Tahniah. Bravo !!!

    Tapi kalau sebulan masa diambil -" dr segi logistik dan sehinggalah ke perkara yg paling kecil dr segi makanan utk team yg terlibat, alhamdulillah, dengan cuaca yg sangat baik kami telah dapat menyempurnakan apa yang di inginkan." bab kata zzoux. Persediaan prop mcm mana?

    Rasanya tak ader interaction yg benar2 berlaku antara photographers dengan subjek/model. Mungkin kerana nak belajar tentang pencahayaan hingga lupa nak set plot dengan betul. So everybody was anxious nak tengok end result. Ini lah perkara yg utama yg mesti kita tengok
    terlebih dahulu.

    Sy kata kurang interaction dengan model sebab most of the photos yg diberi jelas tak ada eye contact.Photog lemas dengan teknik pencahayaannya dan akhirnya lupa letak duduk model, eye contact and prop. Maaf kalau sya silap tafsir.

    Bunga melor atas paler model tu di ambik dari sekeliling atau di bawa masuk dari luar? Bunga melor ni tak berapa sesuai kerana jarang tumbuh dikawasan sebegini. Sesuai untuk prop misteri....errrr ala ala prop tanah kuburan ok lah.

    Setuju dengan bab selipar jepun tu. Kenapa tak soh model lucut jer sementara selipar jepun tu. Mungkin model tak di guide. No interaction sy rasa. Baru lebih realistik.

    Baju model pun cam baju kurung kedah yg sesuai untuk prop sawah padi.
    Lebih lebih lagi dengan riuk lengok model yg pegang ketampi.semoga pandangan ikhlas saya dapat diterima seadanya. Mungkin dari sini dapat kita usahakan untuk menghantar gambar2 untuk tujuan penerbitan. This is what people in publishing look for.

    Last sekali terima kasih atas pelawaan untuk ikuti outing oleh aishifu.
    A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.

  3. #33

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,912

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Quote Originally Posted by rawalpindi
    Pandangan sy sekadar berpandukan (1. persiapan selama sebulan (2."gadis2 berpakaian tradisional" (3. hutan belantara (4. Photo2 yg dipos kesini.

    sy punya photos hanyut melaut sebenarnya
    Lebih teruk dari u all. tapi saya ambik foto sbg hobby jer. "Just picking up" kata orang kg saya.

    Sbg org yg terlibat dalam book publishing kebiasaannya sy berpandu kepada gambar2 yg diserahkan sahaja . Biasanya kami tak ambik pot bagaimana persiapan yg dibuat semasa pengambaran. Tapi disini its okay untuk menceritakan pengalaman dari mula hingga akhir kerana
    sama2 kita disini dapat belajar. bab ini Tahniah. Bravo !!!

    - kenyataan yg di boldkan agak menyedihkan. saudara seakan tidak menghargai usaha photog dalam menghasilkan gambar.

    Tapi kalau sebulan masa diambil -" dr segi logistik dan sehinggalah ke perkara yg paling kecil dr segi makanan utk team yg terlibat, alhamdulillah, dengan cuaca yg sangat baik kami telah dapat menyempurnakan apa yang di inginkan." bab kata zzoux. Persediaan prop mcm mana?

    - kami akui ada kekurangan dari segi prop. terima kasih atas teguran saudara.

    Rasanya tak ader interaction yg benar2 berlaku antara photographers dengan subjek/model. Mungkin kerana nak belajar tentang pencahayaan hingga lupa nak set plot dengan betul. So everybody was anxious nak tengok end result. Ini lah perkara yg utama yg mesti kita tengok
    terlebih dahulu.

    Sy kata kurang interaction dengan model sebab most of the photos yg diberi jelas tak ada eye contact.Photog lemas dengan teknik pencahayaannya dan akhirnya lupa letak duduk model, eye contact and prop. Maaf kalau sya silap tafsir.

    - saudara lebih teliti dalam hal ini ..... saya amat berbesar hati jika saudara dapat mengajar kami bagaimana nak interact dengan model.

    Bunga melor atas paler model tu di ambik dari sekeliling atau di bawa masuk dari luar? Bunga melor ni tak berapa sesuai kerana jarang tumbuh dikawasan sebegini. Sesuai untuk prop misteri....errrr ala ala prop tanah kuburan ok lah.

    - maafkan kami, untuk pengetahuan saudara kami pakai bunga kemboja. bukan bunga melor.

    Melor :


    Kemboja :


    Setuju dengan bab selipar jepun tu. Kenapa tak soh model lucut jer sementara selipar jepun tu. Mungkin model tak di guide. No interaction sy rasa. Baru lebih realistik.

    - terima kasih atas teguran ini.

    Baju model pun cam baju kurung kedah yg sesuai untuk prop sawah padi.
    Lebih lebih lagi dengan riuk lengok model yg pegang ketampi.semoga pandangan ikhlas saya dapat diterima seadanya. Mungkin dari sini dapat kita usahakan untuk menghantar gambar2 untuk tujuan penerbitan. This is what people in publishing look for.

    - mungkin di masa hadapan saudara boleh sponsor baju yg lebih related dengan tema.

    Last sekali terima kasih atas pelawaan untuk ikuti outing oleh aishifu.
    saya akui ada kelemahan di dalam menjalankan process shooting kali ini. kami melihatnyer sebagai satu kelemahan yg boleh di perbaiki dari masa kesemasa. terima kasih

  4. #34

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    - kenyataan yg di boldkan agak menyedihkan. saudara seakan tidak menghargai usaha photog dalam menghasilkan gambar

    Sebagai photographer yg berkira2 nak cari makan dengan cara ini terpaksa lah akui akan hakikat ini. Bukan maksudnya tak menghargai...tapi ini lah kenyataan kepada mereka yg cuba2 nak cari makan dalam bidang photography ini. Survival of the fittest. Entah berapa banyak photo yg publish setiap saat serata dunia. Dan kita kena realistik dengan apa yg kita usahakan.
    This is a cruel world....bukan masa untuk bermanja2, bersedih2 dan mintak dihargai.

    Ini kehendak dunia photograpy sekarang...bukan nya sy yg hendak kata tak menghargai usaha para photog. Tanpa photog, publishing house tak akan ujud jugak. pandai2 lah kita judge sejauh mana kemampuan kita.
    A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.

  5. #35

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Bangi - PJ
    Posts
    485

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Quote Originally Posted by rawalpindi
    Last sekali terima kasih atas pelawaan untuk ikuti outing oleh aishifu.
    erkk..bile masa sy ajak pi outing...sy ajak TT laa...nie la contoh x de interaction...miscommunication hehe.
    bole kite ber'eye' contact..hehehe.

    Apa2 pun we all take notes with all the comments, terima kasih skali lagi...
    ----------------------------------------------------------------------------
    ShutterChance
    Flickr!


    ----------------------------------------------------------------------------

  6. #36

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Kelate - KL, France
    Posts
    633

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Saya rasa bro rawalpindi ni mesti slalu kena rotan n marah2 masa nak bljr photog ni, x penah bermanja2, bersedih2 dan mintak dihargai.
    Msti banyak ilmu bro rawalpindi ni, jgn teori je lebih sudah kui3x

  7. #37

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Zul78 quote: - saudara lebih teliti dalam hal ini ..... saya amat berbesar hati jika saudara dapat mengajar kami bagaimana nak interact dengan model.
    Aishifu quote:erkk..bile masa sy ajak pi outing...sy ajak TT laa...nie la contoh x de interaction...miscommunication hehe.
    bole kite ber'eye' contact..hehehe.
    hehehe...ini sekadar contoh camner you all miscommunication dengan subjek/model tersebut. Zul78...This is how you all tak interact dengan subjek/model. So jangan kata saya tak ajar. Aishifu terima kasih atas respon kepada komentar saya...sekurang2nya dapat ler Zul78 belajar what is interaction/miscommunication.

    Lain kali kita belajar subjek "attention to detail".
    A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.

  8. #38

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Xjukie Msti banyak ilmu bro rawalpindi ni, jgn teori je lebih sudah kui3x
    Tidak ada subjek yg lebih teori dari praktikal melainkan bidang fotografi. Jenuh jugak duit kalau nak beli magazine photography setiap bulan. belum kira buku2 photography. Jadi kalau dah ada dslr camera kenapa nak beli buku/magazine lagi? Lahai banyak nyer nak absorb caranya/teorinya. Teori-teori teori.

    Setiap photoq yg pro keluar menembak mesti ada banyak teori dalam kepala. Kalau tidak buang masa jer...bak kata orang kampung saya..."awat hang dok pi tembak babi buta". ...opppsss salah salah.. "awat hang dok pi tembak membabi buta je". Tu bukan kata sy...orang kg saya yg kata.
    A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.

  9. #39

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Blue Planet
    Posts
    845

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Quote Originally Posted by rawalpindi
    Sbg org yg terlibat dalam book publishing kebiasaannya sy berpandu kepada gambar2 yg diserahkan sahaja . Biasanya kami tak ambik pot bagaimana persiapan yg dibuat semasa pengambaran. Tapi disini its okay untuk menceritakan pengalaman dari mula hingga akhir kerana
    sama2 kita disini dapat belajar. bab ini Tahniah. Bravo !!!
    Sy rasa anda mengagung2kan bidang publishing yg mana anda lupa tujuan asal forum ni sebenarnya adalah sebagai gedung ilmu yg menceritakan dr A-Z susah senang fotografi.

    Tapi kalau sebulan masa diambil -" dr segi logistik dan sehinggalah ke perkara yg paling kecil dr segi makanan utk team yg terlibat, alhamdulillah, dengan cuaca yg sangat baik kami telah dapat menyempurnakan apa yang di inginkan." bab kata zzoux. Persediaan prop mcm mana?
    Dari segi prop, sy rasakan hampir 95% berjaya. Lagi 5% tu silapnya kat selipar jepun plastik tu. Sy beri 1 scenario, katalah ada model yang anda terpaksa shoot, tapi malangnya model tu baru lepas eksiden dan telinga sebelah kanannya putus. Adakah anda akan shoot direct menampakkan muka model tu? Sy pasti anda akan shoot profil sebelah kirinya saje, tak begitu? Samalah begitunya dengan kes outing ini. Kami cuba mendapatkan peralatan dan prop yg terbaik dapat kami sediakan tapi malangnya kami tak berjaya mendapatkan kasut yg sesuai utk tema kami. Jadi takkan sebab selipar nak kensel shoot? Jadi photografer kenalah pandai dalam menyesuaikan keaddan walau terdapat even minor issue. Fikirkan
    Tetapi, kenapa kami post juga gambar yg menampakkan selipar Jepun? Sebab kami ingin berkongsi sesama kawan2 di forum ni tentang apa yg cuba disampaikan. Kami bukan nak jual kat publishing kompeni. Atau adakah saudara post gambar kat FMDC ni yg 100% berkualiti sahaja memandangkan anda dr background publishing?


    Rasanya tak ader interaction yg benar2 berlaku antara photographers dengan subjek/model. Mungkin kerana nak belajar tentang pencahayaan hingga lupa nak set plot dengan betul. So everybody was anxious nak tengok end result. Ini lah perkara yg utama yg mesti kita tengok terlebih dahulu.

    Sy kata kurang interaction dengan model sebab most of the photos yg diberi jelas tak ada eye contact.Photog lemas dengan teknik pencahayaannya dan akhirnya lupa letak duduk model, eye contact and prop. Maaf kalau sya silap tafsir.
    Sy rasa saudara memang pakar dalm bidang publishing. Sy memang tak pandai dan tak pernah ada pengalaman dalam bidang ni, so segala input yg saudara berikan amat sy hargai. Sy sedang melihat beberapa international mag, dan apa yg memeranjatkan sy adalah kebanyakan gambar yg diambil memperlihatkan model tidak mempunyai interaksi dengan photographernya . Mata pandang kelain muka pandang kelain. Kepala crop separuh dll. Jadi kesimpulannya disini, salah cara mereka walaupun mereka sudah dipersada antarabangsa. Ramai kenkawan yang ingin belajar dalam forum ini, termasuklah sy, harapnya anda memberikan maklumat yg JITU & TEPAT dan tak SESAT kan kami

    Bunga melor atas paler model tu di ambik dari sekeliling atau di bawa masuk dari luar? Bunga melor ni tak berapa sesuai kerana jarang tumbuh dikawasan sebegini. Sesuai untuk prop misteri....errrr ala ala prop tanah kuburan ok lah.

    Setuju dengan bab selipar jepun tu. Kenapa tak soh model lucut jer sementara selipar jepun tu. Mungkin model tak di guide. No interaction sy rasa. Baru lebih realistik.
    Bab ni nak mintak pendapat saudara. Mungkin ada caranya dalam hutan yg penuh duri, serangga liar sana-sini, saudara boleh bukak kasut dan berkaki ayam. Pls let us know how
    Atau mungkin sebagai seorang photografer anda main redah blasah tanpa memikirkan soal keselamatan diri sendiri atau orang lain?


    Baju model pun cam baju kurung kedah yg sesuai untuk prop sawah padi.
    Lebih lebih lagi dengan riuk lengok model yg pegang ketampi.semoga pandangan ikhlas saya dapat diterima seadanya. Mungkin dari sini dapat kita usahakan untuk menghantar gambar2 untuk tujuan penerbitan. This is what people in publishing look for.
    Sy rasa takde masalah yg mengaitkan baju dan logistik as long menampakkan imej Melayu traditional. Kena realistiklah sikit. Tema asalnya kan gadis Melayu berpakaian traditional, nasib baik kami tak suruh derang pakai gaun. Atau anda bole tengok balik iklan Sendayu Tinggi. Apa kaitan baju yg diguna dengan suasana yg cuba digambarkan?
    mataku adalah kameraku, tapi kameraku bukanlah mataku

    http://www.pesonaimage.com
    http://twitter.com/pesonaimage

  10. #40

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ...ada di sini...
    Posts
    614

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    jaggat takkan post sekeping je kot...?

  11. #41

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    ZZOUX
    Sy rasa anda mengagung2kan bidang publishing yg mana anda lupa tujuan asal forum ni sebenarnya adalah sebagai gedung ilmu yg menceritakan dr A-Z susah senang fotografi.
    We're here from all walk of life. Ada full time photog, part-time photog dan sudah tentu ada yg pro, amatur and jugak semi pro. Just name it. Jangan lupa mungkin ada drebar teksi, drebar bas, lori, backhoe dan mungkin jugak ada juruterbang yg menggunakan forum ini. Siapa pun mereka, semua nya pegang steering lah katakan. Jadi sapa pun kita disini...pada asalnya semua pegang camera...samaada hp,pnS, slr, dslr maupun pinhole camera. Minat ka tak minat ka..sewajarnya semua miliki camera. Jadi sudah tentulah ragam forum ni berpaksikan pada ruang lingkup yg terlalu terbuka atau sangat luas. Yg jadi pilot mungkin nak menceritakan sudut pandang atas ke bawah. Yg drebar di bawah pulak nya mengkisahkan apa yg berlaku dibawah. Jadi kita jangan lah expect benda2 yg berada di sekitar kepompong kita je. Mcm orang kampung saya kata...kadang2 kena lah "out of the box". Baru kita tau tinggi rendah duniawi ini. Jangan kita mengharapkan setiap insan sentiasa memuji akan apa yg kita lakukan. Sesekali kita dengar lah orang dari luar memberi pandangan atau pendapat mereka tentang diri kita.

    Bila kita pos jer apa2 foto ke web...ianya ada kena-mengena dengan web publishing. Bila masuk majalah atau buku...ianya ada kaitan dengan book/magazine publishing...maka lahirlah...istilah2 seperti photo gallery, photo-stock, wedding photography, landscape/architecture fotography dsbg nya. Jadi saya nak bertanya, sapa yg lupa ?

    Disini Kita boleh cerita susah senangnya bila sesi photography. Tak jadi kesalahan. Takder orang yg melarang. Ada duri ker, pacat ke yg menjadi halangan boleh kita riwayatkan disini sebagai mana sdr2 telah buat. Cuma janganlah mengharapkan pujian atau simpati dari forummers.Nak terima pandangan/ komentar itu terpulak pada kita...yg baik kita terima, yg buruk kita ignore. Mcm orang kg saya kata...buat baik berpada2 buat jahat jangan sekali, buat lah banyak2 kali.

    Kalau book publishers kata mereka taknak dengar sengsaranya photog bila keluar shooting jangan lah marah. Sebab segala nya berbalik kepada diri photog tu sendiri. Harga diri dan harga karya photog bergantung kepada penilaian photog tu sendiri.

    Kuasa ada pada anda...."ANDA YG TENTUKAN HARGA HASIL KARYA(photograph) ANDA SENDIRI"...so CHARGE lah mengikut budi bicara photog itu sendiri. kalau rasa anda terpaksa berkejar ke sepital kerana tertusuk duri...charge lah bersekali. Kalau rasa duit minyak banyak yg keluar kerana pergi menembak, masuk sekali dalam bil. Samada publisher setuju/tak setuju itulah dtg nya nilai sesuatu photo. Publisher tak menilai cara mana anda bekerja...yg dia kena pilih adalah gambar 1 dalam sejuta. this is a cruel world. Jadi bukan mudah kerja seorang publisher...photog looks thru the lens...book/magazinepublisher looks thru magnifying glass.

    kesimpulan nya istilah "apa ada pada nama" tak boleh di guna pakai dalam bidang photografi. "Mesti kena dengan nama", new branding gitu.

    bersambung... ;-)
    A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.

  12. #42

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    fi Ardillah
    Posts
    1,916

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Saya juga dari bidang penerbitan dan percetakan, syarikat yang menerbitkan dan mencetak majalah², buku teks sekolah menengah, buku² agama, dan pelbagai jenis buku umum, dan overall sy baca dari awal sy kurang bersetuju dgn kenyataan yang diberikan oleh rawalpindi, sorry to say that...full stop

    "sy bukan penjual kitab, sy editor bagi bahan yang akan diterbitkan"
    من صمت نجا
    "Captures the spiritual beauty of creation itself"
    Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value
    PhotoFolio | flickr™ | Callidesign™

  13. #43

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    "Kerajaan CINTA"
    Posts
    1,527

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    rawalpindi wrote:
    Pandangan sy sekadar berpandukan (1. persiapan selama sebulan (2."gadis2 berpakaian tradisional" (3. hutan belantara (4. Photo2 yg dipos kesini.

    sy punya photos hanyut melaut sebenarnya
    Lebih teruk dari u all. tapi saya ambik foto sbg hobby jer. "Just picking up" kata orang kg saya.

    Sbg org yg terlibat dalam book publishing kebiasaannya sy berpandu kepada gambar2 yg diserahkan sahaja . Biasanya kami tak ambik pot bagaimana persiapan yg dibuat semasa pengambaran. Tapi disini its okay untuk menceritakan pengalaman dari mula hingga akhir kerana
    sama2 kita disini dapat belajar. bab ini Tahniah. Bravo !!!
    - Selama pengalaman saya menjadi photographer selama ini, saya akan bekerja dengan art director, jika tidak sekalipun saya akan mendapat arahan dari art director yg akan mengarahkan apa yg perlu ada dan tak perlu ada pada gambar yg akan dihasilakan. Selalunya art director akan menyediakan segala props jika tidak akan ada extra charges untuk props.


    Tapi kalau sebulan masa diambil -" dr segi logistik dan sehinggalah ke perkara yg paling kecil dr segi makanan utk team yg terlibat, alhamdulillah, dengan cuaca yg sangat baik kami telah dapat menyempurnakan apa yang di inginkan." bab kata zzoux. Persediaan prop mcm mana?

    - Sudah memadai untuk props2 semacam ini untuk situasi pembelajaran.

  14. #44

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu di Lembah Pangsun

    Terima kasih atas pandangan sdr Firdaus walaupun dalam 3 baris ayat. May God bless us with taufiq and hidayah.

    Penjual kitab rupa nya. Bagus Bagus.
    A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.

  15. #45

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    "Kerajaan CINTA"
    Posts
    1,527

    Re: Photo Outing | Gadis Melayu @ Lembah Pangsun

    Tahniah kepada grup ini yg telah berjaya membuat outing ini. Begitu rapi sekali persiapan yg telah dibuat. Harap dapat melihat lebih banyak photo dari kawan2 lain yg sama2 ikuti outing ini. Dari segi pengamatan saya yg tak berapa terrorist dalam bidang photography merasakan masih ada kekurangan pada photo2 ini.

    Photo 1. Kenapa crop bahagian betis dan kaki subjek tu? Tak dapat tengok kaki yg gebusss. Subjek tak blend dengan background yg suppose to be "hutan belantara". Rasa nya background 80% blackout. Suppose to see more green(leaves) and blue/green water. Skin tone tak natural.

    - Kemungkinan jika saudara menjadi art director pada situasi shot2 ini, saudara akan rejek gambar2 seperti ini kerana tidak kena dengan citarasa saudara. Perkara ini selalu berlaku jika art director tidak menghadirkan diri pada sesi photoshoot.

    Photo 2. Lighting too hash. Tengok pada bakul yg dipegang oleh model kedua....ada pencahayaan.

    - Jika tiada pencahayaan, kemungkinan bakul yg ke2 akan hilang detail pada setiap anyaman bakul yg dipegang oleh model. Lighting harsh juga tidak ada salahnya dalam sesuatu situasi.

    Photo 3. Lighting on these model are too rigid. Boleh nampak outline model-model tu contrast sangat dengan background.
    - Photographers ini ingin menimbulkan depth light antara model dan backgraound, maka photogs ini sudah cukup berjaya untuk memberikan depth lighting antara model n background. Pendapat sy tidak ada salahnya pada shots ini.


    Photo 4. Color saturated sangat.
    - Saya setuju

    Last but not least natural surrounding yg cukup dengan ambient lighting tak perlukan artificial lightning yg berlebihan. Gambar akan menjadi lebih natural dengan surrounding light sahaja. Wallah huallam.
    - Perkara ini berlaku apabila photog ingin menimbulkan sedikit mood pada pencahayaan model. Jika tidak menggunakan lighting/flash maka flat foto2 yg akan dihasilkan. Mungkin saudara banyak pengalaman bersama2 ikut photog pro. Mereka pasti bawa lighting tambahan untuk pencahayaan wlpun sesi penggambaran di luar studio.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •