Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 32 of 32

Thread: Tutorial Makro #3 | Proses Pengambilan Foto, Post Processing

  1. #31

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Tutorial Makro #3 | Proses Pengambilan Foto, Post Processing

    Quote Originally Posted by red View Post
    secara mudah, lagi panjang et yg dipakai maka lagi tinggi magnification dan lagi banyak cahaya yg hilang. kiraan tentang et+lens dan magnification ratio ada kat website, aku dah tak ingat. aku ada table dia dlm pc rumah tapi skrg ni kat cybercafe.

    untuk mula2 try, takyah layan ngat benda2 ni pun tak pe. try ambik gambar banyak2 dulu dan bila rasa tak puas hati dgn magnification atau apa2 lain, kita boleh rujuk subjek berkenaan satu persatu. set up aku boleh pergi sampai 4:1 efl tapi aku jarang pakai pun sampai tahap tu. biasanya 2:1 ke 1:2 je. kalau balik2 ambik gambar mata menatang je, apa cerita nak tunjuk. sikit2 tu ok la.
    Quote Originally Posted by vasto lorde View Post
    untuk ET 12mm, 20mm dan 36mm...cara nak kira:

    12mm / 50mm (lense) = 0.24
    20mm / 50mm = 0.4
    36mm / 50mm = 0.72

    12mm + 20mm +36mm / 50mm = 1.36
    thanks masta2..persoalan ni timbul sebab semalam amik gambo macro..da cun jumpe "belalang kunyit" tp di sebab kan pakai semua ET tu so ssh skit nk fokus keseluruhan nye kt celah semak2.dpt separuh je..then buang ET no3..tgk2 belalang pun da lari..mnguji kesabaran btul..hehe

    so conclusion nye..klo nak amik yg macro yg penuh dgn detail spt mata labah2 tu elok2 la pkai kesemua ET
    klo nk amik habitat die so ckup la pkai ET no2 or 1 sahaja..dan juge mudah skit utk dpt DOF yg luas..

    belalang..oh belalang..mana ko pegi belalang..

  2. #32

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Tutorial Makro #3 | Proses Pengambilan Foto, Post Processing

    soalan sikit nak tanya. kalau flash, guna ring flash, ape pro and cons nye?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •