Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 21

Thread: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D100,D70, D50, D80 & D200

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D100,D70, D50, D80 & D200

    Bagi mereka yang berminat nak cuba,segala risiko adalah tanggungjawab anda sendiri.

    Keperluan :

    1 - Nikon Camera Control
    2 - Nikon curves

    Cara2nya :

    On kamera , tekan butang MENU, pergi ke icon spanar, pilih USB = MTP/PTP (OK)
    Off kamera,

    Sambung kamera anda ke komputer/laptop dengan kabel usb yang di bekalkan semasa membeli kamera,
    On kamera , proses auto detect berlangsung (kalau win xp/vista) , pilih nikon camera control.
    atau , buka dulu camera control kemudian on kamera.
    window seperti di bawah akan terpapar ;



    - klik tab image prosessing,
    - tone comp - user defined custom curves
    - klik butang edit




    - klik butang sample image dan buka mana2 fail raw
    - klik butang LOAD di sebelah kiri dan load mana2 file curves

    boleh cuba mana2 file curves utk mendapatkan result yang anda mahu.
    ada curves yg bagus utk skin tone
    dan ada yang bagus utk landscape

    oleh kerana hanya kemampuan d80 menyimpan satu sahaja custom curves jadi rajin2 lah explore.

    file2 curves boleh di download di sini - http://www.digitaldome.org/curves/

    contoh mudah ;


    (normal setting)


    (custom curves)



    tq,

  2. #2

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,292

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    tqvm avam dome...
    nak test 1..
    pasni srh isma blanja kfc tau...
    eheheee..
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickr™ | UnderoneroofCreative.com Website

  3. #3

    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Sg. Petani, Kedah
    Posts
    354

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    ... tq avam dome.. kena try ni
    Last edited by Hanisq; 9th March 2010 at 03:01 PM.
    freezing it~
    ------------------------------
    Hanis Huqaimi
    hanis_q[at]yahoo[dot]com
    O13.458.69.42
    My Flickr

  4. #4

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    Trima kaseh avam Dome...
    Xjadi la nak upgrade.... Hhehehehehe
    Blasah jer...

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    hehehe waja,
    tunggu lepas ni aku up tutorial utk custom curves picture control,
    dan dan tang tu gak ko nak upgrade,
    thehehehe

  6. #6

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    Quote Originally Posted by dome
    hehehe waja,
    tunggu lepas ni aku up tutorial utk custom curves picture control,
    dan dan tang tu gak ko nak upgrade,
    thehehehe
    Hahahhaa... bahaye nims...
    Dome, aku nak tanya satu... apa beza file *.ntc dengan *.ncp
    Nak try buat la...
    Blasah jer...

  7. #7

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Nibong Tebal, Malaysia
    Posts
    1,417

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    avam dome ada camera control pro ....... hambo mencari sofware nie sekianG lama doh ..... mana dapat ? Selain dari yang trial le ... nok beli satu .... hok ori macam tak berbaloi plak....
    Official Website | flickr | Official Blog | facebook
    : : w w w . d u n i a p e s o n a . c o m : :

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    waja :

    tak ingat fullterm dia tapi format fail tersebut dan ada satu lagi ( *.set ) merujuk pada Nikon Capture Camera Curves Information File
    tapi *.NCP tak boleh load utk d80 , utk d300 ke atas yg pakai picture control
    yang dapat load hanyalah format *.ntc , *.ncv & *.set


    pitouch : yup, aku ada. hang nak aku juai murah2 ja



    custom curves ni juga valid utk model2 Nikon D100, D70, D50 & D200

  9. #9

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Underground
    Posts
    4,866

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    tq avam dome..
    kena test ni.. idola..

  10. #10

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    TQ Avam Dome.... sedang memuat turun atau melakukan bebanan kebawah nikon CC pro
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    ada siapa2 dah cuba ?

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    d300 tdak ka dome
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    aku tgh wat nims

  14. #14

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    wait the minik tet eii..
    abam tgk wat gok nimS!
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  15. #15

    Re: Tutorial Mengubahsuai Curves Nikon D80

    Quote Originally Posted by dome
    ada siapa2 dah cuba ?
    aku nak try dah tadik tp software pic control Xdok la..
    Lepas aku try, aku post result dier...
    Mekasih Dome....

    Tgk hok d90,d300 dan lain2 tue... wasser nak hapgred puloks...
    Blasah jer...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •