Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 29

Thread: Saiz Gambar...

  1. #1

    Saiz Gambar...

    Salam sejahtera pada ahlil2 forum semua..
    nak minta bantu pada yg mengetahui...

    Apakah ukuran saiz bagi gambar

    3R
    4R
    8R
    10R...?

    pengetahuan anda amat diperlukan...

    terima kaseeehhh,.....

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Skudai, Johor
    Posts
    86

    Re: Saiz Gambar...

    3R - 3" 5" ; 89 127 mm
    4R - 4" 6" ; 102 152 mm
    5R - 5" 7" ; 127 178 mm
    6R - 6" 8" ; 152 203 mm
    8R - 8" 10" ; 203 254 mm

    nak lagi detail, tgk kat link nih : http://en.wikipedia.org/wiki/Standar...ic_print_sizes
    Pencikun, Pengumpul Sampul Duit raya tegar & in Love with Photography

    [SIGPIC][/SIGPIC]
    tomorrow is a mystery. But do we really know a great deal more about the past?

  4. #3

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kluang-N9-kluang non stop
    Posts
    438

    Re: Saiz Gambar...

    baru terpikir nak tanya...tengok2 dah ada orang tanyakan...good info
    Apo nak dikato....

  5. #4

    Re: Saiz Gambar...

    contoh la aku shot gamba guna format L size itu itu 10MP bersamaan 3888 x 2592 pixels (perbetulkan kalau salah) kalau aku nak cuci kat kedai size 4R, adakah aku perlu resize dulu gambar tu atau biarkan saja?

  6. #5

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    somewhere in kulim.
    Posts
    1,309

    Re: Saiz Gambar...

    Quote Originally Posted by kelisa View Post
    contoh la aku shot gamba guna format L size itu itu 10MP bersamaan 3888 x 2592 pixels (perbetulkan kalau salah) kalau aku nak cuci kat kedai size 4R, adakah aku perlu resize dulu gambar tu atau biarkan saja?
    setahu aku la.. aku pun shoot L gak...tak yah resize... ko hantar je kedai..kalau ko nak edit..kot edit la dulu...kalau ko nak crop, ko crop je..tp kalau size 4R ..ko boh le 4 x 6 tu lps tu ko crop dan bg kedai... harap dpt membantu...
    <<< Anyone who has never made a mistake has never tried anything new >>>

    azmieibra photography
    019 5050987 / 012 5717091
    http://www.azmieibra.com
    http://www.flickr.com/photos/azmieibra

  7. #6

    Re: Saiz Gambar...

    terima kasih bro atas info tersebut

  8. #7

    Re: Saiz Gambar...

    terima kasih...

  9. #8

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Saiz Gambar...

    bro, nak print 4r tak semestinya kene crop kepada 4inch x 6inch..... memadai gambar tuh kekal dlm ratio 4:6. kebanyakkan kamera, format gambar nya hampir kepada ratio ini. kalau perasaan, ada sedikit margin je tercrop. kalau nak selamat, maksudnya nak bebetul 99% terprint, crop la pada ratio 4:6. tak digalakkan crop tros pada 4x6 inch sbb rugi la shot hi megapixel dan sedikit detail boleh hilang.... hehehe

    nanti p kedai suh die print 4R je..... janji ratio betul....

    p/s : ratio = nisbah...... 4 bahagian tinggi: 6 bahagian lebar (maaflah ini pemahaman saya)
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  10. #9

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Shah Alam
    Posts
    147

    Re: Saiz Gambar...

    Aku pernah buat ekperimen 2-3 kali print gambar 4R..gambar print yang di crop 4x6 ngan tak crop langsung (saiz asal-lebih besar)..hypothesis aku betul bahawa gambar tak crop lebih sharp, rich berbanding yang dah crop..perbezaan tak besar melainkan ko print besar.. kalau aku salah memang printer kedai tu yang bengong.
    l Aku Photographer Amatur l Chelsea Fan since 1996 l
    Learning curve : MY BLOG l MY FLICKR

  11. #10

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Saiz Gambar...

    Quote Originally Posted by acaii View Post
    Aku pernah buat ekperimen 2-3 kali print gambar 4R..gambar print yang di crop 4x6 ngan tak crop langsung (saiz asal-lebih besar)..hypothesis aku betul bahawa gambar tak crop lebih sharp, rich berbanding yang dah crop..perbezaan tak besar melainkan ko print besar.. kalau aku salah memang printer kedai tu yang bengong.
    itulah yg aku maksudkan... lebih baik bagi sebesar yg boleh so bnyk detail yg ada......

    secara teorinya... lebih baik besar, sbb yg besar boleh dikecikkan... yg dah terkecik tuh tak seswai nak dibesarkan....

    kang kalo dah crop 4R, then tetibe nak blow 8R, almarhumlah jawapnya.....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  12. #11

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Puchong
    Posts
    341

    Re: Saiz Gambar...

    Camna pulak dengan gambar size passport dan gambar size lesen memandu?

  13. #12

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Saiz Gambar...

    Quote Originally Posted by maha82 View Post
    Camna pulak dengan gambar size passport dan gambar size lesen memandu?
    biasanya.. kalau ang bagi kedai then print saiz pasport, charge die sama biasanya dgn harga ang ambek sendiri... 4 kpg rm12 etc...

    so tricknya, susun gamba tuh dlm format 4r... then selitkan dgn printing gamba2 lain..... kekekekekeke
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  14. #13

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    Re: Saiz Gambar...

    Quote Originally Posted by kenyit View Post
    3R - 3" 5" ; 89 127 mm
    4R - 4" 6" ; 102 152 mm
    5R - 5" 7" ; 127 178 mm
    6R - 6" 8" ; 152 203 mm
    8R - 8" 10" ; 203 254 mm

    nak lagi detail, tgk kat link nih : http://en.wikipedia.org/wiki/Standar...ic_print_sizes
    mmg sudah biasa disebut-sebut,
    4R, 5R, 6R, 8R dll.

    "R" tu bermaksud apa eh?
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  15. #14

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Saiz Gambar...

    Quote Originally Posted by PeLaris View Post
    mmg sudah biasa disebut-sebut,
    4R, 5R, 6R, 8R dll.

    "R" tu bermaksud apa eh?
    Ratio kot???
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  16. #15

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Puchong
    Posts
    341

    Re: Saiz Gambar...

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    biasanya.. kalau ang bagi kedai then print saiz pasport, charge die sama biasanya dgn harga ang ambek sendiri... 4 kpg rm12 etc...

    so tricknya, susun gamba tuh dlm format 4r... then selitkan dgn printing gamba2 lain..... kekekekekeke
    wah menarik tu.... x lah kene charge sampai RM12 , tapi saiz die brapa yek kita nk setkan kat atas 4R tu yek? kalo x silap saiz gambar passport dengan saiz lesen memandu lain kan?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •