Page 1 of 14 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 208

Thread: DSLR | Shutter Count & Jangka Hayat Kamera Anda

  1. #1

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Ulu klang
    Posts
    28

    DSLR | Shutter Count & Jangka Hayat Kamera Anda

    Aku nak bertanya pd pengguna DSLR atau sesiapa yg buleh tulung. DSLR biasanya dtg dgn satu clause mengatakan jangka hayat selama/sebyk 100,000 shutter count. Lebih kurang 60 shots sehari utk 5 tahun. Apa jadi pd camera bila shutter count sampai ke angka 100,000? Perlu ke hantar or service shutter tu ataupun statement tu hanya sebagai warranty drp Nikon?
    Did you exchange a walk-on part in a war for a lead role in a cage....??

    http://ritszz.fotopages.com
    http://www.flickr.com/photos/ritszz/sets

    cakes & pastries - http://sitiana.fotopages.com

  2. #2

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362

    Re: Shutter count - Hayat DSLR

    Quote Originally Posted by Ritsz
    Aku nak bertanya pd pengguna DSLR atau sesiapa yg buleh tulung. DSLR biasanya dtg dgn satu clause mengatakan jangka hayat selama/sebyk 100,000 shutter count. Lebih kurang 60 shots sehari utk 5 tahun. Apa jadi pd camera bila shutter count sampai ke angka 100,000? Perlu ke hantar or service shutter tu ataupun statement tu hanya sebagai warranty drp Nikon?

    yuppp....shutter count akan out....!!!
    replacement rasanya maybe telan ratus2 jugak laaa
    ni sumber dari perbincangan dalam forum lain...
    bila dah out.... derang cakap better beli baru la
    gamaknya.....

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    rasanya dlm 300++ je. tak sampai 500 pun...
    nape nak beli baru...

    (nak kacau buntal sesekali)
    wakakak

  4. #4

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Kepong
    Posts
    4,080
    ala..tukar shutter untuk nikon D70 hanya RM400.. org nikon la bagitau...
    "I'm Not Alone When I'm With My D70"

  5. #5

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    2,911
    Quote Originally Posted by sobriazmi
    ala..tukar shutter untuk nikon D70 hanya RM400.. org nikon la bagitau...
    Boe kalau Canon dalam range price camtu gak ker?
    {}{}{}{}{}{} If it's worth doing, it's worth doing right {}{}{}{}{}{}

    Flickr - http://www.flickr.com/photos/dinictis
    Submit Photos to Shutterstock and make $$$! - http://submit.shutterstock.com/?ref=6109

  6. #6

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Quote Originally Posted by cgmulia
    rasanya dlm 300++ je. tak sampai 500 pun...
    nape nak beli baru...

    (nak kacau buntal sesekali)
    wakakak
    sebab...shutter count yg tak sampai hayat pun...
    ada yang ngada2 nak beli baru...
    inikan pula shutter count yg dah sampai hayat....
    hehehhe...

    ok tak cg? :lol:

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    hehhe.. pnadai ko teka buntal..
    mana ko tau aku nak tukar??

  8. #8

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Quote Originally Posted by cgmulia
    hehhe.. pnadai ko teka buntal..
    mana ko tau aku nak tukar??
    sbb dari renungan matamu..aku sudah dapat mengagaknya..
    kekekeke :lol:

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    hahha
    mataku memberitahu,
    hatiku memberontak,
    namun poket ku kata..


    dei tambai... rilek laa dulu..

  10. #10
    oh ia ke??? kena tukar baru yee??

    terima kasih kerana memberi tips-tips mcm mana nak cari reason nak tukar camaera.

  11. #11

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Quote Originally Posted by azmanshah
    oh ia ke??? kena tukar baru yee??

    terima kasih kerana memberi tips-tips mcm mana nak cari reason nak tukar camaera.
    kwang kwang kwang....
    tips ini paling berguna bila
    "hati kata nak, poket kata taknak"

  12. #12

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    weh..
    bila 5 tahun tu, upgrade kpd D80 larR plakz..
    sbbnya, setelah diperati setelah sekian lama,
    skang ni, model nikon akan bertukar setiap 3/4 tahun sekali.. ( dulu 4/5 tahun )
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  13. #13

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    2,911
    Quote Originally Posted by azmanshah
    oh ia ke??? kena tukar baru yee??

    terima kasih kerana memberi tips-tips mcm mana nak cari reason nak tukar camaera.
    Ini adalah salah satu point/data yang paling bagus digunakan untuk tukar kamera.

    Dialog:
    Suami : Ayang, Abang nak tukar kamera la?
    Isteri : Kenapa Abang nak tukar kamera?
    Suami : Hayat Shutter kamera Abang dah sampai limit dia. Kamera takleh guna dah. Nak ganti Shutter sama harga dengan beli kamera baru. Baik beli kamera baru Ayang...
    Isteri : Hmmm... camtu... ok lah Abang beli yang baru je la... Beli model yang baru, canggih sikit.
    Suami : (Dalam Hati... hehehehehe yes... yes... yes... BERJAYA muhahaha)
    {}{}{}{}{}{} If it's worth doing, it's worth doing right {}{}{}{}{}{}

    Flickr - http://www.flickr.com/photos/dinictis
    Submit Photos to Shutterstock and make $$$! - http://submit.shutterstock.com/?ref=6109

  14. #14

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Quote Originally Posted by dinictis
    Quote Originally Posted by azmanshah
    oh ia ke??? kena tukar baru yee??

    terima kasih kerana memberi tips-tips mcm mana nak cari reason nak tukar camaera.
    Ini adalah salah satu point/data yang paling bagus digunakan untuk tukar kamera.

    Dialog:
    Suami : Ayang, Abang nak tukar kamera la?
    Isteri : Kenapa Abang nak tukar kamera?
    Suami : Hayat Shutter kamera Abang dah sampai limit dia. Kamera takleh guna dah. Nak ganti Shutter sama harga dengan beli kamera baru. Baik beli kamera baru Ayang...
    Isteri : Hmmm... camtu... ok lah Abang beli yang baru je la... Beli model yang baru, canggih sikit.
    Suami : (Dalam Hati... hehehehehe yes... yes... yes... BERJAYA muhahaha)
    kalau nak beli lens baru camner yer dialog
    paling sesuai untuk suami isteri??? :roll: :lol:

  15. #15

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    hehe buntal..

    dialognya takda tapi yg ada cuma teka teki

    "apa beza syg bini ngan syg kereta"

    ehekS!
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •