Page 2 of 17 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 16 to 30 of 247

Thread: FOTO | Jeram Perahu 2009

  1. #16

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Motor (#12)

    Gambar motor ini diambil sementara menunggu trip ke Jeram Perahu menggunakan bot kecil.

  2. #17

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Motor (IR) (#13)

    Motor adalah antara pengangkutan utama di kampung-kampung sepanjang sungai ini. Motor ini dibawa masuk ke kampung menggunakan bot-bot. Minyak motor ada dijual dikedai-kedai runcit di kampung.

  3. #18

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Nibong Tebal, Malaysia
    Posts
    1,417

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    meneroka taman negara pahang memang menarik ..... saya sempat ke sana dalam 3 minggu yang lepas, memang teringin nak ke sana lagik .... saya masuk dari kuala tahan juga.... tapi tak sempat nak ke kampung bantal... memang ramai yang cakap kampung bantal seperti perkampungan yang terhenti perjalanan masanya .. saya sendiri tak pasti ....

    insyaAllah kalo di izinkan saya akan sampai .... buat geng jeram .. upload la lagik .... dah sekalung tahniah buat anda ...

    pic bawah saya saja share ... antara pic yg saya dpt masa pegi ....


    ** Anak orang asli dari kaum batek di perkampungan dedari ....


    ** bot merupakan pengangkutan utama di sungai tembeling
    Official Website | flickr | Official Blog | facebook
    : : w w w . d u n i a p e s o n a . c o m : :

  4. #19

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    2 jek bro pitouch? tambah lah lagi... sementara nak nunggu gambar dari area hulu kuala tahan kite jamu-jamu dengan gambar dari area hilir kuala tahan.. comey gambarr anak orang asli tue..

  5. #20

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Mount Everest
    Posts
    8,672

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    waduhh..first time melepas gi Jeram Perahu lepas 2 tahun berturut2 join..
    harap2 next year dapat gi..

  6. #21

    Wink Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Quote Originally Posted by emran View Post
    Jeti Kampung Bantal (IR) (#7)


    Selepas hampir 3 jam perjalanan, akhirnya kami sampai ke Kampung Bantal. Di antara kampung terbesar di sepanjang sungai ini (kawasan hulu-Kuala Tahan). Ada Istana Sultan Abu Bakar (rasanya dipanggil Istana Sri Tembeling) di kampung sini. (sejarah istana kene tanya orang lainlah.. saya tidak tahu.. )

    Bot blur sket lah sbb kene pasang slow shutter sbb kamera tak operate, guna filter aje, pastue bot nie beralun sket dek arus sungai. Terima kasih kepada drAli kerana berkongsi pengetahuan beliau mengenai IR dan membantu mensetupkan kamera saya untuk fungsi IR. Semua gambar IR saya ada bau-bau dRali. Filter (Hoya R72) dibeli sebelum trip ke Jeram Perahu.
    Mmg best kalau dapat meneroka alam semulajadi . Lepas ni boleh lah gi belah Lipis... Jeram Besu ke..
    Masih bertatih di alam fotografi. Segala teguran akan dimanfaatkan untuk memperbaiki kelemahan

  7. #22

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    kawan kena tunggu gambor-gambor Dieng abih... baru bulih up gambor Jeram Perahu pulok...

  8. #23

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Pemandangan dari Jeti Kampung Bantal, Ibu Negeri Ulu Tembeling (#14)

    Gambar ini diambil sementara menanti ketibaan bot kecil untuk ke Jeram Perahu

  9. #24

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Shahril, my front boatman (#15)


    Saya, azman & azri adalah yang pertama menaiki bot kecil untuk perjalanan ke Jeram Perahu ini. Gambar ini diambil semasa menanti sahabat-sahabat lain menaiki bot. Kami tunggu kat tepi sungai. Terik matahari sudah amat terasa ketika ini. Adik ini namanya shahril.

  10. #25

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Bot (#16)

    Gambar diambil semasa sedang menunggu bot lain loading. Laju bot nie..

  11. #26

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Boatman enjin (#17)

    Ini boatman enjin bot kami. Kelihatan beliau sedang tekun memerhati arus sungai untuk memutuskan laluan yang ingin dilalui. Salah laluan tolak botlah jawabnya.. :lol:

  12. #27

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Bot-bot (#18)

    Kelihatan bot Dr Jamal & Jass mengekor rapat bot kami.

  13. #28

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Ali (#19)

    Ali (muar) sedang melihat ke belakang apabila bot beliau melintasi bot kami. Ada dua ali yang luarbiasa bersama dengan kita dalam trip kali ini. Ali (muar) dan Ali (kuantan).

  14. #29

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Bot berbackgroundkan matahari (#20)


    Rasanya ini bot padel, zali & ali (muar). Berbackgroundkan matahari yang sedang terik memancar.

  15. #30

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Re: FOTO | Jeram Perahu 2009

    Quote Originally Posted by dR ali View Post
    kawan kena tunggu gambor-gambor Dieng abih... baru bulih up gambor Jeram Perahu pulok...
    Saya nak biar gambar2 saya lama2 dalam HDD. Orang kata nanti kaler dia makin lawa....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •