Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 23

Thread: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

  1. #1

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    119

    Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Salamz...

    Kawan2 and otai2. Tumpang tanya. Maybe bende ni pernah ditanya tapi saya still x faham. Kenapa setting pada kamera leh berubah-ubah?

    Contohnya.. Bile amik pic guna manual ngan setting tertentu... Tapi bile time snap pic, setting tu automatik tukar. Cth: set shutter 1/500 tapi lepas snap.. Dia automatik jadi 1/60. Kenapa ek?

    Ada kah setting saya silap? Ade cara x nak betulkan bende ni? Mintak tolong otai2.

    Terima kasih

  2. #2

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    119

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    No respond dari kawan2 ke?

  3. #3

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    guna mode manual ka? xpnah jd la plak.. kalo guna aparture priority mayb la kot...huhuhu

  4. #4

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    119

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Time guna manual jadi macam tu. Bukan tu je.. Time guna mode tv pun sama. Set 1/500 tapi bile snap... Dia berubah sendiri. Kenapa ek? Takut kalau ade setting yg saya dah sentuh.

    Harap sgt otai2 leh tolong

  5. #5

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    119

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Time guna manual jadi macam tu. Bukan tu je.. Time guna mode tv pun sama. Set 1/500 tapi bile snap... Dia berubah sendiri. Kenapa ek? Takut kalau ade setting yg saya dah sentuh.

    Harap sgt otai2 leh tolong

  6. #6

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    duk d gAnu lagi takat ning
    Posts
    222

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Pakai flash ke?

  7. #7

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    kalau pakai flash, limit shutter speed utk canon adalah 1/250..
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  8. #8

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Jika guna flash, cuba 'set'kan fungsi flash syn kepada pilihan ke'2' (mukasurat 175 dalam buku manual). Dan juga matikan' fungsi safety shift (mukasurat 175 dalam buku manual). Tapi safety shift ini hanya untuk Tv dan Av sahaja.

    Jika tidak mengguna flash, cuba perhatikan switch power-on. Samada positionya betul (tidak untuk Quick Control Dial) refer mukasurat 37 buku manual.

    Jika semuanya tak menjadi, buat reset.
    Last edited by PengukirCahaya; 4th March 2011 at 02:14 AM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  9. The Following User Like This Post:


  10. #9

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Quote Originally Posted by Xpression View Post
    Salamz...

    Kawan2 and otai2. Tumpang tanya. Maybe bende ni pernah ditanya tapi saya still x faham. Kenapa setting pada kamera leh berubah-ubah?

    Contohnya.. Bile amik pic guna manual ngan setting tertentu... Tapi bile time snap pic, setting tu automatik tukar. Cth: set shutter 1/500 tapi lepas snap.. Dia automatik jadi 1/60. Kenapa ek?

    Ada kah setting saya silap? Ade cara x nak betulkan bende ni? Mintak tolong otai2.

    Terima kasih
    mesti pakai flash je kena ni..

  11. #10

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    119

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    terima kasih...

    tapi bende ni jadi masa saya x pakai flash. siang buta. bawah matahari terik pun dia jadi. time malam lagi la. ada saper2 yang ade pengalaman camni x?

  12. #11

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Quote Originally Posted by Xpression View Post
    terima kasih...

    tapi bende ni jadi masa saya x pakai flash. siang buta. bawah matahari terik pun dia jadi. time malam lagi la. ada saper2 yang ade pengalaman camni x?
    manual+no flash...setting boleh berubah?.. mmg kena reset balik ni..mcm abam pc ckp

  13. #12

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    Quote Originally Posted by Xpression View Post
    Time guna manual jadi macam tu. Bukan tu je.. Time guna mode tv pun sama. Set 1/500 tapi bile snap... Dia berubah sendiri. Kenapa ek? Takut kalau ade setting yg saya dah sentuh.

    Harap sgt otai2 leh tolong
    cuba check dulu..mungin ter'set' bracketing function secara tak sengaja...kalo ade, disable balik...
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  14. #13

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Melaka, Malaysia
    Posts
    479

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    CF card prob kot...
    "Amateurs worry about equipment, professionals worry about money, masters worry about light. I just take pictures…"

  15. #14

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Penang & Kedah
    Posts
    179

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    reset setting camera tu..
    "=)) Kalau dah takda akar.. rotan pun berguna...
    :-o http://mascovy.cjb.net /!\ Tu pon kalau bleh buka!! "

  16. #15

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    119

    Re: Canon 50d | setting berubah-ubah. Perlu bantuan

    rasa2nyer kalau reset setting camera tu.. kebiasaannyer la.. sume prob yang ade dlm kamera leh ok ke? ikut pengalaman kawan2 sume la.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •