Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 52

Thread: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

  1. #31

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    UPM SERDANG BANGI PUTRA JAYA TMN EQUINE
    Posts
    10

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Terima kasih encek amin kerna sudi berkongsi ilmu...dan tak lupa juga kepada rakan rakan yg lain.
    er.. to be continued kah? nak lagi....

  2. #32

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Banyak lagi nak kena belajar tentang strobist ni.
    Amin, Bila nak buat kelas lagi.....

  3. #33

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Quote Originally Posted by berreta82 View Post
    adeh.. aku dah habis baca..tp aku blum fhm spenuhny.. may be sbb aku bkn pngguna camera canggih mcm korg.. tp xpe, ilmu brguna ni
    Mr Berreta, sepanjang tulisan saya dalam ruangan ni, saya tak pernah highlight pasal kamera yang canggih atau tidak. Tiada kaitan dengan itu semua. Malahan, kebanyakan gambar strobist saya adalah hasil dari kamera D70s saya yang lama tuh.

    Walaubagaimanapun, saya rasa corak penulisan saya belum mampu memahamkan Mr Berreta, dan saya terima kelemahan saya. Mudah-mudahan satu hari nanti, saya semakin pandai menulis untuk memahamkan orang.

    Sepanjang pengalaman saya, halangan terbesar ialah sikap saya sendiri. MALAS, memberi pelbagai ALASAN, adalah kelemahan utama saya. Dulu takde orang nak menulis cam saya buat ni kat sini, lagi laaa payah nak belajar dan paham. Cuma tanpa sedar atau tak, sebenarnya dalam forum ni ramai yang handal bermain strobist. Kena rajin bertanya je laa..

  4. #34

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Quote Originally Posted by omranfx View Post
    Banyak lagi nak kena belajar tentang strobist ni.
    Amin, Bila nak buat kelas lagi.....
    Bang, aku tak layak lagi la bang nak buat kelas...segan aku ngan org lain...ehehehe..ni pon tebalkan muka jek menulis nih..banyak lagi kurang ni..

  5. #35

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    UPM SERDANG BANGI PUTRA JAYA TMN EQUINE
    Posts
    10

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Quote Originally Posted by aminorazmi View Post
    Bang, aku tak layak lagi la bang nak buat kelas...segan aku ngan org lain...ehehehe..ni pon tebalkan muka jek menulis nih..banyak lagi kurang ni..
    tak layak? ye ke ni amin, malu malu plak...next cls clas kat FT ajak aku ok.

  6. #36

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    putrajaya
    Posts
    466

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Quote Originally Posted by berreta82 View Post
    adeh.. aku dah habis baca..tp aku blum fhm spenuhny.. may be sbb aku bkn pngguna camera canggih mcm korg.. tp xpe, ilmu brguna ni
    kene wat praktikal baru paham ni. kalo baca je selalunya phm kt otak je tp xphm kt praktikal. bila da buat baru dpt tau part mana yg paham, part mana yang xpaham. try n error tanpa terkeluar dr step2 yang di ajar
    No virus found in this outgoing message | http://www.kapalkertas.net

  7. #37

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Cameron Highlands/Segamat
    Posts
    203

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    info yang berguna saudara untuk aku yang mula meminati genre strobist ni,,,,,membaca teori2 yang anda tulis ni membuatkan ada beberapa benda yang aku pening....tapi ada gak benda2 yang aku faham k...bukan semua pening...hehe,,,rasanya kalau dapat outing/TT sekali kan bagus khas untuk teori dan praktikal strobist ni.....
    >>AKU HANYA PEMILIK KAMERA YANG MASIH BANYAK KENA BELAJAR<<

  8. #38

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    N9
    Posts
    34

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    tima kaseh byk2...info abam mmg sgt2 berguna cuma bila dipraktik ade jek yg xkene...tp xpe "cuba & jaya" bak kata cikgu matematik sy kehkehkeh..kalo turun port dickson abam halo2 la nk gak nuntut ilmu strobist ngan abam nih...

  9. #39

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Bagus sangat thread nie..................
    :: Setulus kasih aku sampaikan kerlipan shutter dipertontonkan.. ::

  10. #40

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Bagus untuk revive balik thread ni. Harap cikgu dapat kembali mengajar di sini. Sayang cikgu


    Tips kecil-kecilan : Kalau anda nak strobing di tempat yang gelap gelita, sila bawa lampu picit sebagai assist light untuk focusing. Kecuali anda bermain strobing dgn studio flash yang mempunyai modeling light.... terang dah tu modeling light untuk memudahkan auto focusing.

  11. #41

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Port Dickson+Sunway+Subang Jaya+Puchong
    Posts
    33

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    Saya up skit pic utk share ramai2



    saya guna 2 speedlight 430ex dengan phottix tetra dengan kawalan manual...kena kira jarak flash dengan power unit...

  12. #42

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Perlis
    Posts
    1,394
    ... Best baca topik ni via tapatalk blackberry, sambil menunggu giliran di klinik reflesia. (",)

  13. #43

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    tq avam min.... thread yg bemenefaat utk org mcm sy yg msih mengayuh basikal lagi dalam dunia yg fana ini.

  14. #44

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    UKM,Bangi+kajang+cheras
    Posts
    97

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    sangat menarik info yang dikongsi...harap dpt byk lg info sebegini

  15. #45

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Panduan Asas Untuk Mengenali Outdoor Strobist

    tahniah abam amin, saya pernah tag bersama salah seorang otai dalam forum ni dan semasa sessi outdoor beliau ada menggunakan teknik begini..dengan kreativi beliau memang cantiklah gambar yang dihasilkan..menunjukan identiti niche tersendiri..
    masa tu saya cuma tahu saja konsep ni dan bila dah baca teorinya barulah dapat feel..jadi carilah guru yang mursyid untuk belajar..hehe..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •