Results 1 to 8 of 8

Thread: Cadangan | Waktu Solat

  1. #1

    Cadangan | Waktu Solat

    As'kum, sy ingin mencadangkan agar laman web fotomedia dilampirkan waktu solat seluruh m,sia. ini penting bagi kite untuk m'gingati waktu utk solat agar tak mudah terlajak ketika tgh syok berforum..Sekian..

  2. #2

    Join Date
    May 2009
    Location
    Putrajaya
    Posts
    8

    Re: Cadangan-Waktu solat

    bagus cadangan nie ... aku sokong

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Cadangan-Waktu solat

    masing2 sepatutnya kena alert la time solat, takkan berforum sampai lupa nak solat ,
    kalau time keluar ambil gambar rasa ramai yg terbabas , ni nak kena suruh nikon,canon dan lain2 pengeluar kamera letak waktu solat dalam kamera ..siap keluar azan kat kamera tgh syok2 shot model atas katil ...thehehehehehe

    dan juga masalah coding2 utk waktu solat tidak ada yang sistematik , jakim punya coding pun hanya boleh pilih lokasi tertentu sahaja kecuali di rujuk terus di laman web mereka.. ada coding yang di bangunkan oleh individu berdasarkan IP tetapi juga bermasalah juga bila melibatkan proxcy.

    lagi pun waktu solat ni takde beza jauh sangat , so kita dah sendiri faham jam sekian2 dah masuk waktu solat sekian2
    kecualilah ketika kita travel pasal melibatkan zon waktu yang berbeza2

    tapi ada juga yang jahil waktu solat ,
    bila tengok gambar sunrise yang orang ambil siap boleh komen 'ni tak sembahyang subuh ke'
    bila tengok gambar sunset yang orang ambil siap boleh komen 'ni tak sembahyang magrib ke'

    apa pun waktu2 solat seluruh malaysia dan dunia boleh di rujuk di laman web jakim,
    boleh siap2 bookmark di browser masing2

    http://www.e-solat.gov.my/MainWS.php

    tq

  4. #4

    Re: Cadangan-Waktu solat

    Quote Originally Posted by dome View Post
    masing2 sepatutnya kena alert la time solat, takkan berforum sampai lupa nak solat ,
    kalau time keluar ambil gambar rasa ramai yg terbabas , ni nak kena suruh nikon,canon dan lain2 pengeluar kamera letak waktu solat dalam kamera ..siap keluar azan kat kamera tgh syok2 shot model atas katil ...thehehehehehe

    dan juga masalah coding2 utk waktu solat tidak ada yang sistematik , jakim punya coding pun hanya boleh pilih lokasi tertentu sahaja kecuali di rujuk terus di laman web mereka.. ada coding yang di bangunkan oleh individu berdasarkan IP tetapi juga bermasalah juga bila melibatkan proxcy.

    lagi pun waktu solat ni takde beza jauh sangat , so kita dah sendiri faham jam sekian2 dah masuk waktu solat sekian2
    kecualilah ketika kita travel pasal melibatkan zon waktu yang berbeza2

    tapi ada juga yang jahil waktu solat ,
    bila tengok gambar sunrise yang orang ambil siap boleh komen 'ni tak sembahyang subuh ke'
    bila tengok gambar sunset yang orang ambil siap boleh komen 'ni tak sembahyang magrib ke'

    apa pun waktu2 solat seluruh malaysia dan dunia boleh di rujuk di laman web jakim,
    boleh siap2 bookmark di browser masing2

    http://www.e-solat.gov.my/MainWS.php

    tq
    Mungkin waktu amik gambo sunset dia buat solat jamak kot..hehehe

  5. The Following User Like This Post:


  6. #5

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1

    Re: Cadangan-Waktu solat

    Cadangan yang paling bernas

  7. #6

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Home Alone
    Posts
    375

    Re: Cadangan-Waktu solat

    Setuju benar dengan sdr Dome. Ayuh kita kemasjid sembahyang Jumaat.

  8. #7

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kluang-N9-kluang non stop
    Posts
    439

    Re: Cadangan-Waktu solat

    Salam dari saya..nak check waktu solat sila sini..tak beza banyak pun 1minit ke 2 minit je beza..boleh check seluruh dunia punya time solat..download je Athan software.. siap ada azan ngan bearing kiblat lagik...http://www.islamicfinder.org/
    yang paling best masuk je waktu secara automatik azan akan berkumandang kat PC korang..jadi paham paham jelah..gi solat dulu
    Last edited by mdfadle; 4th August 2009 at 05:47 PM.
    Apo nak dikato....

  9. #8

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Skudai, Johor, Malaysia, Malaysia
    Posts
    354

    Thumbs up Re: Cadangan-Waktu solat

    Quote Originally Posted by mdfadle View Post
    Salam dari saya..nak check waktu solat sila sini..tak beza banyak pun 1minit ke 2 minit je beza..boleh check seluruh dunia punya time solat..download je Athan software.. siap ada azan ngan bearing kiblat lagik...http://www.islamicfinder.org/
    yang paling best masuk je waktu secara automatik azan akan berkumandang kat PC korang..jadi paham paham jelah..gi solat dulu
    sy stju.. install je software wktu solat...
    neh link freeware 2.. http://download.cnet.com/Salaat-Time...=dl&tag=button
    jgn kata brfrum.. dk manipulate gmbo ka, dk men game ka, dk layan movie ka.. or dk wat papa ja lar kat PC/Lappy korang 2.... ckup wktu ja "dia" bnyi.. then atas kita lar nak "Cargas" g solat or dk wat kerja² kita 2..
    wallahualam..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •