Page 1 of 14 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 209

Thread: B2B v2.0 Report & Photos

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    B2B v2.0 Report & Photos

    Salam semua

    Alhamdullulah.... outing 2 hari 1 malam berjalan dengan lancar sedikit sebanyak seperti yang telah dirancangkan. Terima kasih pada fiazzaki yang organized outing ini dan pada semua yang hadir. Saya harap dalam outing ini, sedikit sebanyak kita sama-sama dapat belajar dan menambah ilmu kita dalam photography.. dan yang penting dapat kenal mengenal dan eratkan silaturahim sesama kita.

    2 hari 1 malam yang telah berlalu ialah..

    1. pagi D1.. macro di Taman Rama2.
    2. petang D1.. landscape dan portrait
    3. malam D1.. night shot Sungai Melaka dan Jonker Street

    Hujan sekajap masa kita di Taman Rama2 membuatkan program jadi delay sedikit.. dan cuaca menjadi tak menarik sangat untuk landscape patang tu.

    4. pagi D2.. bebas dan sedikit street shoot..

    Sepanjang outing ini, perbincangan dan pertukaran pendapat & ilmu tu berjalan secara tidak langsung dan informal. Perbincangan lebih tertumpu pada apa yang kita nak shoot pada masa tu dan apa keadaan yang ada pada masa tersebut..

    Ada juga yang tukar2 lenses dan try2 lenses dan equipment2 yang ada. Saya harap sesiapa yang cuba tu dapat pengalaman hand-on pada equipment yang anda try masa tu. Dapat rasa perbezaan dan kegunaan sesuatu equipment tersebut. pro and con nya sekali..

    Terima kasih pada yang belanja makan asam pedas malam tu ya.. Cholesterol asam pedas kat meja saya sekejap je habis.. hehe..

    Auntie Zain, Askme, Mypokcik dan heromak.. thanks sebab datang sekali. Patutnya kena datang dari mula sampai habis program tu..

    Harap2 dapatlah kita anjurkan program macam ni lagi lain kali. Dapat belajar dan have fun..

    Thanks..







  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Aisey.. tak perasan faiz dah open thread untuk report & photos outing nie..

    So admin.. mintak combine kan thread nie ke thread satu lagi tu >> Laporan Back2BasicV2 di Melaka.

    Thanks..

  3. #3

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    alemak saya dah buka threat laporan juga, tp takpa continue dari sini smua laporan di melaka.

    dr malek, komen2 la ye gambar


    makro di taman rama2


    suasana di muara sg duyung


    Budak fishing kat Muara sg duyung. eh btul ke lokasi dia ? Padang Temu kot, dimana kita ditemukan dgn Photographer Private Investigator


    Skull Ring kat Jonker Street. Tak bli tengok je !

    ada lagi gambar, tp yg ini post untuk sementara

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    OK.. kalau nak stay thread nie, kita stay thread ni je..


  5. #5

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Quote Originally Posted by malek View Post
    OK.. kalau nak stay thread nie, kita stay thread ni je..

    orait stay sini. kawan2 yg lain bole up gambar kat sini okey

  6. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: B2B v2.0 Report & Photos







  7. #7

    Re: B2B v2.0 Report & Photos


    sbbkan gambar ni saya terkene rachun fisheye lens. adehh

  8. #8

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Melaka
    Posts
    65

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    salam semua....
    DOC... ape pun tq kasi kitorang pinjam lence ....
    full frame lg.... mmg puas hati la DOC outing nie...
    agak2 bile nak buat lg tu...
    faiz... klu ko windu kat asam peads tu...
    aku leh tlg cari teman tok ko kat sini...
    ari2 blh mkn.....

    DOC... jgn lp...
    klu jd nak tolak fisheye lens tu kasi tau la saya ek...
    teruja la dgn DOC nye peralatan perang...
    nanti2 blh pinjam lg...
    DOC... cam ne saya nak pic2 yg menarik nie...
    nak simpan buat kenangan lee...

    Lepas DOC blk member Melaka p tembak cub prix plak...
    nanti malam saya masuk2 kan ape yg ptt...

  9. #9

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    melaka,batu berendam
    Posts
    213

    Talking Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Quote Originally Posted by faizzaki View Post

    sbbkan gambar ni saya terkene rachun fisheye lens. adehh
    aduss ..catiknye gambar nie...... aper2 pun time kapada organizer kiter... sebab sudi buat outing mcm nie... time kasih skali lagi pada doc...sebab sudi share ilmu pada kami yg xpandai nie...hehhee.... ha lagi satu nak mohn maaf...sebab xdpt join outing ari ahad... sebab ader mslh teknikal skit.... doc... kalu ader yg sy xpaham blh yer refer kat doc lagi nanti....

  10. #10

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Melaka
    Posts
    65

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Quote Originally Posted by faizzaki View Post
    orait stay sini. kawan2 yg lain bole up gambar kat sini okey

    bagus2....

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Sedikit gambar close-up masa di Taman Rama-Rama..










  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Quote Originally Posted by faizzaki View Post
    dr malek, komen2 la ye gambar



    makro di taman rama2

    Saya rasa dah ok dah gambar nie.
    Good subject for macro tu.. Sharpness and DOF are there already. Composition pun OK.
    Cuma subject macam gelap sikit, esp pada bahagian muka/mata dia tu.
    Shot macam nie kalau spider tu mengadap camera.. atau orang kata ada eye contact sure lagi best, dan ada catch light dalam mata2 dia yang banyak tu..





    suasana di muara sg duyung

    Ada composition rule of third di sini
    Tapi ada terpikir tak nak letak subject (motosikal) tu di sebelah kiri dan jalan tu dalam keadaan diagonal kiri-atas ke kanan-bawah.. bahagian yang kosong lebih pada depan subject tu, iaitu sebelah kanan gambar..





    Budak fishing kat Muara sg duyung. eh btul ke lokasi dia ? Padang Temu kot, dimana kita ditemukan dgn Photographer Private Investigator

    Cantik.. cuma saya rasa lagi baik kalau crop sedikit bahagian atas yang hitam tu..




    Skull Ring kat Jonker Street. Tak bli tengok je !

    Kalau orang tengok gambar nie sure kata.. "cantik bokeh dia.."
    Memang cantik pon. Tapi pada pendapat saya angle nie low sangat dan dan baris2 cincin tu just tegak verticle atas ke bawah.
    Cuba angle atas sikit, close lagi pada satu cincin je.. dan baris2 cincin tu buat diagonal..


    Just pendapat saya je tu..


  13. The Following User Like This Post:


  14. #13

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Quote Originally Posted by malek View Post


    makro di taman rama2

    Saya rasa dah ok dah gambar nie.
    Good subject for macro tu.. Sharpness and DOF are there already. Composition pun OK.
    Cuma subject macam gelap sikit, esp pada bahagian muka/mata dia tu.
    Shot macam nie kalau spider tu mengadap camera.. atau orang kata ada eye contact sure lagi best, dan ada catch light dalam mata2 dia yang banyak tu..

    suasana di muara sg duyung

    Ada composition rule of third di sini
    Tapi ada terpikir tak nak letak subject (motosikal) tu di sebelah kiri dan jalan tu dalam keadaan diagonal kiri-atas ke kanan-bawah.. bahagian yang kosong lebih pada depan subject tu, iaitu sebelah kanan gambar..


    Budak fishing kat Muara sg duyung. eh btul ke lokasi dia ? Padang Temu kot, dimana kita ditemukan dgn Photographer Private Investigator

    Cantik.. cuma saya rasa lagi baik kalau crop sedikit bahagian atas yang hitam tu..

    Skull Ring kat Jonker Street. Tak bli tengok je !

    Kalau orang tengok gambar nie sure kata.. "cantik bokeh dia.."
    Memang cantik pon. Tapi pada pendapat saya angle nie low sangat dan dan baris2 cincin tu just tegak verticle atas ke bawah.
    Cuba angle atas sikit, close lagi pada satu cincin je.. dan baris2 cincin tu buat diagonal..


    Just pendapat saya je tu..

    orait thankyou dr malek, saya akan improve g skill photography saya.

  15. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: B2B v2.0 Report & Photos

    Antara mereka2 yang turut serta..







    * 135/2 DC at f2 + R5.6




  16. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: B2B v2.0 Report & Photos


    Testing.. testing 1..2..3..






Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •