Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 120

Thread: Cara Upload Gambar di Forum FMDC

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Talking Cara Upload Gambar di Forum FMDC

    update cara upload untuk sistem baru forum , sila ikut step di bawah ,

    1. upload dulu foto anda di flickr, photobucket,postimage atau website anda
    2. selepas upload, bawak cursor ke gambar tersebut,pastikan gambar di view pada saiz asal bukan thumnail
    3. klik kanan
    4. klik "properties"
    5. copy url foto tersebut contoh hxxp://farm4.static.flickr.com/3148/30637ee2f.jpg (pastikan extension .JPG pada akhir url )
    6. aktifkan kotak quick reply dan klik icon seperti yang di tanda dengan anak panah di dalam gambar di bawah ;



    7. masukkan link gambar kedalam kotak URL image




    8.sudah siap untuk di post keforum ;




    * Untuk pengetahuan size lebar gambar/panjang sisi telah di set kepada maksimum 800pixel,
    jadi mana-mana gambar yang di upload melebihi saiz akan di resaiz secara automatik.
    sebaik-baiknya sila resaiz gambar kepada 800px atau kurang sebelum upload.


    * jika server image hosting sudah memberi code utk gambar ..hanya perlu copy dan paste sahaja ke forum.tak perlu klik ikon untuk masukkan gambar.
    dan biasanyacode utk gambar mengandungi come bermula dengan [img] dan berakhir dgn [/img]

    antara server percuma yang boleh di upload gambar adalah :

    www.photobucket.com
    http://imageshack.us

  2. #2

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Hulu Langat | Kuala Terengganu
    Posts
    377

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    tips yg berguna utk newbies..

    tq dome

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    TQ dome.. nk kna take note psl nie...
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  5. #4

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    dimana kaki ku berpijak...
    Posts
    1,233

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    thanks... patut la aku cube upload takdpt.... hehehehehehe
    BLOG
    BBM 21E47ECD

  6. #5

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kajang
    Posts
    407

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    salam..

    saya dah upload, tp size pic kecik sgt la..cane yer nak kasi ngam2 utk photo challenge? thank u..

  7. #6

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    kenapa kotak msg aku kosong je... takde pon ikon... camno nak insert gambar nih...


    heheh... sorry... dah dapek... kena adjust kat option...
    Last edited by gemuk; 19th January 2010 at 10:14 PM.

  8. #7

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Bukit mertajam
    Posts
    269

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC



    testing

  9. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    Quote Originally Posted by mohdhaniff1 View Post
    [IMG] hxxp://www.flickr.com/photos/al_fadh_imran/3952590712/jpg [/IMG]

    testing
    itu bukan proper link...sepatutnya : hxxp://www.flickr.com/photos/al_fadh_imran/3952590712/nama-file.jpg

  10. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    Quote Originally Posted by acecanon View Post
    salam..

    saya dah upload, tp size pic kecik sgt la..cane yer nak kasi ngam2 utk photo challenge? thank u..
    jangan ambil link utk thumnail gambar kalau di flickr

  11. The Following User Like This Post:


  12. #10

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Re: Cara upload gambar di fMDC

    salam dan terima kasih abg dome untuk info orang bru blajar. akan buat flickr soon.

  13. #11

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    pada flickr... klik all size... baru boleh copy link....
    selamat mencuba...

  14. #12

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    Saya cuba nanti.InsyaAllah. time kasih gemuk.

  15. #13

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    8

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    tQ ..tQ ....sgt2 berguna

  16. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    adakah same utk wat signature juga?

  17. #15

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    6

    Re: Cara upload gambar di Forum FMDC

    Asas touchup gamba guna photoshop x de ke bro.....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •