Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 45 of 45

Thread: Kesan Optimum Circular Polarizer

  1. #31

    Re: Kesan optimum circular polarizer

    wah2..
    masheh kawn2..
    ako ade terbukak satu thread bout CPL..
    tengok2..kat sini pon ade sesi perbincangn bout CPL!
    mekashiH!
    b4 dis pakai belasah je
    hehehe

  2. #32

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    17

    Re: Kesan optimum circular polarizer

    tq sumaa yg bkongsi ilmu.. byk gaks sedut ilmu nie.. hehehe

  3. #33

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Kesan optimum circular polarizer

    Musim hujan..duduk rumah bykkan membaca...tambah ilmu dgn percuma di FM...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  4. #34

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    kulim - alor setar - penang
    Posts
    135

    Re: Kesan optimum circular polarizer

    owh.. cengitu guna cpl nih... ingat nak gi beli satu..

    saya budak baru belajar kalau salah tolong jolokan.. hehehehe..

  5. #35

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    TERENGGANU | KELANTAN | PAHANG
    Posts
    109

    Re: Kesan optimum circular polarizer

    Adehhh.. gambor plak dah ilang...

  6. #36

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    Nikon CPL filter 72mm dan Hoya adaptor 77-72mm, Ada sesiapa tahu agak-agak berapa harga sekarang?

  7. #37

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Bentong Pahang
    Posts
    173

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    boleh masukan gambar cara2 nak dapatkan awan yang biru tak sebab gambar dah xder minta otai2 membantu...setting mcm mneh

  8. #38

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    pahang
    Posts
    57

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    sy juga tertanya2 mane gambar dr pg 1 tu ye? sgt nk taw ni...

  9. #39

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    Baru nak belajar pasal CPL filter ni, tapi gambar tutorial banyak dah hilang. Sedihnya.

    Saya baru beli CPL filter Standard Hoya CIR-PL 72mm. Masa beli kedai tak jual step-up ring 72-77mm... so belasah ajelah beli 72mm untuk standard zoom lens. Masalahnya filter tu boleh guna kat saya punya standard zoom lens sahaja, UWA tak leh pakai sebab dia pakai 77mm. Moral of the story, belilah size paling besar dan pakai step-up ring untuk berkongsi satu filter untuk semua lens yang anda ada. Tak lama lagi aku juallah filter tu... sob sob!

  10. #40

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Bentong Pahang
    Posts
    173

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    Quote Originally Posted by maru View Post
    baru nak belajar pasal cpl filter ni, tapi gambar tutorial banyak dah hilang. Sedihnya.

    Saya baru beli cpl filter standard hoya cir-pl 72mm. Masa beli kedai tak jual step-up ring 72-77mm... So belasah ajelah beli 72mm untuk standard zoom lens. Masalahnya filter tu boleh guna kat saya punya standard zoom lens sahaja, uwa tak leh pakai sebab dia pakai 77mm. Moral of the story, belilah size paling besar dan pakai step-up ring untuk berkongsi satu filter untuk semua lens yang anda ada. Tak lama lagi aku juallah filter tu... Sob sob!
    tuh lah baru nak blajar otai minta tolong uploadkan gambar toturial tuh..plezzz

  11. #41

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    desa pggrn putra kajang
    Posts
    39

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    sy pun baru bli i lens 52mm pki belasah je guna....kat page gmba tutorial dh xde...uwwaaaaa...

  12. #42

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    seremban, ipoh, gopeng
    Posts
    5

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    1.CPL ni takleh pakai kat prime lens ke?

    2. sy slalu shoot gmbar awan tp tak nmpk sgt awan tu...boleh jelaskan lagi ke awan tu kalau pakai CPL?

    tq bg yg mnolong...
    Stop saying things are impossible! I'm Making A Difference, I MAD

  13. #43

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    damansara, k.l
    Posts
    81

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    :alamak.. pic x de. x pahamla ape yg diterangkan...

  14. #44

    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    7

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    gambar kt page 1 dah xde plak..

  15. #45

    Re: Kesan Optimum Circular Polarizer

    tolong newbie nak blajar..dah ada 2 CPL ni.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •