Page 6 of 6 FirstFirst ... 456
Results 76 to 87 of 87

Thread: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

  1. #76

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Bangi - PJ
    Posts
    485

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Quote Originally Posted by zzoux View Post
    stoberi tu lagi cantik kalo takyah letak dlm bekasnye. dlm pix ni, buah stoberi dah macam termasuk dalam main subjek, padahal yg sebenarnye kuih tersebut adalah main subjeknye.
    cekgu zzoux, buah strobery tu kena masuk dlm bekas skali sebb lepas makan kuih, strobery tu untuk pencuci mulut plk kekeke....subject jgk tu :P

    Apa2 pun trima kasih byk2 comment....bile nk ajak mkn pizza, coupon dah dpt blom? kikiki...
    ----------------------------------------------------------------------------
    ShutterChance
    Flickr!


    ----------------------------------------------------------------------------

  2. #77

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Pokcik punya gambar duh upload shutterstock dah.. dah terjual pon...
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  3. #78

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Blue Planet
    Posts
    845

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Quote Originally Posted by buttet View Post
    memula mmg nak bukakkan nasi lemak tyue tapi panila melihat sambal yang terpenyek dan keadaan daun pisang yang berminyak tak jadi nak shoot terus masuk mulut aja ekkekeke ...kalau keadaan macam tyue zul macam mana kita nak kasie nasik lemak yang dah dibuka pembalutnya nampak menarik... sekian krkrkrkrkrkweekekke
    Tett,dlm scenario sebegini,kaedah yg paling sesuai adalah telan tros nasik lemak tuee....ekekek.

    Planning asalnye adalah kita nak ajar semua org setting placement nasik lemak satu persatu. Kita buat susun atur yg nampak menarik, guna bahan2 yg cantik. Tapi yg terjadi skang adlah nasik lemak tu da ready dibungkus, jadi mmg tak dpt kita nak prektik cara sebegitu.
    Planning asalnye adalah kita bungkus nasik asing, lauk asing, sambal asing dll diasingkan. Tetapi disebabkan oleh masaklah teknikel, ianya tidak dpt dilaksanakan.
    mataku adalah kameraku, tapi kameraku bukanlah mataku

    http://www.pesonaimage.com
    http://twitter.com/pesonaimage

  4. #79

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Ini senarai "lesson learnt" dr observation mama:-
    1.dlm intro dah disebut dlm food photography mesti ada yg menyusun, ada yg mengrah dll ,....tapi group kami sling harap mengharap..terutama mama sendiri..my apology
    2. kena berusaha utk mendaptkan susunan menarik--ada peserta sanggup jln jauh cari orkid..syabas!
    3.penggunaan tripod-zul sendiri telah menegur semua peserta, ada tripod tak guna..padan muka kami semua kena sound
    4.
    5.
    7.

    ..anda sambunglah lesson learnt ni..
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  5. #80

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Sunny Morning Breakfast




    Morning Breakfast Outdoor




    Breakfast in the Park




    3 variasi... macam mana agaknya susunatur yg lawa yer....?

    Sah zzoux kena wat 2nd session food photography nihhh hehe...

  6. #81

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Blue Planet
    Posts
    845

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Quote Originally Posted by doc_A View Post
    salam semua....ni sedikit hasil dr sy...semunya x menjd...sy harap cikgu zzoux bleh komen utk sy perbaiki...thanks

    #1


    pix ni ada foreground, mid ground dan bekground. elemen2 yg sgt penting dlm mencantikkan sesuatu menu itu. cuma sy rasakan angle yg terhasil kurang memuaskan disamping mian subjek (kuih) overlap oleh bunga tersebut. Issue lain adalah fokussing point y tersasar ke permukaan gelas tersebut. Perlu diingat Point of interest yg betul pada subjeknya adalah sgt penting dlm food photografi

    #2


    angle yg menarik cuma abit loose. boleh diperkemaskan lagi dengan penggunaan prop tambahan utk memenuhi ruangan sebelah kanan yg kosong tersebut


    #3


    Susun atur yg agak cramped/penuh menyebabkan kita sukar utk membezakan yg mana main subjek dan elemen sokongan.


    #4


    Sekian..
    Sama komen seperti gambar nombor 2 diatas
    mataku adalah kameraku, tapi kameraku bukanlah mataku

    http://www.pesonaimage.com
    http://twitter.com/pesonaimage

  7. #82

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Blue Planet
    Posts
    845

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    Ini senarai "lesson learnt" dr observation mama:-
    1.dlm intro dah disebut dlm food photography mesti ada yg menyusun, ada yg mengrah dll ,....tapi group kami sling harap mengharap..terutama mama sendiri..my apology
    2. kena berusaha utk mendaptkan susunan menarik--ada peserta sanggup jln jauh cari orkid..syabas!
    3.penggunaan tripod-zul sendiri telah menegur semua peserta, ada tripod tak guna..padan muka kami semua kena sound
    4.
    5.
    7.

    ..anda sambunglah lesson learnt ni..


    Kengkawan yg dtg masa tu sambung2lah. At least kita semua dpt tau setakat mana pencapaian dan apa yg telah diperolehi pada masa tu.
    mataku adalah kameraku, tapi kameraku bukanlah mataku

    http://www.pesonaimage.com
    http://twitter.com/pesonaimage

  8. #83

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    B.Baru Bangi
    Posts
    227

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    terima kasih sikgu zzoux atas komen2 tersebut....mmg byk yg perlu di perbaiki...
    Gambar-Gambar kehidupan melalui lensa anda.... :-c

    http://www.flickr.com/photos/doc_a82/
    "" Sila la tgk....pas tu komen....""

  9. #84

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Quote Originally Posted by zzoux View Post
    Kengkawan yg dtg masa tu sambung2lah. At least kita semua dpt tau setakat mana pencapaian dan apa yg telah diperolehi pada masa tu.
    Originally Posted by zainzubir
    Ini senarai "lesson learnt" dr observation mama:-
    1.dlm intro dah disebut dlm food photography mesti ada yg menyusun, ada yg mengrah dll ,....tapi group kami sling harap mengharap..terutama mama sendiri..my apology
    2. kena berusaha utk mendaptkan susunan menarik--ada peserta sanggup jln jauh cari orkid..syabas!
    3.penggunaan tripod-zul sendiri telah menegur semua peserta, ada tripod tak guna..padan muka kami semua kena sound.
    4. beri penekanan kepada foreground, mid ground dan background elements
    5. profile bekas makanan/minuman juga penting untuk dapatkan view/angle yang balance.
    6. nampakkan photo 3D-main dengan shadow dan depth. (zzoux, tolong betulkan kalau salah ek..)
    7.
    8.

    ..anda sambunglah lesson learnt ni..
    Last edited by omranfx; 19th November 2009 at 10:10 AM. Reason: add item 6

  10. #85

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Blue Planet
    Posts
    845

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    omran, betul tu. tujuan utama food photography adalah untuk menampakkan food yg statik bentuk 2d nyer kepada bentuk 3d. sebab itulah fungsi pencahayaan sgt penting dlm menghasilkan output yg berkesan


    ok hasil pembelajaran kawan2 lain bagaimana?
    mataku adalah kameraku, tapi kameraku bukanlah mataku

    http://www.pesonaimage.com
    http://twitter.com/pesonaimage

  11. #86

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Mataku DIgam Di ViewFInder
    Posts
    1,166

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    Quote Originally Posted by ismariza View Post
    Antara yg menghadirkan diri bagi menjayakan Saturday ShootOut the Series... 1: Basic Food Photography | 14 Nov 09


    1. carlazman
    2. laporpo
    3. rusdi
    4. powerhead
    5. zilzal
    6. reezuan
    7. slumber
    8. DocA
    9. mkrash
    10. aishifu
    11. zainzubir
    12. dboyfotopages
    13. buttet
    14. mudme
    15. emkay
    16. Omranfx
    17. mypokcik
    18. zzoux
    19. nemesis
    20. ismariza

    kepada yg takde nama maybe dah balik awal...

    terima kasih kerana telah meluangkan masa anda bersama2 utk belajar FOOD PHOTOGRAPHY
    onthespott!!!

  12. #87

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    5

    Re: Foto & Laporan - Saturday Shoot the Series 1

    ni hasil kerja saya hari tu. tak sberapa. t.kasih pada yg sudi ngajaq hari tu.

    http://www.stockxpert.com/browse_image/view/52872981

    http://www.stockxpert.com/browse_image/view/52873031

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •