Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 36

Thread: Cara-cara Menggunakan DSLR

  1. #16

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    Quote Originally Posted by dome View Post
    betul dah tu ..satu lagi utk gambar utk lebih kreatif gunakan mode M,
    ada setengah ajaran menidakkan mode2 lain dan menyatakan dgn menggunakan mode M gambar akan jadi cantik dan anda akan jadi seorang PRO,
    kalau macam tu kenapa di kamera PRO seperti D3 masih ada mode P,S & A ?
    apa2 pun mode jika di guna sesuai dgn keadaan itulah keprofesionalan seorang photographer,
    kerana photographer yg bikin gambar bukan kamera
    yeah..tepat skali..setuju3
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  2. #17

    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    29

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    satu lagi nak mintak tips..

    try n error.. mmg berkesan...
    tapi masalahnya.. bila on scene kita bantai amek gambar bnyk2 dgn bnyk2 setting..
    pastu balik baru leh check ok ke tak kat laptop..

    masalahnya bila dah sampai rumah mula lupa gambar ni amek setting aper,.. haru..
    cam ne nak wat aa..

  3. #18

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,518

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    setiap gambar yg d shot tak kira dari kamera compact ke dslr ke ada data tersimpan di dalamnya yang mengandungi butiran seperti jenis lens,aparture,shutter dan iso yg di guna serta sebagainya yg di panggil Exif Data,

    kadang2 kita era digital ni bila tengok gambar tertentu sibuk tanya exifnya apa,
    mereka2 yg dulu sebelum era digital agaknya nak tgk exif ikut mana ya.

  4. The Following User Like This Post:


  5. #19

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    kuL!M - Pokok s3N@ (kedah)
    Posts
    378

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    biar saya terangkan macam mana saya belajar "try and error".ini cara saya. mungkin nampak kolot sikit, tapi cara ni lah yang membuatkan saya tahu mana button iso,mana button nak ubah iso,shutter speed dan apa kesannya pada gambar bila kite adjust benda2 nih.sbg cth nak belajar pasal shutter speed kiter letak kat mode "Tv" (bagi camera pentax) dan bagi D3k saya rasa S .setkan iso pada nilai tertentu.kendian ambik jer gambar dan kendian ubah nilai shutter speed makin tinggi.anda akan nampak perbezaan pada gambar anda.ambik objek yang sama... duduk dalam rumah tuh cuba la snap kipas ker atau apa2 objek.tak semestinya nak kena gambar bergerak.belajar slow2.macam sedara cakap on scene sedara bantai gambar banyak2 dengan pelbagai setting.dah jadi cacar merba setting. jangan tension... benda ni kena belek dan paham... janganla time nak ambik gambar family,kahwin atau bercuti baru sedara nak "try and error" .kang sedey plak gambar tak menjadi. macam bro red cakap jangan sayang shutter count.belasah jer. yang penting sabar... macam otai plak aku... kalau salah maap eh!!! permisi dulu ya.

  6. The Following User Like This Post:


  7. #20

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Penang, Alor Setar, Ipoh & Perlis
    Posts
    1,542

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    Quote Originally Posted by zilhelmy View Post
    satu lagi nak mintak tips..

    try n error.. mmg berkesan...
    tapi masalahnya.. bila on scene kita bantai amek gambar bnyk2 dgn bnyk2 setting..
    pastu balik baru leh check ok ke tak kat laptop..

    masalahnya bila dah sampai rumah mula lupa gambar ni amek setting aper,.. haru..
    cam ne nak wat aa..
    leh right click n tgk kt properties pastu select advance ada la setting kt situ..
    tk pun tgk guna software pun leh gak..
    kalo aku dulu ms guna filem, slalunyer wat note sendri guna setting apa..kalo tk sempat nk wat, igt jer hehehe..
    “Of course, equipment doesn’t make great photographs, great photographers do.”

  8. #21

    Join Date
    May 2009
    Location
    Muar
    Posts
    236

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    sesetengah org dia tak minat nak baca buku. so buku maybe tak sesuai sebagai bahan rujukan buat dia. tapi maybe dia mudah dgn video tutorial. so p la youtube cari info. certain org lebih mudah faham bila ada sifu. so lepak2 kedai kopi ngeteh sambil belajar maybe lebih sesuai.

    kalau mcm aku ni masalahnya ialah keyakinan diri je. layan M pun still mcm ada yg tak kena kat gambo. kat P kurang plak perasaan tu....unless gambo mmg hampeh laa...

  9. #22

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,518

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    Quote Originally Posted by SHoch08 View Post
    macam bro red cakap jangan sayang shutter count.belasah jer. yang penting sabar... macam otai plak aku... kalau salah maap eh!!! permisi dulu ya.
    Henri Cartier-Bresson was right when he said that “Your first 10,000 photographs are your worst.”

    nak kene baca topik ni - http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=3950

  10. The Following User Like This Post:


  11. #23

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Kuala Lumpur - Shah Alam
    Posts
    190

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    [QUOTE=dome;316467]Henri Cartier-Bresson was right when he said that “Your first 10,000 photographs are your worst.”

    patutla gambo aku tak cantek cantek, belum sampai 10k lagi shutter nih... heheeheheh gurau jer...
    seeing ordinary as extraordinary - /:)
    Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow


  12. #24

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    kuL!M - Pokok s3N@ (kedah)
    Posts
    378

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    pergh... bila baca senarai2 tuh mmg meremang semacam jer.ropa2 banyak yang perlu dipelajari

  13. #25

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    387

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    Your first 10,000 photographs are your worst
    hehehe...aku belek2 balik, memang betul ni. sekarang dah 12,000 dah aku punya. selepas 10,000 tu gambar lebih baik. kalau lebih 20,000 nanti lebih menarik kot.

  14. #26

    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    29

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    tq all..
    sy dah dunlot opanda exif data..
    jadi sy akan tgk dr situ..

    skrg ni tgh cari adobe phhotoshop lak.. cari yg 7.0 nyer tp xde yg free..

    Sy ada beli speedlight.. sekali dgn kamera tu.. ada bar kat sana kan.. adakah setiap kali pakai kite prlu set sampai yg plg tinggi..?

    adakah speedlight perlu digunakan di siang hari..

    adakah speedlight ni perlu sntiasa dipasang di body atau buka pasang setap kali kita ingin gunakan..?

  15. #27

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    maaf la mencelah..tapi rasa saya d3000 tu kan ada interactive menu..ikut satu2..gambar boleh cantik dah..tapi kene ingat la apa yang di ikut tu...itu rasanya lagi senang kalu xde orang nak bagi ajar...
    http://muixxium.blogspot.com/

  16. #28

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Kuantan
    Posts
    113

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    Quote Originally Posted by SHoch08 View Post
    biar saya terangkan macam mana saya belajar "try and error".ini cara saya. mungkin nampak kolot sikit, tapi cara ni lah yang membuatkan saya tahu mana button iso,mana button nak ubah iso,shutter speed dan apa kesannya pada gambar bila kite adjust benda2 nih.sbg cth nak belajar pasal shutter speed kiter letak kat mode "Tv" (bagi camera pentax) dan bagi D3k saya rasa S .setkan iso pada nilai tertentu.kendian ambik jer gambar dan kendian ubah nilai shutter speed makin tinggi.anda akan nampak perbezaan pada gambar anda.ambik objek yang sama... duduk dalam rumah tuh cuba la snap kipas ker atau apa2 objek.tak semestinya nak kena gambar bergerak.belajar slow2. macam bro red cakap jangan sayang shutter count.belasah jer. yang penting sabar....
    yep mcm ni la sy blajar mula2..
    hoho hepy tahap dewa bila dpt snap bilah kipas satu2
    hoho blajar menembak smbil mmbelek manual

  17. #29

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    Quote Originally Posted by zilhelmy View Post
    tq all..
    sy dah dunlot opanda exif data..
    jadi sy akan tgk dr situ..

    skrg ni tgh cari adobe phhotoshop lak.. cari yg 7.0 nyer tp xde yg free..

    Sy ada beli speedlight.. sekali dgn kamera tu.. ada bar kat sana kan.. adakah setiap kali pakai kite prlu set sampai yg plg tinggi..?

    adakah speedlight perlu digunakan di siang hari..

    adakah speedlight ni perlu sntiasa dipasang di body atau buka pasang setap kali kita ingin gunakan..?
    klu speedlight saudara ada bar, kdang2 tidak perlu yang pling tinggi sbb yang paling tinggi nilainya 1/1..1/1 merupakan Full Power bagi flash..ubah bar tersebut mengikut kehendak saudara..klu gelap, tinggikan bar tersebut.

    klu sygkan flash..hehe..klu gune D3K lah, letak mode S, then slow kan shutter saudara..gmbar tidak akan gelap dan tidak akan shake sbb flash freezekan gmbar itu..tp jgn terlampau slow sgt..contohnya 2 saat..

    Speedlight kadang2 perlu digunakan supaya subject jelas, kita tidak mahu harsh shadows terhasil akibat cahaya yang terang pada belakang subject..dalam kes ini disebut sebagai Fill In Flash.

    speedlight ni bergantung pada photog itu sendiri..klu perlu, psang la..tp bile pasang berat skit lah..
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  18. The Following User Like This Post:


  19. #30

    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    29

    Re: Cara-cara Menggunakan DSLR

    bro nye explain kat atas ni rasanya mungkin akan amek masa 2 minggu tuk sy paham.. anyway tq!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •