Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 27

Thread: Perbezaan | SLR dan DSLR

  1. #1

    Perbezaan | SLR dan DSLR

    Salam,

    ak salah seorang yg minat gile kt Fotography ni.
    Ad satu persoalan yg aku ingin utara kn...
    Apekah beza terms "SLR" ngn "DSLR" tu...
    ad sape2 yg leh tolong explainkn kt aku

    trimas,(",)

  2. #2

    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Sg. Petani, Kedah
    Posts
    354

    Re: beza SLR ngn DSLR

    Salam, Ayie boleh kenalkan diri dulu -----> kat sini
    Last edited by Hanisq; 14th December 2009 at 06:06 PM.
    freezing it~
    ------------------------------
    Hanis Huqaimi
    hanis_q[at]yahoo[dot]com
    O13.458.69.42
    My Flickr

  3. #3

    Re: beza SLR ngn DSLR

    hehehe...
    kne perkenal diri dulu eh...
    mintak maap byk2...
    almaklomla...
    baru sj join in Forum...
    sbb mmg mnt gile kt bidang Fotografi ni...
    nk knlkn diri psl ape ek...

    just pggl ayie sudey...stdnt UTM JB...amek kos Geomatic Eng..(ad gak kne mengena ngn fotografi sbb kne blaja sbjct Fotogrametri,kalo ad yg nk tau aku leh explain nnt....)...Asl Melaka.

    ok kot kenal diri cmni..hehehe

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    shah alam
    Posts
    1,935

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    ayie.. org kata x kenal maka tak cinta... bila masuk rumah org hendaklah memberi salam tak gitu ayie.. hehehe
    kerja?tidoq?melepak?merayau?mencari rezeki?mencari idea?

  5. #5

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    hehehe...
    btol tu...
    btw,kembali kepada soalan aku..

    ad spe yg leh explain..
    sbb plan nk bli camera SLR/DSLR
    insyaAllah~!

  6. #6

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    Quote Originally Posted by ayie_sixnine View Post
    hehehe...
    btol tu...
    btw,kembali kepada soalan aku..

    ad spe yg leh explain..
    sbb plan nk bli camera SLR/DSLR
    insyaAllah~!
    Perbezaan yang ketara antara SLR dan DSLR ialah

    SLR menggunakan Filem, manakala DSLR pula menggunakan Memory Card sesuai dgn namanya Digital Single Lens Reflex.

    SLR merupakan Full Frame Format yang menggunakan 35mm filem, manakala DSLR pula byk yang menggunakan Crop Sensor atau istilah lain APS-C. DSLR menggunakan sensor CCD atau CMOS untuk menukarkan cahaya kepada pixel. tetapi hari ini sudah ada DSLR yang mempunyai Full Frame seperti Nikon D700,D3,D3xD3s, Canon 5D MK II, 5D, 1D MK IV
    Last edited by johnny stanfet; 14th December 2009 at 08:08 PM.
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  7. The Following User Like This Post:


  8. #7

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    Johny:
    thnks byk2 ats maklumat yg diberikan...
    brulah jelas kepahaman ttg kamera slr/dslr ne..
    kire teknologi trbaru SLR ialah DSLR la kn..

    selain gne filem o mmc,ad perbezaan lain lg ke antara SLR ngn DSLR..

    mne lg mudh digunakan????

    btw,thanks skali lg.

  9. #8

    Re: beza SLR ngn DSLR

    Quote Originally Posted by Hanisq View Post
    Salam, Ayie boleh kenalkan diri dulu -----> kat sini
    ooo... ok2...
    dh perkenalkn diri dah..
    tp x ikot format..
    harap maaf..

    hehe...

    btw,tidak memiliki sebarang kamera pon.sbb blaja ag..=(

  10. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    3,871

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    Quote Originally Posted by ayie_sixnine View Post
    Johny:
    thnks byk2 ats maklumat yg diberikan...
    brulah jelas kepahaman ttg kamera slr/dslr ne..
    kire teknologi trbaru SLR ialah DSLR la kn..

    selain gne filem o mmc,ad perbezaan lain lg ke antara SLR ngn DSLR..

    mne lg mudh digunakan????

    btw,thanks skali lg.
    nak tau mana lagi mudah da tentu la DSLR.... kalau gambar hampeh bulih delete....tapi klu slr kena laaa process dlu baru leh tau...

    tak caya leh tanya BigBro....dia org film jgn marah eehh bro....

    tapi yang pasti guna slr lebih mencabar laaa... smua kita kena tau manual....

  11. #10

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    Quote Originally Posted by ayie_sixnine View Post
    Johny:
    thnks byk2 ats maklumat yg diberikan...
    brulah jelas kepahaman ttg kamera slr/dslr ne..
    kire teknologi trbaru SLR ialah DSLR la kn..

    selain gne filem o mmc,ad perbezaan lain lg ke antara SLR ngn DSLR..

    mne lg mudh digunakan????

    btw,thanks skali lg.
    SLR dan DSLR tidak jauh bezanya, dari segi penggunaan DSLR lebih praktikal digunakan, sbb leh tgk trus gmbar yg diambil, kalau SLR menggunakan Filem, jadi setiap filem ada 36 keping (Exposre), so tiap2 kali amik gmbar kene g cuci. bila xjadi amik lagi, jenuh la skit..hehe. cara penggunaan DSLR guna sama dan istilah SLR masih digunapakai pada DSLR contohnya ISO, Shutter Speed, Aperture dll, ini bermakna hanya sikit sahaja perbezaan antara SLR dan DSLR..

    Bila bercakap pasal digital, sebenarnya digital ni agak manja. lagi canggih lagi manja lah dia..haha..contohnya klu Mode Bulb yang membolehkan seseorang itu mendedahkan kameranya untuk long exposure, kamera digital tak berapa suka sgt, sbb arus elektrik sentiasa mengalir dalam sensor..cuma zaman sekarang klu nak main kamera besar2 ni mudah skit, sbb tekan button jew dah jadi gmbar, ubah sini ubah stu dah lain jadi gmbar, klu filem perlukan kesabaran dan Know-How yang tinggi.

    P/S-Penah dgr TLR?
    Last edited by johnny stanfet; 14th December 2009 at 08:14 PM.
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  12. #11

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    eeepoh
    Posts
    395

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    oho..satu info yang baru aku tahu tentang SLR..haha..bagus2..

    Quote Originally Posted by johnny stanfet View Post
    Perbezaan yang ketara antara SLR dan DSLR ialah

    SLR menggunakan Filem, manakala DSLR pula menggunakan Memory Card sesuai dgn namanya Digital Single Lens Reflex.

    SLR merupakan Full Frame Format yang menggunakan 35mm filem, manakala DSLR pula byk yang menggunakan Crop Sensor atau istilah lain APS-C. DSLR menggunakan sensor CCD atau CMOS untuk menukarkan cahaya kepada pixel. tetapi hari ini sudah ada DSLR yang mempunyai Full Frame seperti Nikon D700,D3,D3xD3s, Canon 5D MK II, 5D, 1D MK IV

  13. #12

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    SLR merupakan Full Frame Format yang menggunakan 35mm filem, manakala DSLR pula byk yang menggunakan Crop Sensor atau istilah lain APS-C. DSLR menggunakan sensor CCD atau CMOS untuk menukarkan cahaya kepada pixel. tetapi hari ini sudah ada DSLR yang mempunyai Full Frame seperti Nikon D700,D3,D3xD3s, Canon 5D MK II, 5D, 1D MK IV
    1dmk4 bukan FF bang..crop 1.3x APS-H sensor..1ds series ngan 5d series je yg FF

    ym : kia_jpn
    Karya : Flickr
    Kamera murah : Gajetdijepun
    Sosial : Facebook

  14. #13

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Tampin, Rembau, Cheras, Melaka Tengah
    Posts
    338

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    setahu orang la kan...kalau SLR kene pastikan jarum exposer tu berada di kedudukan normal..kalau tak gambar akan over atau under expose. kalau DSLR..namapun digital sonang yola kot lagi2 kalau pakai mode Auto atau (kalau salah tolong betulkan)...larikkkk..

    lagi satu..kalau nak cuci...SLR yang guna filem kene cuci kat bilik gelap (dark room) tapi gambar2 dari DSLR..print sendiri kat umah pon boleh (betul ke ni)..larikkkkk pas beten pulokkk...
    "Seek the lights and live within the lights" :cool:
    www.flickr.com/amy_amirah

    ~maaf atas kekurangan...saya budak baru~

  15. #14

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    Quote Originally Posted by imanul View Post
    1dmk4 bukan FF bang..crop 1.3x APS-H sensor..1ds series ngan 5d series je yg FF
    adeh, aku nak tulis 1ds MK III lah..hahah..adoi ssh sgt canon nih, byk series maa
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  16. #15

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Perbezaan | SLR dan DSLR

    Quote Originally Posted by AmyAmirah View Post
    setahu orang la kan...kalau SLR kene pastikan jarum exposer tu berada di kedudukan normal..kalau tak gambar akan over atau under expose. kalau DSLR..namapun digital sonang yola kot lagi2 kalau pakai mode Auto atau (kalau salah tolong betulkan)...larikkkk..

    lagi satu..kalau nak cuci...SLR yang guna filem kene cuci kat bilik gelap (dark room) tapi gambar2 dari DSLR..print sendiri kat umah pon boleh (betul ke ni)..larikkkkk pas beten pulokkk...
    klu DSLR pown leh wat camtu gak, Manual Mode! hehe. DSLR leh print kat umah jew, gune photo paper..tapi ade yang Digital kene process secara digital-RAW
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •