Page 3 of 12 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 173

Thread: Flora | Daun-Daun

  1. #31
    Quote Originally Posted by mkrash
    Thanks, memang over expose pada flower tu. Saya guna Apreture kecil f7.1 speed 1/1600 agak susah nak control lighting yang tepat sebab slave flash tak leh control power... Ada apa2 nasihat en salimdom leh kasi amat apreciate

    saya akan cuba perbaiki. terima kasih.
    Penggunaan aperture f/7.1 boleh diterima.
    Flash output 1/1600 sec. ... saya agakkan mkrash menggunakan Manual mode @ 1/2 output. Cuba kurangkan lagi pencahayaan dgn menggunakan Manual 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 atau 1/64 (jika ada).
    Juga gunakan diffuser untuk lembutkan pencahayaan.
    mkrash gunakan system apa, jika tak keberatan?

  2. #32

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692
    Saya Guna P&S - Lumix FZ30 + Hoya (+4) close-up
    Flash Sunpak383 + Vivitar slave flash

    Betul saya guna manual exposure dan spot metering

    Flash output pada slave saya tak boleh control (GN 32'/100).. so maybe kena pakai difuser atau increase shutter speed to 1/2000 atau f9 .

    Thanks
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  3. #33
    Quote Originally Posted by mkrash
    Flash output pada slave saya tak boleh control (GN 32'/100).. so maybe kena pakai difuser atau increase shutter speed to 1/2000 atau f9 .

    Thanks
    Alternatif lain :
    Bounce flash pada reflector (cardboard pun boleh) supaya pantulannya boleh kurang sikit.
    Jarak antara subjek dan flash pun boleh dijauhkan sedikit.

  4. #34

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986
    yesh!
    maklumat berguna dari bung salimdom..
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  5. #35

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692
    Quote Originally Posted by salimdom

    Alternatif lain :
    Bounce flash pada reflector (cardboard pun boleh) supaya pantulannya boleh kurang sikit.
    Jarak antara subjek dan flash pun boleh dijauhkan sedikit.
    OK, Terima kasih En Salimdom. Weekend ni nak experiment balik. Saya try to post different daun pulak pakai konsep yang sama...
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  6. #36

  7. #37

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692
    Percubaan seterusnya saya mengunakan advice En Salimdom, dan memang nampak pencahayan yang lebih baik dan detail agak memuaskan. Terima Kasih En Salimdom

    f5.6 1/1600 Bounce flash to reflector at 50' 1/4 power reduce

    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  8. #38

  9. #39
    Ini another one from me.
    Taken at Sg Congkak. Focusing confined to one area only. Depth-of-field yg 'shallow' (cetek).


  10. #40

  11. #41

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513


    koleksi daun dari ambo plak
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  12. #42

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Republick Of Besut
    Posts
    2,378
    gambar butet ni comel-comel belako.

  13. #43

  14. #44

    nk jugak...

    sayep ponk nk try post gak ah...


  15. #45

    Join Date
    May 2006
    Location
    Cyberjaya - Ipoh
    Posts
    261
    till death do us apart...


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •