Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 74

Thread: Nikon Picture Control | Download di Sini

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Talking Nikon Picture Control | Download di Sini

    Melalui topik ini aku akan sharing custom picture control yang aku buat,
    jadi sesiapa yang berminat boleh download dan install di kamera ( d90/d300(s)/d700/d3(x/s) ) masing-masing.

    kesan optimum setiap picture control juga bergantung kepada exposure,white balance dan kondisi cahaya!

    untuk permulaan,aku bagi 3 picture control untuk kegunaan shot potrait.


    Cara install :

    1 - Download picture control di bawah
    2 - Unzip
    3 - Masuk memory kad ( sd atau cf ) ke kad reader
    4 - Buat folder baru di dalam direktori memory kad ( right click - new - folder )
    5 - Namakan folder sebagai NIKON (di eja dengan huruf besar )
    6 - Masuk ke folder NIKON, buat folder baru bernama CUSTOMPC (di eja dengan huruf besar )
    7 - Jadi aturan folder adalah , name drive : NIKON/CUSTOMPC
    8 - Copy dan paste picture control ke dalam folder CUSTOMPC
    9 - Masukkan kad ke dalam kamera dan install (sila rujuk buku manual masing2 untuk proses instalasi picture control)

    selamat mencuba,
    sharing is caring
    Attached Files

  2. #2

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    terima kasih abam dome nehS!
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  3. #3

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    Dome tumpang tanya.... extension file.ncp nie x valid untuk d80 ker?bukan ker .ntc ataupun ini bukanlah custom curve ygmana kita load kat body tu?
    تقكن ملايو هيلڠ ددنيا
    FLICKR

  4. #4

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    terima kasih bro dome..

    pas nie leh try..hehehe

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    Quote Originally Posted by anaktaro View Post
    Dome tumpang tanya.... extension file.ncp nie x valid untuk d80 ker?bukan ker .ntc ataupun ini bukanlah custom curve ygmana kita load kat body tu?
    tak valid, d80 hanya menyokong file .ntc
    dan hanya satu custom picture control saja boleh di palam pada d80 (boleh rujuk tutorial yg aku buat dulu)

  6. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    Quote Originally Posted by isare View Post
    terima kasih bro dome..

    pas nie leh try..hehehe
    kalau boleh nanti pos gambar2 yg di shot guna mana2 picture control di atas
    cuba test tgk perbezaan dgn pc standard.nuetral dan potrait serta lain2

  7. #7

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    picture control ni jua terdiri dalam rangkaian famili "mode setting"..
    kebiasaan, kalau kita jual, berapa rm setiap satu nimS?
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  8. #8

    Join Date
    May 2009
    Location
    Terengganu
    Posts
    191

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    maaf ..saya org baru nak bertanya...mcm mana nak install pic contro nie dlm dslr? tatau mana satu link tutorial dlu yg avam dome maksudkan..bley bg link x? TQ

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    Quote Originally Posted by ratZ_trg View Post
    maaf ..saya org baru nak bertanya...mcm mana nak install pic contro nie dlm dslr? tatau mana satu link tutorial dlu yg avam dome maksudkan..bley bg link x? TQ
    rujuk posting pertama, aku update cara install

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    Quote Originally Posted by PeLaris View Post
    picture control ni jua terdiri dalam rangkaian famili "mode setting"..
    kebiasaan, kalau kita jual, berapa rm setiap satu nimS?
    50rial ser?

  11. #11

    Join Date
    May 2009
    Location
    Terengganu
    Posts
    191

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    TQ bro dome sbb berkongsi, dah berjaya install...cuma tatau cam na nak gna lg..baru blaja la katakan.. utk potrait tu kan?

  12. #12

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Hulu Langat | Kuala Terengganu
    Posts
    377

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    d3000 boley ke?? haha

  13. The Following User Like This Post:


  14. #13

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Melaka
    Posts
    118

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    masih blur lagi.... apa kelebihan kalau guna software ni dan macam mana nk gunakanya(aplikasi) pada kamera.. bila masa utk digunakan? situasi macam mana?... sori maih blur lagi ni....
    การ ปฏิบัติ ทำให้ สมบูรณ์
    (practice makes perfect)

  15. #14

    Join Date
    May 2009
    Location
    Terengganu
    Posts
    22

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    Quote Originally Posted by PeLaris View Post
    picture control ni jua terdiri dalam rangkaian famili "mode setting"..
    kebiasaan, kalau kita jual, berapa rm setiap satu nimS?
    ah ah.....boleh laku gok ning .....tanya meng ah ada jual kedai dok....

  16. #15

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Di Skrin Monitor Anda
    Posts
    2,292

    Re: Nikon Picture Control | Download di sini

    3 ja ka dome?
    ada lg tak? ehehehee..
    Once photography enters your bloodstream, it's like a disease.

    Mudme's Flickr™ | UnderoneroofCreative.com Website

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •